Logo

Hökälla med Nuet

Våren 2020, under corona-pandemin, letade vi utflyktsmål i Göteborg. Vi sökte på naturreservat och naturområden och fick många förslag. Ett av dessa var Hökälla, ett våtmarksområde på östra Hisingen längs Kvillebäcken. Vi åkte dit den 17 maj och hittade trevliga promenadvägar längs bäcken och vattensamlingarna med mycket fågel, vitsippor och gullvivor. Dessutom fanns det ett spännande utsiktstorn, Nuet som är ett konstverk skapat av Jens Thoms Ivarsson. När corona-pandemin höll i sig lockade vi med oss göteborgsbarnen och barnbarnen för ett corona-säkert umgänge. Barnbarnen gillade utsiktstornen och fikat.


Fina promenadvägar, våtmarker med mycket fågel och ett spännande utsiktstorn erbjuder Hökälla.

På Göteborgs Stads webbplats finns det mycket att hämta, bl.a. under rubriken ”Hitta naturområden”.

”Naturområdet Hökälla sträcker sig längs Kvillebäcken mellan Backa och Tuve. Det cirka 65 hektar stora området bjuder på våtmark, betesmark, ängar och sumpskog samt stor artrikedom med både växter, fåglar och groddjur. Från fågeltornet kan du se många häckande fåglar, i närheten av fågeltornet finns också en grill- och rastplats.

Hökälla säteri var en av Hisingens största och viktigaste gårdar. Idag finns två kulturhistoriskt intressanta byggnader kvar.”

Hökälla våtmarkspark har skapats genom att Kvillebäckens dämts upp. Området är en av kommunens artrikaste platser för häckande fåglar med över 100 arter. Här häckar till exempel knipa, sothöna, enkelbeckasin, rörhöna och smådopping. Många rovfåglar finns också i området, som ormvråk, tornfalk, sparvhök och duvhök.

På en höjd i Hökälla står det ett gult utsiktstorn - Nuet. Det är ett konstverk av Jens Toms Ivarsson, konstnär och projektledare för Rain Gothenburg. I Göteborg regnar det i genomsnitt var tredje dag. Därför vill Rain Gothenburg gör Göteborg till världens bästa stad när det regnar. Utsiktstornet, som byggdes inför jubileumsåret 2021, hotades av rivning men verkar bli kvar. Barnbarnen gillade Nuet!

På höjden i nordvästra hörnet av våtmarken ligger Tuve kyrka. Kyrkan är troligen från senare delen av 1100-talet, en populär bröllopskyrka.

Det var här Tuveraset skedde, ett kraftigt jordskred som inträffade den 30 november 1977. Nio personer dog, många skadades och 67 hus rasade samman. Kvillebäcken flyttades 50 meter österut efter raset.


Som alltid finns det en skylt för Gunilla att läsa. Våra naturområden är väl skyltade med bra information som ger mervärde till besöket.


17 maj var det vitsippstid i Hökälla.


Från fågeltornet, eller snarare utsiktsplattformen, hade vi fin överblick över backsvalornas bon.


Jens Thoms Ivarsson är konstnären bakom Nuet, utsiktstornet vid Hökällan.


Nuet är högt ...


... och ger fin överblick över våtmarken och omgivningarna.


Hökällas våtmark är lättillgänglig och man kommer nära fågellivet.


Våtmarken är skapad genom uppdämning.


I november blev det en corona-säker utflykt till Hökälla. Lätt att hålla avstånd och barnbarnen gillar att röra på sig.


Hotet om rivning verkar vara undanröjt.


Morfar är höjdrädd, men inte Ester.


Jag ser farfars jobb, sa Julia när hon såg Läppstiftet. Hökällan är ett fint naturområde inte långt från centrala Göteborg.


Ingen utflykt utan fika!


Utomhus är det tätt att hålla avstånd, men ändå få umgås.


Vår flickflock, våra hjärtan!

Pappa Morfarfar Torgny och Mamma Farmormor Gunilla

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.