Kummelön

Ett ställe vi ofta återkommer till är Kummelön, i Ölme väster om Kristinehamn. Första gången vi besökte Kummelön var för ca 20 år sedan och det var Mormor Iris som visade oss platsen. Hon bodde tio år på landet, Bonderud i Ölme socken, när våra äldsta barn växte upp. Vi åker till Kummelön för att se på blommor, fåglar och ekar. Det finns alltid något att njuta av under årets alla årstider. Senast vi var där var i blåsippstider, kanske den finaste tiden för ett besök.


En informationstavla berättar om naturreservatet Kummelön.

Blåsippor är inte lätta att fånga på bild. De är så finstämda
när de sprider ut sig bland de gamla löven.

Natur

Kummelön är ett naturreservat som ligger på en udde vid Ölmeviken. Området består av glest bevuxen hagmark med gamla ekar, lindar och enar. Flera av ekarna är ihåliga och inbjuder till upptäcktsfärd för de mindre barnen. I marken finns näringsrik hyperit vilket gör att bland annat blåsipporna trivs här. I midsommartid kan man njuta av den diskreta men väldoftande nattviolen. Då och då dyker det upp trevliga reportage i pressen från Kummelön.


Ekarna är gamla, stora och spännande.

Naturvården gör att omkullblåsta träd och nedfallna grenar får ligga kvar, liksom torrakor får stå orörda. De blir boning för både fåglar och insekter. Kattuggla och gröngöling trivs i området. På vägen ut till Kummelön denna gång flög en gröngöling med sin karaktäristiska vågiga flykt, över vägen.


Här trivs insekter och nyfikna barn.

Djurliv

På Kummelön har vi skådat många fåglar. En vinterdag såg vi havsörn, en vårdag hörde vi rördrommen (lyssna på rördrommens märkliga ljud), en solig vårdag såg vi skäggmes i vassen, en sommardag mötte vi knölsvanen med uppspärrade vingar. Vi har sett den bruna kärrhöken segla över vassen och skäggdoppingarna dansa i viken. På våren är det fullt med nyinflyttade vårfåglar i viken och en och annan fågelskådare på bergsknallen. De delar gärna med sig av det de ser. De är bara att fråga, så lär man sig något nytt.


På bergknallen ytterst på Kummelön har man fin utsikt över den fågelrika Ölmeviken.


Denna vårdag såg vi bara detta skrakpar, och en ensam gräsand.

Går man stigarna ut på Kummelön, ca 600 m, kommer man till en stuga som står öppen hela året. Här finns bänkar och bord, samt en öppen spis med ved. Det är bara att kliva in tända en brasa och grilla korv. Här finns en gästbok där besökare skriver och berättar vad de sett och upplevt. Man får till exempel tips om vilka fåglar som är på besök.


Stugan välkomnar besökare och bakom, liksom vid parkeringen, finns torrdass.


Stugan gör att man kan värma sig vintertid, med en brasa och korvgrillning.

Matsäck

Är vädret fint finns det bänkar och bord på flera på flera ställen. En enkel fika eller full matsäck är ett måste. Miljön ger aptit och det minsta man önskar sig är kaffe. Kummelön är väl besökt men det är ingen trängsel. Man hälsar glatt på varandra och kanske byter några ord om vad som skådas i kikaren eller vilka blommor som finns just idag.


Farmors korg, med de fyra årstiderna, passar perfekt när turen går till Kummelön.
Här äter vi Farmors kaviarröra i tunnbrödsrullar, med färskpressad juice och kaffe.

2 dl grädde
1/2 dl ejderns kaviar
1/2 dl finskuren gräslök

Vispa grädde och rör ner kaviar och gräslök. Smaka av. Röran räcker till 6 tunnbröd.


Kaja på behörigt avstånd när fikakorgen packas upp.

Hitta hit

Kummelön hittar man om man åker E18 från Karlstad mot Kristinehamn. När man ser Ölme kyrka på höger sida, straxt innan Stolpen som ligger väster om Kristinehamn, hittar man vägen som går ut över gärdena och passerar kyrkan. Sedan är det bara att följa skyltningen några kilometer, till naturreservatet Kummelön. http://kartor.eniro.se/m/anaAS


Ölme kyrka, syns från E18 och är tecknet på att man skall svänga av stora vägen.

Kultur

Ölme kyrka är den tredje kyrkan på samma plats. Först byggdes en träkyrka på 1100-talet. Sedan en stenkyrka på 1300-talet. Den kyrkan fick ett torn 1662. Tornet behölls när en ny stenkyrka byggdes 1785-1787. I vapenhuset finns en liljesten från medeltiden. Dopfunten är från 1200-talet. De vackra korfönstren sattes in i samband med en renovering i början av 1900-talet. Dörren till sakristian anses härstamma från borgen på Saxholmen i förlängningen av kummelövägen, som för övrigt finns avbildad på en målning ovanför dörren.

Musik

Väl på plats på Kummelön njuter vi av fågelsången och vinden i trädkronorna. Men musik och biltur hör ihop. Denna soliga vårdag med nära nog sommarvärme passade Solen i maj med Svante Thuresson och Lisa Nilsson, även om vi bara är i slutet av april. Låten finns på skivan Svante Thuresson & vänner. Här finns låtar som Vänner, Ingen sol här utan dig och Pojken på vulkanen. Vi gillar Svante Thuresson. Han har åldrats med värdighet och charm. Blir bara bättre och bättre med åren. Dessutom är det god stämning och skönt gung i hans låtar. En sommar med regn är inget bekymmer, en mjuk calvados gör gott när det skymmer.....

Trevlig utflykt önskar

Pappa Torgny och Mamma Gunilla