Kyckling

Asiatiska kycklingryta

Den här rätten påminner om mitt gamla recept med indiska räkor och libanesisk kyckling med kanel. Det var det som fick mig att vilja pröva. Jag är väldigt förtjust i att använda traditionella kakkryddor i maten. Jag tycker om "Mat-Nicklas" också. Han har spännande idéer.

Alltiettmat!

hela kryddor av t.ex.
kanel
kardemumma
stjärnanis
kryddnejlika
rapsolja
1 hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk curry
1-2 burkar krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk
salt
2 -3 dl vatten

8 fasta potatisar
1 kyckling

Skala potatisen och dela den i stora bitar. Dela kycklingen i 8 bitar. Krossa kryddorna och rosta i olja. Strö över curry och fräs en stund. Tillsätt hackad lök och vitlök. Blanda ner krossade tomater och tomatpuré. Häll i kokosmjölken. Tillsätt potatisen och vatten och koka i 20 minuter. Lägg i kycklingen och koka i ytterligare 25-30 min. Rör om då och då annars bränner det fast.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Balsamkyckling/-quorn

Ännu ett recept från provsmakning. Den här gången från en Maxibutik (exakt likadan som den på Bergvik) i Torslanda på Hissingen. Vi skulle handla inför havsutflykten, men receptet fick jag med mig hem. Det blir middag idag och Torgny och Benjamin får Quorn istället för kyckling.

Quorn för vegetarianer. Noteera balsamico klickarna. Jättegott!


600 gr kycklingfilé
1 paprika
200 gr champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 dl buljong
1 msk balsamvinäger
majsstärkelse
smör
salt och peppar
basilika eller persilja

Av dessa ingredienser blir en en god kycklingrätt, eller quornrätt.

Stek champinjonerna i smör och hackad vitlök. Lägg åt sidan. Stek paprikan, jag grillar den i min micro. Lägg den åt sidan. Stek kycklingen och krydda med salt och peppar. Tillsätt grönsakerna, grädden, balsamvinägern och buljongen. Koka upp och red eventuellt med majsstärkelse. Strö finhackad persilja eller basilika över den upplagda portionen.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kyckling med Mat Niklas tomatsås

Äntligen! Nya stekpannor i huset. Den gamla teflonpannan vandrade nästan ut av sig själv. Nu kan vi steka både kött, fisk och quorn utan att det fastnar i pannan. Inspirerade av Mat Niklas gjorde vi tomatsås av rostade grönsakner och stekte kyckling och quorn till.

Äntligen. Nya stekpannor i huset. Nu skall här stekas!

Rostade grönsaker. Nu är det bara att mixa med paserade tomater. Jättegott.

Quorn för vegetarianerna och kyckling för köttätarna. Då behövs det två stekpannor.

Rosta valfria grönsaker i 175 grader 45-60 minuter. Blanda med passerade tomater och smaksätt med salt, peppar och vinäger. Ny smak varje gång!

Trevlig helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pestokyckling med ruccolasallad

Provsmakning på fredagar i affärer måste löna sig. Det är inte första gången jag faller för frestelsen. Idag blev det röd pesto och ruccolasallad.

Snabbkyckling

Pestokyckling
kycklinglår
pesto
salt och peppar

Smeta in kyklinglåren med pesto. Salta och peppra. Stek i ugnen 225 grader i 25-30 minuter.

snabbsallad

Ruccolasallad
1 pkt ruccolasalad
½ dl olivolja
4 msk pesto
pinjenötter

Blanda olja och pesto och häll över salladen. Toppa med pinjenötter.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kycklingfilé med dragonpotatis

Jonathan älskar kyckling. Kycklinfiléer är lätt att byta ut mot quorn så blir alla nöjda. Receptet kommer från NWT och har suttit på kylskåpet i några veckor. Idag var det dags.

När ugnsluckan öppnas sprids ljuvliga dofter.

4 kycklingfiléer
salt och peppar
1 kg jämnstora potatisar
2 msk smör och rapsolja
1 tsk torkad dragon
1 tsk salt
1 dl riven lagrad ost
1 rödlök
150 gr haricots verts
100 gr körsbärstomater
bernaisesås

Skala och skär potatisarna som till hasselbackspotatis. Pensla med smör och rapsolja blandat med salt, peppar och dragon. Stek i mitten av ugnen i 30 minuter. Salta och peppra kycklingfiléerna och bryn i stekpanna ett par minuter på varje sida. Lägg dem i ungsfast form. Strö osten över potatisarna ställ in kycklingen och tillaga ytterligare 15 minuter. Skär löken i klyftor, fräs lök och hericots verts i stekpanna i smör och rapsolja. Tillsätt halverade tomater och låt det bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar. Gör 4 port bernaissesås.


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

PS
Det går lika bra med Quorn!

Asiatisk Wook

Igår var jag magsjuk och levde på rostat bröd och the, det var trist. Jag sov större del av dagen och i morse smakade frukosten extra gott. Idag blev det snabblagat och enkelt. Nudlar, kyckling/quorn och frysta wookgrönsaker.

Stekt kyckling (eller Quorn för Torgny och Benjamin) toppar nudlarna och grönsakerna.

4 port

250 gr nudlar
1 pkt frysta wookgrönsaker
4 kycklingfiléer/quorn
2 ägg
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta
½-1 tsk sambal olek
2 msk fisksås
2 msk limejuice
2 tsk farinsocker
4 msk rapsolja

Lägg nudlarna i kallt vatten. Skär kycklingen / quorn i mindre bitar. Häll på sesamoljan. Vispa äggen. Värm olja i en stekpanna, häll i äggsmeten och rör om. När det stelnat,  ta upp och lägg åt sidan. Koka wookgrönsakerna. Blanda fisksås, lime juice och farinsocker. Stek vitlöksklyftan med sambal olek i olja. Tillsätt kycklingen och stek tills den är klar ställ åt sidan. Häll bort vattnet från nudlarna och stek dem i olja, tillsätt grönsakerna, äggen och kycklingen och blanda allt. Servera med japansk soja eller oyster sås.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny