Matpaj

Västebottenpaj med kantareller

Jag hittar inte kantareller men det gör Katarina. Hon kom med svamp och jag gjorde ostpaj från "Allt om mat". De har duktiga matfotografer som lockar och inspirerar.

Inget är som skogens guld!

pajdeg
3 dl vetemjöl (180gr)
125 gr kallt smör
3 msk kallt vatten

fyllning
200 gr lagrad ost
4 ägg
2½ dl mellangrädde
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

topping
500 gr färska kantareller
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
gräslök

Gör pajdegen, kavla ut den i pajformen och låt stå kallt i kylskåp minst en timme. Pricka degen mad gaffel så att den inte bubblar upp. Förgrädda pajen i 10 minuter i 200 grader. Riv osten och blanda grädde och ägg. Häll i pajskalet och grädda i ca 35 minuter. Stek kantarellerna i smör och lägg på toppen av ostpajen tillsammans med gräslök. Lika gott som vackert.

Ost och kantareller, kan det bli godare? Tror inte det!

Augustinjutning!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Spenatpaj

När jag träffade Torgny i England för många år sedan var han en redan van vegetarian. Där var det dessutom enklare att gå ut och äta vegetarisk mat. På den tiden hade vi lite mer pengar att röra oss med eftersom vi inte hade några barn, så vi åt en hel del ute under sjömanskyrkoåren. Fish and chips är väl inget jag saknar men deras pajer var desto godare. Spenatpaj var vår favorit. Här kommer en egenkomponerad variant med det som fanns i kylskåpet idag. Pajdegen är mat-Tinas magra.

Grädden och osten gör pajen.

Pajdeg
50 gr smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Fyllning
1 pkt hel spenat
2 dl riven ost
200 gr fetaost
15 körsbärstomater
3 ägg
3 dl grädde
½ tsk salt
färskriven muskot

Gör pajdegen och låt den vila svalt. Tina spenaten. (Degen gjorde jag i morse samtidigt som jag tog fram spenatpaketet.) Riv osten, skär fetaosten i tärningar, halvera körsbärstomaterna. Vispa ihop grädde (kan vara hälften mjölk) med äggen. Kavla ut degen och klä en pajform. Lägg i fyllningen och häll över äggblandningen.  Grädda i 225 grader 40-50 minuter.

Här kommer en variant med broccoli och körsbärstomater.

Broccoli och körsbärstomater. Det går att göra paj med allt möjligt.

Smaklig vegetarisk måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny (som faktiskt saknar äkta Fish n´ Chips)