Tre torg i Göteborg

Sommaren 2019 hade vi inte hela vår semester gemensamt. Det innebar två veckor på egen hand för oss båda. Torgny, som gillar att åka spårvagn och se sig om i Göteborg, tog Göteborg till fots – Trottoarturism och spårvägssafari av Einar Hansson (Tack Ingegärd Oad!) i handen och hoppade på närmaste vagn. Det blev 5:an österut.


Både torget och skylten kändes något bedagade.

Gunilla som är poddlyssnare tipsade innan turen om ett avsnitt av En kvart om Göteborg som görs av Göteborgs stadsmuseum. Ett av programmen handlade om tre torg; Kaggeledstorget, Axel Dahlströms torg och Olskrokstorget. Eftersom 5:an passerar mellan Torpavallen och Kaggeledstorget blev det första stopp. En kort promenad och där låg torget, en sorglig historia. Då det blev ett kort stopp. Nu är det så att Torgny inte är någon poddlyssnare, så han viste inte vad han skulle titta efter. Han var mer intresserad av spårvagnen.


Kaggeledstorget var första stopp på Torgnys spårvagnssafari i Göteborg sommaren 2019.

När detta utflyktstips skulle skrivas var planen att skriva om Axel Dahlströms torg med intarsian av Endre Nemes. För att göra en jämförelse åkte vi till Kaggeledstorget för att ta en tråkig bild på torget och sedan åka vidare till Axel Dahlströms torg. På vägen dit lyssnade vi på podden och då kom torget till liv. Där fanns vårdträdet, en fin hängbjörk, och en skulptur av Eric Grate – Våren.


Från andra hållet ger Kaggeledstorget ett annat intryck. Då hamnar vårdträdet, en hängbjörken, i blickfånget.


En bänk i solen i mars är aldrig fel.


Våren ...


... av Eric Grate.

Skulpturen Våren gav associationer vidare till Charles Felix Lindberg vars fond bekostat skulpturen. Han donerade 2 088 567 kr till stadens prydande och förskönande. Charles står själv staty på Charles Felix Lindbergs plats, vid Avenyn mellan Nya Allén och Parkgatan. Vi uppmärksammades på Charles under en stadsvandring på temat kvinnorna längs Avenyn. Lite apart kanske, att lyfta fram en staty av en man under den vandringen. Men Charles donationsfond har bidragit till många statyer i Göteborg, flera av de kvinnor som vandringen handlade om.


I en av gångarna ut från torget hittade vi dena utsmyckning. Hästmarknad?


Ett soligt besök på Kaggeledstorget en lördag i mars.

Helt plötsligt blev Kaggeledstorget levande. Hit ska vi återvända en sommardag och ta en promenad i omgivningen. Sedan bar det av mot Axel Dahlströms torg på Högsbo höjd strax norr om Högsbo kyrka, eller Sankta Cementa som den ibland kallas. Vi besökte torget första gången Långfredagen 2019. Vi skulle lyssna på Stabat Mater av Karl Jenkins i Högsbo kyrka. När vi kom till torget fick vi se den magnifika marmorintarsian 8x8 meter på en husvägg i änden av torget. Gunilla plockade fram podden och spelade avsnittet om torget. Vi blev begeistrade och fick upp ögonen för Endre Nemes, som vi sedan läste vidare om och såg tavlor av på Mölnlycke bibliotek. Nemes ville donera sin kvarlåtenskap, massa konstverk, till Göteborgs stad. Men Göteborg kunde inte bestämma sig för att ta emot så till slut hamnade de istället i Mölnlycke, Härryda kommun. Till slut hamnade även en litografi av Nemes i familjen Lindéns hem, dock ej från Mölnlyckes samling.


Torgets skylt vittnar definitivt inte om torgets konstnärliga värden.


Axel Dahlströms torg med marmorintarsian av Endre Nemes.


8x8 meter mäter konstverket, som dock inte togs emot med stor stor entusiasm när det stod klar 1955.


Sämre ställen att vila fötterna på finns ...


60 marmorsorter från hela världen och 7 500 arbetstimmar.


Torgnys vårhatt matchar Marmorintarsian.


Konstverket är årsbarn med Torgny.


Ur väggen av Yvonne T Larsson från 2009 står på torget, där det denna lördag var full kommers.


Ett klassiskt punkthus, 15 våningar högt och färdigt 1956.


Returhuset i rostig plåt var de inte så förtjusta i på podden. Det låser in torget.


Högsbo kyrka, även kallad Sankta Cementa eller Göteborgs fulaste byggnad.


Sommarutställningen 2019, med ett urval av verk från kommunens samling av Endre Nemes, i Nemeshallen i Mölnlycke kulturhus, Biblioteket.


En litografi av Endre Nemes hittade hem till familjen Lindén, som ett fynd på Göteborgs Auktionsverks nätauktion förra hösten.


Skåpets hemlighet (1977) av Endre Nemes (1909-1985).

Det tredje och sista torget i podden är Olskrokstorget. Samuel och Anna bodde tidigare i Stampen, på andra sidan motorvägen och den nedgrävda järnvägen. Det har hänt att Torgny begett sig ut på morgonen för att köpa kaffe och GP, när vi var där och lånade lägenheten. Då var intrycket av torget att det är en enda stor spårvagnshållplats. När vi flyttat till Göteborg har vi besökt torget flera gånger; för att handla bröd på Cumpane Bageri och besöka Myrornas second hand. 2018 upptäckte vi att det finns ett näsduksträd på Olskroksgatan strax intill torget. Söder om torget ligger Östra kyrkogården, som vi haft anledning att besöka flera gånger.


Fräschaste skylten av de tre torgens, men undanskymd och anonym, men alla vet väl att spårvagns- och busshållplatsen är Olskrokstorget.


Där borta ligger Stampen. Inte helt enkelt att ta sig därifrån till Olskrokstorget, men jakten på kaffe och GP ...


... gjorde att jag lyckades ta mig dit. Men jag fick vänta utanför ICA innan de öppnade.


Den del av Olskrokstorget som känns som ett torg, lite i skymundan.


En stor del av torget upptas av handelsbodar med bland annat en fiskhandlare, som varje torg i Göteborg med självaktning måste ha.


Det centrala på Olskrokstorget verkar vara den livligt trafikerade spårvagnshållplatsen.


Backen ner mot Olskrokstorget, från Redbergsplatsen och Östra kyrkogården.

Lyssningstips: Podden En kvart om Göteborg, av Göteborgs stadsmuseum.

Nu har vi lärt känna tre torg i Göteborg, och det finns många fler att upptäcka.

Pappa Torgny och Mamma Gunilla