Stekt strömming med räkor

Jag är inte särskilt duktig i köket. I alla fall inte när det gäller att laga mat. Men jag är bra på att hacka och skära, duka och diska, samt hålla ordning i skafferiet och vinkylen. Det där att få olika ingredienser att smälta samma till något nytt, det ligger inte för mig. Men att steka strömming och göra potatismos, det klarar jag galant. Barnen kan ibland berömma mig för mitt potatismos. Och strömming tycker jag är bland det godaste som kan hamna på en tallrik.

Ibland får jag ta kommandot i köket, och då kör jag ut Gunilla. Måste helt fokusera på uppgiften. Denna gång hade jag ett foto i mobiltelefonen som jag visat Gunilla. Laga det åt mig, som hon med ett leende! Jag hade lunchat med en kollega här i Göteborg och ätit stekt strömming med räkor, en ny kombination för mig. Varför inte försöka. Vi hade strömming i frysen och räkor över från fredagsmyset med barnbarnen Hanna och Ester. Det var bara att sätta igång.


Resultatet blev godkänt av Gunilla.


Redo att ta mig an matlagningen. Ska nog gå bra...


Work in progress.

Strömmingsfiléer
Potatismos
Färsk riven pepparrot
Dill
Gräslök
Smör

Koka potatisarna och gör ett mos. Jag brukar krydda mitt mos, men denna gång tog jag bara salt, peppar och lite muskot. Stek strömmingsfiléerna med panering. Bryn smöret, inte smält utan brynt. Lägg moset på tallriken, lägg några strömmingsfiléer på moset. Toppa med färskriven pepparrot, dill och gräslök. Häll rikligt med brynt smör över hela rätten. Serveras med en kall öl, gärna köpt på Danmarksbåten. Vi bor ju i Göteborg numera!

Pappa kan, också!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla