Cykelvägen till Skåre

Karlstad är en cykelvänlig stad. Det finns bra cykelbanor och markerade cykelleder. Förra året installerade man till och med cykelräknare på två ställen, vid infarten till centrum. Torgny cyklar ofta till jobbet, bara det är torrt och snöfritt. Gunilla cyklar gärna in till Karlstad för att möta Torgny efter jobbet och kanske köpa en sallad att äta på Sandgrundsudden.


Älven är som vackrast en stilla vårmorgon.

En av cykellederna i Karlstad går från centrum till Skåre. Lagom till midsommar 2010 var den nybyggda cykelbanan på västra sidan Klarälven klar. Så nu har vi en lättcyklad och vacker cykelled till stan. Vårt tips är att göra en cykelutflykt en solig sommardag till Skåre och njuta av älven och dess liv. Det är ca 7 kilometer från Soltorget till Skåre.

Cykelstad

Denna vårdag, Annandag Påsk, gjorde vi turen från Skåre till Karlstads centrum. Vi startade tidigt på morgonen för att njuta av den uppgående solen. Ändock var det inte tomt på cykelbanan. Vi mötte cyklister, joggare och hundägare och när vi kom in till stan visade cyckelräknaren att ett fyrtiotal cyklister redan passerat.


Säkerheten främst. Cykelhjälm och cykelspännen är en självklarhet!


Det finns trevliga rastplatser efter cykelvägen.


Sista biten in till stan har man Stadshotellet framför sig.

Stadens kultur

Efter älven är det mest naturupplevelser. Men inne i stan finns det en del kultur att upptäcka. Vid Västra bron ligger Karlstads teater där Värmlandsoperan håller till. Mitt emot teatern sitter Selma Lagerlöf staty (av Arvid Backlund), på den plats där Hybelejens kvarn en gång låg. I Karlstad finns ett nittiotal statyer. Lyft gärna blicken mot de vackra husfasaderna. Det finns bland annat Stenhus i jugendstil och det vackra Sockerslottet bakom teatern. Karlstad brann 1865, så med få undantag är allt byggt där efter.

På södra sidan av Västra bron (en av kommunens 94 broar) står Eva Lisa Holtz staty. Hon var en solig och glad värdshusflicka som blev kallad Sola i Karlstad. Nu blir hon ofta fotograferad av och tillsammans med turister. Staty är gjord av Herman Reijers.


Karlstads teater där många omskrivna operaföreställningar ges.


Selma Lagerlöf vid Klarälvens strand.


Sola i Karlstad i egen hög person.

Det finns en cykelpump i nord västra hörnet av Stora Torget. Under sommaren finns även cykelutlåning på torget, Solacykeln. Bara man kan legitimera sig är det fritt fram att låna cykel, gratis!


Med väl pumpade däck rullar det bäst.

Mattips

En matsäck är inte helt fel när man rullar norrut, efter älven. Annars finns Café Råtorp efter vägen, ca 2-3 kilometer. Där kan man fika eller köpa sig en glass. Men för oss som rullar söderut, från Skåre, hägrar stadens matställen. I Karlstad finns det gott om sommaruteserveringar på gågatorna runt Stora Torget. Som cyklist kan man unna sig den lyxen ibland. Eller så köper man en sallad och cyklar ut på Sandgrundsudden, där det finns en brygga eller bänkar att sitta på. En oas i staden, just där Klarälven delar sig och bildar ett delta. Eller varför inte frukost på Stadshotellet en helgmorgon...


Denna morgon hade vi ett presentkort på frukost för två, på Stadshotellet.


Det är inte ofta cyklister avvisas i Karlstad. Dess värre såg vi skylten först
när vi kom ut efter vår frukost på hotellet.


Ett café på vägen mot Skåre. Här kan man fika, köpa färskt bröd eller en tårta.

Djurliv

I och kring älven är det alltid ett rikt djurliv. Efter islossningen kommer flyttfåglarna. Knipor och storskrakar är efterlängtade på våren, innan de flyttar vidare. Likaså tranorna som flyger norrut. Gräsänder och trutar däremot stannar kvar. Tidigt på morgonen kan man se hägern spana efter fisk vid Järpetan. Och ibland ses skarven flyga förbi.

Tidigt på morgonen ser man ibland bävern simma norrut. Den håller till i biflödena till Klarälven, eller i bäverhyddan i kanten av Videholmen vid Södra Råtorp. Räven ses ibland spana vid dikeskanten uppe vid Bryngfjorden. Och ibland kan man till och med se en lax hoppa i älven, på väg norrut.

Annandag Påsk såg vi bland annat knipa, gräsand, skarv, fiskmås och nötväcka.


Bäverhyddan vid Videholmen. Förra året såg vi en bäver dyka in i hyddan.


Spåren efter bävern syns överallt efter älven.


Denna morgon såg vi en flugfiskare vid Järpetan och två kajakpaddlare vid Skårebron.


Där vi svänger av mot Skåreberget var det denna morgon härligt vitt av vitsippor.

En cykeltur utmed Klarälven är en fin upplevelse, bra motion och ger god aptit!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla