Fisk

Västerbottenplättar med rom

I sommar har vi rest norrut genom Sverige. Vi hamnade så småningom i Burträsk, Västerbottensostens hemvist. Detta recept fick vi där. Vi passade på att kalasa när svåger och svägerska var här på besök och bjöd på Vänerlöjrom till plättarna, men annan rom går också bra. I övrigt tycker jag att vi bor i ett väldigt vackert land!


God mat ska lagas med smör, grädde och hjärta.

Läs mer: Västerbottenplättar med rom

Senapspanerad sej

Under vår första månad i Göteborg har vi njutit av att ha färsk fisk lättillgängligt och med god variation. Nu när semestern går mot sitt slut börjar också de lokala fiskhandlarna att öppna. Vår lokala fiskhandlare finns vid Sankt Sigfridsplan, mellan Danska vägen, Delsjövägen, en rondell och en spårvagnshållplats. Kanske inte det första ställe man tänker på när det gäller färsk fisk. Men både sonen Samuel och några andra bekanta har rekommenderat "Fiskaffären", så vi stegade in och frågade vad han hade att erbjuda oss som är nyblivna göteborgare. "Aj, kommer ni nu. Det är en röten vecka, första veckan efter semestern", svarade fiskhandlaren rappt på klingande göteborgska. Sedan föreslog han sej och Gunilla frågade vad hon skulle göra med den. Senapspanera den, kom det som ett snabbt svar. Servera med dill och potatis (Bjärepotatis som han också sålde).


Granne med spårvagnshållplatsen ligger vår lokala fiskhandlare.

Läs mer: Senapspanerad sej

Gubbröra i Göteborg

Jag älskar gubbröra och blev glad när jag hittade en nya variant i en kokbok av Hannu Sarenström. Jag hörde talas om honom i Meny's podd med Tomas Tengby. Hannu hamnade vid Kinekulles fot av en tillfällighet i maj och blev kvar där. Jag förstår honom, där är paradisiskt vacker vid den tiden! Han bloggar och skriver mat- och trädgårdsböcker.


Gubbröran blev Göteborgsk när vi lade den på Hönökaka.

Läs mer: Gubbröra i Göteborg

Stekt makrill med lingon

Efter fyra veckor i Göteborg börjar vi nu "komma på plats" och har därmed börjat utforska matbutiker, fiskhandlare etc. Eftersom vi alltid handlat basmaten på Willys letade vi upp ett bra Willys. Det blev i Partille som ligger bekvämt till (och utanför tullarna) eftersom vi bor på östra sidan av Göteborg, i Örgryte. Det ligger också på vägen till barnbarnen i Floda. Utanför Willys finns en fiskhandlare som vi handlat av några gånger.

Idag blev Gunilla sen från nya jobbet så hon bad mig handla något att äta, gärna färsk fisk t ex makrill. Eftersom jag var på Allum i Partille för att handla viktiga saker på Claes Olsson (kontakter, lampor, sladdar och maskeringstape) gick jag till fiskhandlaren och sa "frun sa att jag skulle köpa makrill har ni det". Mannen som stod och hängde vid disken kommenterade rappt på göteborgsvis: "Då är det bara att slå näven i bordet och hålla med!" Jag passade på att fråga hur han brukar tillaga makrill. Jag steker med lätt panering och serverar med smält smör och lingon, svarade han. Kvinnan bakom disken som vägde upp makrillen år mig harklade sig lätt varvid mannen snabbt svarade, ja du steker makrillen förstås. Då frågade jag henne hur hon vill ha sin makrill. Det räcker med smält smör, tyckte hon!

Det blev panerad makrill med smält smör och lingon. Enkelt och gott!


Fredagsmys i Göteborg! Frågar man fiskhandlarna verkar det som all fisk ska stekas. Det fungerar bra!

Vi trivs i Göteborg!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Slätvar på enkelt sätt

Den största fördelen med att bo vid kusten är att det är lätt att få tag på färsk fisk! Idag provade vi slätvar, det skulle vara lätt att laga eftersom det var fredag och jag var lite trött. Slätvar med färdig vitvinsås. Så gott!


Nu saknas bara vitvinssåsen på toppen. Även den fanns i Fiskaffären.

Läs mer: Slätvar på enkelt sätt

Rödlökspannacotta med löjrom

 Vi gillar löjrom och har en leverantör som förser oss med Vänerlöjrom. Jag gillar smaken och konsistensen men den är ju dyr, så det bra att byta ut löjromen mot ishavsrom.


Det ska vara gott för ögat också.

 4 glas

2 blad gelatin
2 dl vispgrädde
1 dl finhackad gräslök
1 liten rödlök
2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 dl gräddfil

100 g löjrom
finhackad gräslök
små citronskivor
kantskuret smörstekta sticks av formbröd

Blötlägg gelatinbladen. Hacka rödlök och gräslök. Värm grädden och rör ner gelatinbladet. Tillsätt lök, salt, peppar och gräddfil. Häll upp i fyra glas. Låt det stelna i minst fyra timmar. Servera med löjrom, lök, citron och brödstavar.

Guldkant på vardagen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny