Logo

Brobacka, med ekhage och jättegrytor

En ekhage med mattor av vitsippor och ett gammalt soldattorp, natur- och kulturstig med stengärdsgårdar, träd och blommor samt en skalgrusbank, vindlande stigar och trappor till ett fyrtiotal jättegrytor och en utsiktsplats på Vårräkneberget med milsvid utsikt över Mjörn samt en minnessten över slaget mot danskarna 1566. Dessutom massor med informationstavlor, bord och bänkar samt en tillgänglighetsanpassad toalett. Allt detta och mer därtill bjuder Brobacka naturreservat nordväst om Alingsås på.


Torgny på botten av den största jättegrytan, 18 meter i diameter.

Det var när Torgny pratade utflyktsmål med en arbetskamrat som Brobacka dök upp. Magnus, som bor i trakterna hade själv cyklat dit med familjen och tyckte att det kunde vara ett lämpligt utflyktsmål för oss. Vi gillar natur, kultur och historia så vi tog första bästa tillfälle att åka dit, och vi blev inte besvikna. På många sätt påminde det oss om Kummelön utanför Kristinehamn i Värmland, som vi ofta besökte under åren i Karlstad. Gamla ekar, odlingslandskap, blomsterprakt, närhet till vatten och möjlighet att skåda fågel.

Brobackasundet är en smal dalgång med höga bergväggar, men här fanns ett vadställe. 1566 skulle danskarna ta sig hemåt den här vägen, med ett stort krigsbyte, efter att ha härjat och plundrat i Skaraborg. Svenskarna lade sig i bakhåll och med list lyckades de ta tillbaka hela krigsbytet. Om detta vittnar en minnessten och en informativ skylt om Slaget vid Brobacka.

När inlandsisen drog sig tillbaka trycktes vattenmassorna ihop i det smala sundet. Det gjorde att vattnet formade flera jättegrytor, ett fyrtiotal lär har upptäckts här. Allt från den minsta Lillgrytan med en diameter på 50 cm till den gigantiska Storgrytan som är 18 meter i diameter. Grytorna nås via vindlade trappor i den branta terrängen.

Efter att ha sett jättegrytorna hamnade vi på Vårräknebergets topp. Har är det en magnifik utsikt över sjön Mjörn. Från utsiktspunkten har ornitologer räknat vårsträckande fåglar sedan 1960-talet. Här går det att se korp och vråk segla på uppvindarna. Örn kan övervintra i området och fiskgjusen bygger sitt bo i toppen på någon av de gamla tallarna.

Nedanför berget ligger den ett gammalt soldattorp i en ekbacke, med månghundraåriga ekar. Här bodde soldaten Sven Larsson Hög under andra halvan av 1800-talet med sin familj, inalles sju personer i det lilla torpet. När vi besökte Brobacka var det skir vårgrönska och fortfarande en matta av vitsippor.
Hit kommer vi att återvända!


Minnesstenen över slaget vid Brobacka 1566, eller överfallet som det kallas. Svenskarna låg i bakhåll när danskarna vände åter efter att ha plundrat i Skaraborg. När de skulle ta sig över vadstället slog svenskarna till och tog tillbaka det stora krigsbytet från danskarna.


Med list övervanns danskarna.


Ekbacken med exemplariska skyltar är det första som möter besökande.


Sven Larsson Hög bodde här med sin familj under andra hälften av 1800-talet. Idag håller Naturskyddsföreningen i Alingsås öppet här under maj till september.


Stigar och vandringsleder är väl skyltade och uppmärkta.


Lillgrytan är den första av jättegrytorna som möter besökare, ca 50 cm i diameter.


Brobackasundet, sett från utsiktsplattformen, med sin smala dalgång som gjorde att smältvattnet från inlandsisen trycktes ihop och i dess virvlar bildades jättegrytorna. Ett fyrtiotal har hittas. De flesta med öppna sidor.


Utsiktsplattformen med en av de största jättegrytorna i fonden.


Från utsiktsplattformen vindlar trappor upp mot Vårräkneberget, men på vägen ...


... stannar vi till vid den största jättegrytan 18 meter i diameter.


Från vårräkneberget är det milsvid utsikt. Här har det räknats vårfåglar sedan 1960-talet.


Vårens färgnyanser ...


I ekhagen vid soldattorpet finns en natur- och kulturstig, också här med informativa skyltar.


Att vandra under ekar ...


... och njuta av vårens vitsippor är en lisa för själen.


Naturreservatets parkering ligger vid Brobacka korsväg, men att ta bussen från Korsvägen till Korsvägen skulle dessvärre ta 3-4 timmar, via Borås och Alingsås ...

Brobacka kaffestuga, längs Retrovägen, ligger på andra sidan sundet.
Brobacka soldattorp hålls öppet av Naturskyddsföreningen i Alingsås.
Alingsås Ornitologiska Sällskap

Värt ett återbesök!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.