Julkakor

Här kommer fyra av familjen Lindéns kakrecept. Övriga syskon är duktigare och bakar fler kakor, men vi lagar nog hellre mat. Men till jul vill vi ha lite kakor att bjuda på.

Torgny i full fart med att forma eldforsnötter i en sked.


Mandelkyssar

200 gr sötmandel
200 gr florsocker
1½ äggvita
gelé

Mandelkyssar är lika goda som en kyss!

Skålla och mal mandeln. Blanda med äggvita och florsocker. Klicka ut på plåt. Lägg en lite klick gelé i en grop i varje kaka. Grädda i 200 grader i ca 8 min.

Toras spritsar

Mors

280 gr smör
115 gr socker
300 gr vetemjöl
15 gr mandel

Mandeln males och blandas med övriga ingridienser. OBS, ta inte allt mjöl på en gång. Det ska man aldrig göra när man bakar. Mjöl har olika kvalitet. Låt degen vila. Spritsa och forma ringar. Grädda i 200 grader ca 10 minuter.

Eldforsnötter

200 gr smör
200 gr socker
300 gr vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1½ tsk bikarbonat

fyllning: jordnötssmör

I förgrunden ligger eldforsnötterna i halvor på svalning.

Smöret smälts och får brynas tills det luktar kola och är ljusbrunt. Passa noga, men det blir så mycket godare. Låt smöret svalna. Blanda med övriga ingridienser. Kom ihåg, inte allt mjöl på en gång! Låt degen vila. Forma kakorna i en halvstor sked. Grädda ca 12 minuter i 175 grader. Före servering breder man jordnötssmör mellan halvorna, som läggs ihop. Originalet har sylt, men vi vill vara originella.

Chokladkakor

200 gr socker
½ msk vaniljsocker
3 msk cacaopulver
300 gr vetemjöl
200 gr smör
1 ägg

äggvita
pärlsocker

Chokladkakorna toppas med pärlsocker.

Blanda de torra ingridienserna. Knåda ner smör och ägg. Låt degen vila. I orginal kavlas degen och kakor tas ut med pepparkaksmått. Vi gjorde det enkelt och tog ut kakorna i vår assistent. Pensla med äggvita och strö på pärlsocker. Grädda 175 grader ca 10 minuter.

Farfar Eric med sin samling av pepparkaksmått.     arfar Eric och Farmor Margaretha bjuder in till julkaffe i prästgården Tumbo julen 1981    

Trevlig julfika!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny