Stekt ris (Fried rice)

"Har ni Flajed Lajs (Fried Rice) på bloggen än? hittar inte..", skrev Andreas från England. Här kommer receptet till vår Engelske son och er andra.
Vi åt en del kinesiskt take away när vi bodde i England. Där hade de fantastikt stekt ris. Det här är mitt försök att återskapa. Lite krångligt med ägget, men övning ger färdighet. Trattkantarellerna är dagens tillägg. Nina på jobbet vill ha trattkantarellrecept.



2 ½ dl ris
5 dl vatten
1 tsk salt
2 gula lökar
olja
2 ägg lite vatten och salt
2 dl gröna ärtor
kinesisk soja
(2-3 dl torkade trattkantareller och smör) 

Koka riset. Skiva och stek löken mjuk i olja, ju längre desto bättre. Sockra eventuellt lite. Det ger extra färg och smak. Koka ärtorna. Blötlägg och stek trattkantarellerna i smör. När riset är kokt, lägg upp det på en tallrik för att svalna lite. När löken har fått färg, vispa upp äggen och häll dem över löken. Låt äggröran halvstelna och rör sedan om. Blanda, ris, lök och ägg, ärtor och svamp. Smaksätt med kinesisk soja. Servera med keso och rivna morötter. Vi inviger vår soja och oystersås från Fjällbacka.

Häll på äggen, men låt det inte stelna helt.     Rör om när det börjat stelna.     Samla ingredieserna i en wook och blanda.     Såser inköpta på Tairestaurang i Fjällbacka.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny