Göteborg, vår nya stad

Nu är det augusti 2018 och det är drygt två år sedan vi flyttade till Göteborg, efter 31 år i Karlstad. Våra fem barn hade flyttat hemifrån och alla hade även lämnat Värmland. Tre för Stockholm och två för Göteborg. Eftersom barnbarnen finns i Göteborg och Gunilla har sina rötter här var det inte ett svårt val att söka sig till Göteborg.

Under åren i Värmland upptäckte vi landskapet genom utflykter. Vi sökte upp museer, hembygdsgårdar, fiskevatten, naturreservat, hembygdsdagar, naturformationer, gick guidade visningar och stadsvandringar, letade upp fornlämningar och kuriositeter etc etc... Vi var helt enkelt nyfikna och ville lära känna vår bygd och göra roliga och lärorika utflykter.

Några av utflykterna i Värmland blev utflyktstips här på bloggen "MinMammasMat". Vi gjorde det för att bevara minnen för oss själva och för att det var roligt att fota och skriva. Men också för att dela med oss av det vi själva hittade och tyckte om. Idén kom ursprungligen från en bok som vi köpte till våra Göteborgsbarn, "En timme från Götaplatsen - femton utflykter runt Göteborg". När det stod klart för oss att flyttplanerna skulle blir verklighet beställde vi genast några utflyktsböcker från AdLibris.


En av de första förberedelserna inför flytten var att beställa "utflyktsböcker" om det som skulle bli vår nya hembygd.

Nu har vi en ny hembygd att utforska och vi är fortfarande lika nyfikna. Därför har vi skapat en ny kategori - "Våra utflyktstips Göteborg". Här kommer vi att tipsa om platser och utflykter som vi upptäckt eller blivit tipsade om.

Sommaren 2018, vår tredje sommar i Göteborg, bestämde vi oss för att använda en del av semestern för utflykter i närområdet. Jag gjorde en lista på tänkbara utflyktsmål och ställde sedan en fråga på internet:
"Mina FB-vänner i Göteborg med omnejd (hela Göteborgs stift), i sommar tänker Gunilla och jag fortsätta upptäcka vårat närområde. Mycket av det som står i turistbroschyrerna har vi hyfsat koll på. Men vad har ni för tips? Vad är era pärlor? Vi tycker om natur, fåglar, historia, museer, teknik, kyrkor, kultur, kuriosa och det som är udda (som överraskar)!"

Tack vare tipsen från FB-vännerna och våra egna tips fick vi ihop en lista på tio A4-sidor. Vi har börjar avverka listan och flera tips kommer att dyka upp här på "Våra utflyktstips Göteborg". När vi skriver Göteborg och i vårt närområde så är det Halland, Bohuslän och västra delen av Västergötland vi menar, alltså Göteborgs stift. Men det är inga absoluta gränser för oss.

Pappa Torgny och Mamma Gunilla