Musselsoppa med veteöl

Vi har besökt Göteborgsbarnen och barnbarnet. Är man på kusten hör det till att äta skaldjur. Denna gång bjöd Samuel och Anna på musselsoppa och vi bjöd på skaldjursbuffé på Fiskekrogen. Samuels musselsoppa förlorar inte på jämförelsen med Fiskekrogens soppa. Receptet är från Tasteline.


Musslor är gott. Inte minst i soppa.

1 kg  blåmusslor, färska

Soppa
5 st  Schalottenlökar
3 st  vitlöksklyftaor
1 st  fänkål, liten
3 dl  vitt vin
7 dl  kycklingbuljong (alt grönsaksbuljong)
3 dl  matlagningsgrädde
2 dl  veteöl, (t ex Falcon Weiss)
3 msk  smör

Tvätta musslorna väl. Kasta de musslor som inte sluter skalet när man knackar på dem. Det kan också finnas musslor där skalet är krossat, de bör också kastas. Skala och finhacka lök, vitlök och fänkål. Fräs grönsakerna mjuka i smör i ca 2-3 minuter. Häll ner musslorna och rör runt ytterligare någon minut. Tillsätt vitt vin, kycklingbuljong samt grädde. Låt musslorna koka upp och puttra i ca 2-3 minuter. Alla musslor ska ha öppnat sig.  Ta upp musslorna. Sila buljongen och häll soppan i en ren kastrull. Koka upp igen och låt puttra ytterligare ca 15 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar. Lägg upp musslorna i en stor skål eller små koppar. Tillsätt ölen och häll soppan över musslorna.

Soppan går bra att förbereda dagen innan. Vid servering värmer man upp soppan och musslorna kan serveras både varma som kalla. Tänk på att slänga de musslor som inte öppnar sig.

Tack Samuel och Anna!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny