Grönkålspasta

Det är inte så ofta jag tar mig (eller får) fullt ansvar för köket. Skära och hacka, duka och diska är min specialitet. Men ibland händer det...
Till jul köpte vi 3 kilo grönkål. Det var den enda storleken på förpackningen hos Willys. Det som inte gick åt i julas har stått i en påse på kökstrappen och trivts i den kyliga luften. Vi lunchen häromdagen pratade jag om min kollega Maria om mat och vi kom in på grönkål. Då fick jag detta tips av henne. När jag kom hem nämnde jag det för Gunilla. Hon hade fått samma tips som notis på telefonen. Det var mycket riktigt samma recept, från under Portioner under tian. Det är ett av de absolut mest populära recepten på  Portioner under tian.


Jag minns grönkålssoppan från skoltiden. Ingen höjdare. Men detta var en god grönkålsrätt.


Stek vitlöken och grönkålen i olja tills den blir mjuk. Grönt är gott!

Här är receptet från Under tian.

250 g färsk grönkål
2 vitlöksklyftor
100 g valnötter eller solroskärnor
2 dl valfri mjölk
1 dl riven stark ost, ex Prästost (vill man lyxa är det jättegott med parmesan)
olja
pasta för 4 portioner
salt, svartpeppar

Rosta valnötterna i en stekpanna tills de får lite färg. Lägg nötterna och vald mjölk i en mixer och mixa till en sås. Strimla grönkålen (ta bort den hårda stjälken i mitten) och finhacka vitlöken. Fräs vitlök och grönkål mjuka i oljan, på medelvärme, i ett par minuter. Koka upp vatten till pastan, och koka pastan enligt anvisningar. Slå på nötsåsen över vitlök och grönkål och låt småputtra på svag värme. Späd ev med lite vatten om den blir väldigt tjock. Rör ned osten i såsen. Krydda med salt och peppar. Servera med den nykokta pastan.

Jättegott, men jag tyckte kanske att såsen blev lite tunn."Du är uppvuxen på grädde och inte på mjölk", sa Gunilla krasst! Nästa gång testar jag med grädde. Vi har fortfarande grönkål kvar.

Pappa Torgny och Mamma Gunilla