Alsterdalen

Förra helgen gjorde vi en utflykt till Alsterdalen. En vandring i solen, utefter Alsterån, med fika i ryggsäcken och på spaning efter fåglar och bäver.


Från parkeringen vid Alsters Herrgård är det bra skyltat till vandringslederna.

Miljö
Alsterdalen, eller Bäverdalen som den också kallas, återvänder vi ofta till. Vintertid är det öppet vatten och på sommaren finns det svalka under träden. Det är en fin promenad, först efter Alsterån söderut och sedan över en äng till ett fågeltorn med utsikt över en vik av Vänern. Här finns också kultur och historia. I herrgården föddes Gustaf Fröding och här hålls julmarknad och bondemarknad, då det går att hitta lokalproducerade matvaror.


Vandringen utmed Alsterån är trivsam under alla årstider.

Natur och djur
Djurlivet är rikt i Alsterdalen. Här finns framför allt bäver och fåglar. Bävern är inte särskilt skygg och fåglar har vi sett många arter av. Vid dagens vandring såg vi blåmes och mindre hackspett. Tidigare har vi bland annat sett varfågel och gröngöling. En man vi mötte skulle spana efter strömstare och han har sett kungsfiskare också, men det var många år sedan.


Ser man inte bävern i Alsterån ser man i alla fall spåren efter honom.


Blåmesen njöt av vårsolen och delade med sig av sin sång.


Den mindre hackspetten var svårfångad på bild, men till slut.

Kultur
När Gustaf Fröding var barn på Alsters herrgård så var Alsterdalen full av verksamhet och ljud. Så till den milda grad att Gustafs mamma flydde från oväsendet och lämnade lille Gustaf i mormors vård. Det är svårt att tänka sig nu när det är fågelkvitter som hörs som mest.


Alsters Herrgård i vinterskrud. Här kan man besöka bondemarkand och julmarknad.

Matsäck
När barnen var små blev det varm O’boy på vintern. Då tog vi helst kaffe till oss vuxna. När vi var på jul på Liseberg för några år sedan drack vi extra god choklad. Vår dotter Miriam lärde oss tricket. Lös upp en stark god mörk chokladkaka i varm mjölk. Tunnbrödsrullar är lätta att äta, blir godare av att få safta till sig en stund och går att variera på många sätt.

Het mörk choklad
1 l mjölk
100 g 70 % mörk choklad
1 msk honung
1 msk råsocker
1 tsk vanilj

Koka upp mjölken och bryt chokladen i bitar och låt smälta i mjölken. Smaksätt med socker, honung och vanilj efter egen smak. Ska man inte köra bil är det gott att spetsa med ett par teskedar rom.


En god matsäck gör halva utflykten.

Kaviarrullar
4 tunnbröd
1 dl crème fraiche
3-4 msk orökt kaviar, ejderns
lite vitpeppar
1-2 msk dill eller gräslök
Bregott
2 kokta kackade ägg

Blanda crème fraiche, kaviar, dill eller gräslök och lite vitpeppar. Smaka av. Bred ett tunt lager Bregott på tunnbröden, fördela fyllningen. Lägg finhackat ägg ovanpå och rulla ihop.

Musik
I naturen räcker det med naturljuden. Vinden i träden och fågelkvittret. Men i bilen på vägen dit tycker vi om att lyssna på musik. Denna gång plockade vi fram en gammal CD inköpt på en matvaruaffär. ”Fånga en ängel, en hyllning till Ted Gärdestad” från 2004. Ted var populär när vi var unga. Texterna är naiva och melodierna trallvänliga. Men ”Sol, vind och vatten” och ”Oh, vilken härlig da´” ger en go känsla så här i tidig vår. Med artister som Viktoria Tolstoy, Åsa Jinder och Janne Schaffer är den en pärla. Rekommenderar särskilt Janne Schaffers underbara gitarrspel på instrumentallåten ”Jag vill ha en egen måne”.


Längst ut mot Vänern finns ett fågeltorn som underlättar skådandet.

Hitta hit
Följ E18 några kilometer österut från Karlstad. Vandringen börjar vid parkeringen vid Alsters herrgård. Leder är utmärkta norrut mot Gunnerud och söderut mot fågeltornet och sedan vidare mot Kroppkärrsjön. Vandringen går på stigar och är lätt, men inte barnvagnsvänlig.

Länktips

Mamma Gunilla och Pappa Torgny