Göteborg

Våra Utflyktstips Göteborg

Marstrandsön med Nålsögat

Vi har tidigare besökt Marstrandsön några enstaka gånger; dels för guidade turer på Carlstens fästning, dels för att besöka julmarknaden på fästningen. Dock har vi aldrig gått runt på ön. I somras har vi besökt flera förkastningssprickor och när vi såg att det fanns en sådan på Marstrandsön också, nämligen Nålsögat, passade vi på att ta en tur till Marstrand när sommarvärmen kom åter i början av augusti. Det blev en fin vandring med minnesvärda naturupplevelser och som av en tillfällighet avslutades med att vi fick se Marstrandsön från havet.


Nålsögat på Marstrandsön, en spännande och äventyrlig naturformation.

Läs mer: Marstrandsön med Nålsögat

Svankällan våtmarkspark och Jämmerberget

Lördagens utflyktstips hittade vi i GP. ”Många trevliga promenadstråk att upptäcka i Göteborg”. ”Håll gärna avstånd i coronatider. Men sitt för guds skull inte inne och tryck. Göteborgsområdet kryllar av fina promenadstråk att upptäcka.” Det håller vi med om och av 15 tips kunde vi bocka av 11 på en gång. Nu bockar vi av Svankällan också.


Svankällans våtmarkspark överraskade inte som fågellokal vid vårt besök, men en fin promenad fick vi.

Läs mer: Svankällan våtmarkspark och Jämmerberget

Finngösaravinen i Sävedalen

Gunilla jobbar i Sävedalens kyrka i Partille pastorat och cyklar gärna till jobbet. Då och då har Gunilla anledning att cykla till in till Partille för något möte i församlingshemmet eller för att biträda någon kollega. Då cyklar hon förbi ett fint område som hon blivit nyfiken på. Så vi letade upp det en lördag i början av juni.


En stilla promenad i coronatid. En stunds vila vid bäcken.

Läs mer: Finngösaravinen i Sävedalen

Brobacka, med ekhage och jättegrytor

En ekhage med mattor av vitsippor och ett gammalt soldattorp, natur- och kulturstig med stengärdsgårdar, träd och blommor samt en skalgrusbank, vindlande stigar och trappor till ett fyrtiotal jättegrytor och en utsiktsplats på Vårräkneberget med milsvid utsikt över Mjörn samt en minnessten över slaget mot danskarna 1566. Dessutom massor med informationstavlor, bord och bänkar samt en tillgänglighetsanpassad toalett. Allt detta och mer därtill bjuder Brobacka naturreservat nordväst om Alingsås på.


Torgny på botten av den största jättegrytan, 18 meter i diameter.

Läs mer: Brobacka, med ekhage och jättegrytor

Ravinen vid Sundsby

Eftersom vänner och arbetskamrater noterar att vi gör utflykter i vårt närområde får vi tips på bra utflyktsmål. Ett sådan är ravinen och grottorna vid Sundsby på Tjörn, som min arbetskamrat Carina Frykman tipsade oss om: ”Vi var i Stigfjordens naturreservat på Tjörn. Vid Sundsby säteri. Har ni varit där? Vandringsleden mot Grottorna går genom denna spännande passage. Kan bli spännande utflykt med barnbarna!”

Carinas bilder på Facebook såg dramatiska ut så vi tog det säkra före det osäkra och åkte dit utan barnbarn, för att reka lite …


På väg ner i ravinen, med ryggsäck på ryggen och systemkamera på magen. Hade varit smidigare utan ...

Läs mer: Ravinen vid Sundsby

Ramhultafallet, en sevärd ”kringla”

En corona-helg i februari 2021 återvände vi till Ramhultafallet. Eftersom många söker sig ut i naturen åkte vi tidigt. Det var en solig förmiddag, och eftersom Lygnern hade öppet vatten var det blå himmel och under den isdimma. Väl framme vid fallet mötte vi ett dramatiskt vackert isfall.


Ramhultafallet 14 februari corona-året 2021.

Vi läste nyligen i GP om Tobias Rönnqvist som kör mycket bil i jobbet och har satt upp ett mål för sig själv att stanna vid varje sevärdhet han passerar. Så fort han får syn på en skylt med ”kringla-symbolen” stannar han till. Vägmärket för sevärdhet är den fyrklöverliknande symbolen ”heraldisk knut”, som också återfinns i Riksantikvarieämbetets logotyp (och på tangentbordet hos oss med Mac-datorer).

Eftersom vi själv gärna söker upp sevärdheter när vi är ute och reser, eller reser för att söka upp sevärdheter som vi hört talas om eller läst om blev vi genast inspirerade till en utflykt.


Toppen av Ramhultafallet är en vacker och spännande plats, med 64 meters fallhöjd nedanför krönet.

Läs mer: Ramhultafallet, en sevärd ”kringla”