Näsduksträden i Göteborg

Näsduksträdet i Botaniska trädgården i Göteborg har alltid fascinerat oss. Innan vi flyttade till Göteborg brukade vi försöka hinna med ett besök i Botaniska när vi hälsade på barnen här. Vid något tillfälle fick vi se trädet i blom, men för det mesta var det innan blomning eller så var trädet överblommat.


Näsduksträdet i Japandalen i Botaniska. Länge trodde vi att detta var det enda näsduksträdet i Göteborg.

Nu spanar vi in näsduksträdet varje år: före, under och efter blomningen. 2018 var inget undantag. Söndagen den 27 maj planerade vi ett besök i Botaniska eftersom det borde vara blomning på gång. Det var jobbarsöndag för Gunilla så vi startade tidigt. Samtidigt läste jag i GP att det faktiskt fanns två näsduksträd i Botaniska. Ett i Japandalen och ett i Bambudalen. Dessutom fanns det ett i Olskroken också!

Vi blev taggade och letade rätt på näsduksträdet i Bambudalen, som vi inte fått ögonen på tidigare. Och så tittade till det i Japandalen också. Häftigt med två av det sällsynta näsduksträdet i samma trädgård.


Botaniska är duktiga på att skylta när det är något ovanligt på gång, t ex när näsduksträdet och svinröven blommar.

Från Botaniska åkte vi till Olskroken och började leta. Det gick sådär. Vi frågade några personer som vi mötte, men ingen kände till att det fanns ett näsduksträd i deras kvarter. Vi var nära att ge upp när vi fick ögonen på en plantering på Olskroksgatan. Där var trädet, men blomningen var över. Vi hittade några vissna högblad på marken som ändå bekräftade att vi hittat trädet.


Här i planteringen på Olskrogsgatan finns ett exemplar av näsduksträden, något som inte verkar vara känt bland lokalbefolkningen som vi frågade.


I stort sett det enda tecknet på att det fanns ett näsduksträd i Olskroken var några högblad på marken.

Torgny la ut bild på Facebook och berättade att vi sett de tre näsduksträden i Göteborg. Då kommenterade en kommunikatörskollega: ”Och det finns ett på Västra kyrkogården”! Nu var det inte tid att leta fler näsduksträd eftersom det var jobbarsöndag med Himmelrik-gudstjänst med våravslutning och grillkväll i Sävedalens kyrka. När allt var diskat och klart och solen fortfarande sken tänkte vi att vi i alla fall skulle göra ett försök att hitta trädet på Västra kyrkogården.


Plikten kallade till Sävedalens kyrka, men när den väl var uppfylld begav vi oss ut på fortsatt jakt efter näsduksträd.

Eftersom vi inte varit där tidigare tog det ett tag att hitta trädet. Vid begravningskapellen stod trädet och det var i blom. Placeringen kändes helt rätt; näsdukar vid begravningskapellen S:t Lukas och S:t Markus.


S:t Markus begravningskapell, med näsduksträdet utanför ingången.


Här var trädet i blom även om högbladen börjat falla till marken.


Vid Begravningskapellen gick det att studera blommorna och högbladen på nära håll.

Nöjda med att ha sett de fyra näsduksträden på en och samma dag bortsåg vi från en kommentar på Facebook att det lär ha funnits ett träd även i en villaträdgård på Hisingen. Några veckor senare satt vi en vacker eftermiddag på en parkbänk i Trädgårdsföreningen och njöt. Helt plötsligt kommer en guide förbi med en grupp och guiden pekar mot ett träd bakom oss och säger: ”Där har vi vårt nya näsduksträd”! Och ja, visst var det ett näsduksträd bakom oss. Så nu hade vi ett femte träd att besöka i blomningstid nästa år.


Döm om vår förvåning när vi av en slum fick veta att det stod ett näsduksträd i Trädgårdsföreningen också.

Näsduksträd är en art i familjen nyssaväxter och är den enda arten i davidiasläktet. Det har sitt naturliga utbredningsområde i de centrala delarna av Kina, bland annat provinserna Hubei och Sichuan. Trädet anses vara ett av de vackraste blommande träden i världen.
Läs mer om Näsduksträdet på Wikipeda.

Näsduksträdet blommar vanligtvis i slutet av maj / början av juni. Det finns två näsduksträd i Botaniska trädgården – ett i Japandalen och ett i Bambulunden. Exemplaret i Japandalen är det där man lättast kan se blomningen. Det står på höger sida om huvudvägen strax efter dammen på vänster sida.
Läs mer om Näsduksträden i Botaniska trådgården

Med lite nyfikenhet finns det mycket att glädjas åt!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla