Selleri surprise

När svärmor skulle bjuda Torgny på något vegetariskt köpte hon ibland en selleri, kanske efter Verner och Verners devis "Det går lika bra med selleri!" Det blev aldrig någon höjdare så den har använts sparsamt i vårt kök. Men man blir aldrig för gammal för att lära något nytt. På konstmuseets restaurang Mr P (Pontus Furstenberg) beställde jag ugnsbakad selleri med rostad grönkål. Gott och annorlunda! Det här är mitt försök att efterlikna rätten, med sötpotatis som tillägg.


Färgstark mat med mjuka smaker.

1 selleri
1 sötpotatis
smör
flingsalt
grönkål
olivolja

1 liten gul lök
smör
4 dl vatten
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
ca 1 msk ljus redning
1,5 dl grovriven parmesanost

Börja med grönkålen. Riv av små bitar och använd inte stammen. Bitarna bör vara ganska jämnstora. Blanda med olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 10 minuter. De ska bli spröda. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Skala och dela selleri och sötpotatis i klyftor. Smält en rejäl klick smör i gjutjärnsstekpanna och låt selleriklyftorna få lite färg strö på flingsalt. Ställ in stekpannan i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Lägg in sötpotatisklyftorna insmorda i smör och rapsolja och lite flingsalt. Låt stå ytterligare 15-20 minuter eller tills båda sorterna är mjuka.

Hacka en liten lök och fräs i smör. Häll på vatten, buljongtärning och grädde. Koka upp och tillsätt ljus redning till önskad tjocklek. Rör ner parmesanosten. Servera gärna såsen i en liten skål så inte grönkålen blir mjuk i kontakt med såsen.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny