Vegetarisk mat

Den som läst på vår matblogg har kanske förstått att mycket av det vi lagar är vegetarisk mat eller åtminstonne utan kött. Det beror på att jag, Torgny, varit vegetarian sedan 1978, tre år innan jag träffade Gunilla. Dock är jag inte vegetarian i strikt bemärkelse. Jag äter fisk, ägg och mjölkprodukter. Men kött har jag inte ätit sedan 1978.

Tunnt skivad morrot är jättegott i saladen.

Det hela började när jag gjorde vapenfri värnplikt inom civilförsvaret och kommunen i Katriheholm några år innan. Där bodde vi, 15 killar, kollektivt under veckorna. Bland oss fanns några vegetarianer och jag bestämde mig då för att bli vegetarian. Motiven var solidariska och önskan om matproduktion utan djurindustri (sk MUDIMUMS). Eftersom jag bodde hemma var det inte läge att börja direkt. Men efter att ha haft eget hushåll i några månader och levt på makaroner, pulvermos, hamburgare och falukorv i olika kombinationer tröttnade jag och handlade grönsaker istället. Det blev en grönskastallrik och på den vägen har det fortsatt.

Sötpotatis, potatis, lök och fetaost blir dubbelpotatis.

Gunilla fick ta mig och alla mina matidéer i ett paket. Och hon tog det på ett bra sätt. Med åren breddades vår matlagning och när barnen växte upp kom köttprodukter in i vårt kök. Men fisk och vegetariskt har alltid varit dominerande i vår matlagning. Och till min stora glädje har en av sönerna sedan några år tillbaka valt att vara vegetarian, dock något strikate än vad jag är.

Pappa Torgny