Logo

Göteborgslitteratur som guidar oss

Nu är det mars 2020 och det dags att börja samla ihop några av alla de utflyktsmål vi upptäckt under våra snart fyra år som göteborgare.


Samma dag som det stor klart att jag fått tjänst i Göteborg beställde jag genast fyra böcker.

2016 flyttade vi till Göteborg efter att ha bott 31 år i Karlstad. Under åren i Värmland lärde vi känna landskapet genom att upptäck natur och kultur. Eftersom vi är nyfikna och vill göra Göteborg till vår stad började vi göra utflykter och lära känna Göteborg med omgivningar på en gång.

Under våra första fyra år har vi hittat många pärlor i vår nya hemstad. Vi har hittat dem på egen hand och vi har blivit tipsade av arbetskamrater och nya vänner, jag vi har till och med fått tips när vi varit ute på upptäcktsfärd. Göteborgarna är pratglada och generösa av sig. Och vi ställer gärna frågor när vi möter människor.

Vi har sökt upp naturområden, kyrkor, industriminne, arkitekturpärlor, stadsdelar, museer, parker, utställningar etc under våra kvällsturer, helgutflykter och hemestrar.

"En timme från Götaplatsen" gav vi vår Göteborgs-son för många år sedan. Det är den som gett inspiration till att dela med oss av våra upptäckter under rubriken Våra utflyktstips Göteborg, på samma sätt som vi gjorde med Våra utflyktstips Karlstad. Dels som minnesbilder för oss själva, dels som tips till andra nyfikna.


En timme från Götaplatsen har inspirerat oss till att göra utflykter och dela med oss till andra.

Här följer några av boktips från vår bokhylla:

En timme från Götaplatsen
Anders Järkendal, Roger Olsson och Mikael Svensson (Gullers 2009)
15 utflyktsmål bl a Amundön, Fjärås Bräcka, Klippan, Rya skog, Sandsjöbackar, Särö Västerskog, Säveån och Änggårdsbergen.
Vi har besök flera av dessa utflyktsmålen, som uteslutande är naturområden. Boken har ett vackert bildmaterial och det finns kartor över alla utflyktsmål, Värt att veta och matsäckstips.

Göteborg till fots – Trottoarturism och spårvägssafaris
Einar Hansson (StudioStyrsö AB 2016)
En guidbok till stadsdelarna i Göteborg. 15 guidade turer till fots, med spårvagn, buss och båt.
Denna bok fick vi av Ingegärd Oad, Torgnys chef i Karlstad som flyttade till Göteborg året innan vi gjorde det.
"Boken vänder sig till alla. Antingen du är besökare med stor aptit på staden, nyinflyttad och nyförälskad i Göteborg, eller gammal göteborgare som fortfarande är nyfiken."
Ja, vi har aptit på staden och vi är nyfikna av oss. Torgny har åkt med både 5:ans och 7:ans vagn med guideboken i handen. Tillsammans har vi också promenerat mycket i staden. Och naturligtvis har vi tagit färjorna på älven. 

Fyrtiotvå hus och en bockkran i Göteborg
Olle Niklasson (Tre böcker förlag 2014)
Denna bok köpte Gunilla för pengar hon fått som avskedsgåva från kollegorna på Skåreskolan i Karlstad.
En härlig bok om hus och byggnader som sticker ut i stadsmiljön. I början var det roligt att känna igen husen när vi mötte dem under våra promenader i stan. Nu har vi nog sett dem alla. Torgny arbetar i Läppstiftet av Ralph Erskine och har utsikt över Pagoden av Cyrillus Johansson (som också ritat Värmlands museum, Cyrillushuset). Vi besöker ofta Palmhuset, med sin viktorianska arkitektur, i Stadsträdgården och har gått en guidad visning i Rådhuset av Gunnar Asplund.

Göteborgsadresser med betydelse – i stort och smått I, II och III
Berättelser från dåtid till nutid
Claes Ryholm (Trafik-Nostalgiska Förlaget 2015, 2016, 2018)
Ett reafynd på Bokrean 2019 som berett oss stor glädje genom att lyfta fram gatuadresser som har en historia att berätta – husens historia eller människornas historia. Drottning Kristinas jaktslott upptäckte vi under en promenad och kände igen från boken. På Restaurang Kometen har vi ätit mycket god kokt torsk med räkor och pepparrot, efter att ha läst boken.

Mellan himmel och helvete
Bemålade kyrktak i Göteborgs stift 1697-1812
Kajsa Nyström Rudling (Votum 2018)
En blick upp i kyrkans tak. Vad ser du? Himmel eller helvete?
Västsveriges bemålade kyrktak är unika i sitt slag. Ett 60-tal kyrkor har bemålade tak och de presenteras alla i boken, som getts ut av Västarvet och Göteborgs stift. Bokens titel förklaras av att motiven rör sig från helvetet ovanför orgelläktaren till himmelen framme i koret.
Vår kyrka är Örgryte gamla kyrka, en 1200-talskyrka som inte var den första på platsen. Här har vi varit med om bröllop, dop och begravning, samt många gudstjänster. Det är helt enkelt vår nya familjekyrka och den kyrka som är vår närmaste. Och här finns det mycket fina takmålningar (Johan Ross och Michael Carowsky 1741) som presenteras i boken.

Vandringar kring Göteoborg
Från karga klippor till djupa skogar
Annelie Pompe (Calazo Förlag AB 2011)
"Bara ett fåtal spårvagnshållplatser från centrum finns några av Västkustens finaste vandringsleder."
En behändig guidebok som är lätt att ta med sig på utflykten. Den är indelad i geografiska områden och till flera av vandringarna finns det roliga kuriosatips: vilket fågelliv, utsikt mot Vinga, tystast i Göteborg, skalbank, lotsutkik, första kulturreservatet ...
Svarte mosse fick vi tips om på ett kyrkkaffe i Länsmansgårdens kyrka och vi återvände helgen efter för en långpromenad i gammalt gränsland mellan Sverige och Norge. En annan långpromenad vi gjort är en vandring längs Lärjeån. Vrångö blev en fin båttur och sedan en promenad med bröd och vin i matsäcken. Det naturområde vi oftast har återkommit till är Stora Amundön; lagom för en söndsgapromenad.

Göteborgs Lilla Promenadguide
123 tips för promenaden, utflykten, motionsrundan
Storgöteborg med södra Bohuslän och norra Halland
Anders Hilmersson (Kopparmärra 2015)
Ännu en smidig liten bok att ta med sig på upptäcktsfärden. Ett utflyktsmål per sida med små kartor som gör det lätt att hitta. Ur denna bok har vi plockat flera utflyktsmål: Färjenäsparken, Härlanda tjärn, Jättegrytorna (runt hörnet där vi bor), Masthggskyrkan, Paradiset, Rya Skog, Kvarnbyn, Särö Västerskog, Östra kyrkogården. Överåsparken ...
"Ett utflyktsmål i veckan i över två år."

Det vilda Göteborg
Familjens guide till de BÄSTA äventyren
Karin Fingal & Fredrik Schenholm (Tukan förlag 2015)
Detta är boken för de som vill ta mer barnen (eller barnbarnen) på äventyr. Kapitlen heter Ut med barnvagnen, Det oväntade, På upptäcktsfärd, Små äventyr, Ut i det vilda, Utlyktsmål, Nyfikna äventyr, Maten är viktigast och Bra att veta inför äventyret.
Till varje utflyktsmål finns kort beskrivning, fakta och hitta hit samt + och - t ex + Vackert. Lätt att gå. Lite folk. - Går inte med barnvagn. Kuriosa: Bästa prylarna och Liten bajsskola.

Delsjön
Där stad och vildmark möts
Anders Ejdervik och Mikael Svensson (Votum 2018)
Delsjöområdet är det naturområde som är vårt närmaste. Följaktligen det vi område vi besökt minst. Vi har vandrat några gånger i utkanten, och med denna bok väcks vår nyfikenhet. Och i Bertilssons stuga har vi ännu inte fikat, men det ska vi definitivt göra i år ...

Hundrade och en Göteborgskvinnor
Lisbeth Larsson (red) (Riksarkivet Landsarkivet i Göteborg 2018)
En bok som lyfter fram och ger ansikte åt några av de kvinnor som verkat i Göteborg och utan vilka Göteborg inte hade blivit den stad den är idag.
En bok om bemärkta kvinnor bland guideböckerna, hänger det ihop? Självfallet! Flera av kvinnorna har vi stött på under våra upptäcktsfärder i Göteborg: Elfrida André, Karin Kavli, Göthilda Fürstenberg, Ester i Brunnsparken, Ingela Gatenhielm, Margareta  Huitfeldt, Emerantia Pauli ...

FORTSÄTTNING FÖLJER ...

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.