Kinnekulle

Vi brukar tipsa om utflykter i närområdet, "En timme från Soltorget". Denna strålande Pingstdag gjorde vi en lite längre utflykt, en "roadtrip" söderöver. På fredagskvällen innan var vi ute på stan och åt middag, S.O.S. (smör, ost, sil). En av sillarna hade ett ramslöskblad som dekoration. Det inspirerade oss att ta en tur till Kinnekulle vid Vänerns sydöstra strand. Där ligger Munkängarna där det så här års är översållat med ramslök.

Vi fick en härlig promenad i de stora lövsalarna där solen strilade ner på en bädd av ramslök, samtidigt som fåglarna sjöng med full kraft. Därefter passade det bra med ett kyrkbesök. Vi hamnade i Hönsäters kapell i Hellekis. Det visade sig att kapellet firade 100 år så det blev kyrkkaffe med tårta på kyrkbacken efteråt.


Ramslöken doftar intensivt och smakar vitlök.


Lövsalen inbjuder till att stanna upp för att se, lukta och lyssna.

Ett trevligt ställe att luncha på, eller fika, är Hellekis Säteri. Det ligger straxt norr om Munkängarna. Passande nog serverade de ramslökssoppa. Där finns en vacker rosenträdgård med många mäktiga och ovanliga lövträd. Dessutom konstutställningar att titta på.


Att sitta och äta lunch under vinrankan är ovanligt på våra breddgrader.


Rosorna hade inte kommit än i rosträdgården. Men pionerna stod i full blom.


Liksom syrenerna som doftade härligt.


De många och vackra lövverken gjorde sig i det generösa solskenet.

Uppe på Kinekulle finns vacker och omväxlande natur och milsvid utsikt över Vänern. Lurö skärgård ligger inte långt borta. På vägen upp hittade vi ett stort övergivet stenbrott med en sjö i botten. Högt över brottet cirklade en fiskgjuse och ner jagade backsvalorna intensivt efter insekter.


Vi spanar efter fåglar, när vi får chansen.

Vi stannade till vid Österplana kyrka för att se om vi kunde hitta några orkidéer i den Alvar-liknande naturen. Det visade sig finnas gott om Sankt Pers nycklar, på väg att blomma över. Ett par vi mötte berättade att de sett 7 olika orkidéer här. Har man tur och stövlar kan man få se flugblomster. Eftersom vi inte hade stövlar med oss i solskenet nappade vi på deras förslag att åka till Hjelmsäter som titta på guckuskon. Där finns Västergötlands rikligaste lokal med denna undersköna orkidé. Det visade sig vara en blomning vi inte kunde i vår vildaste fantasi kunde tro. VI har sett enstaka bestånd av guckusko i Långban, hemma i Värmland. Men här var marken översållad med hundratal och åter hundratals av orkidérer.


Sankt Pers nycklar stod i full blom i Österplana.


Dagens största överraskning var det rikliga beståndet av guckusko
vi hittade i Hjelmsäter.

Det finns mycket mer att upptäcka på Kinnekulle. Vi har varit där förut och kommer att återvända. Varför inte i pingsttid, då blomsterprakten är extra generös.

Pappa Torgny och Mamma Gunilla