Vitlöksbrytbröd

Jag letar ständigt recept. På nätet, i böcker, tidningar och från vänner och arbetskamrater. Dagens recept kommer från NWT som har ett eller flera recept varje dag. Ofta enkla och lättlagade. Det här är från 13/8 och tar lite mera tid. Men det är värt besväret. Passar bra till en god soppa i höstmörkret, som smyger sig på så sakteliga.

Det är så gott som det ser ut!


Fördegen

12,5 g jäst (1/4 paket)
2 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl special (180 g)

Huvuddegen

12,5 g jäst (1/4 paket)
1,5 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl special
1 msk olivolja
1 tsk honung
1 tsk salt

Fyllnig

100 g kesella
20 g mjukt smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 nypa salt
hackad persilja eller färska örter

Blanda fördegen på morgonen. Blanda i övriga ingridienser utom salt och arbeta degen i 10 minuter i assistent. Tillsätt saltet och arbeta in det. Låt degen jäsa 1 timme till. Baka ut 12 minibaguetter. Lägg dem på plåt med plåtpapper och jäs 30 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader med en eldfast form med vatten på botten. Gör i ordning fyllningen. Lägg den i en plastpåse. Snitta brödet ganska djupt och spritsa ner fyllning i skåran. Ställ in brödet och sänk värmen till 230 grader. Grädda 20-25 minuter.  Låt bröden svalna på galler.

Snitta brödet med en kniv.     Med en plastpåse, med snitt i ena hörnet, spritsas fyllningen i brödet.     Jämna fyllningen med en gaffel, så blir det snyggt också.

Kransen med vitlöksbaguetterna svalnar på ett galler, redo att brytas för att njutas av. Vänta inte för länge!

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny