Skaldjur

Skaldjurssås med sweet chili

Vi firade vår 37-åriga bröllopsdag med färska skaldjur från fiskbilen som står nära mitt jobb. Vi ville ha lite sting i såsen och och blandade sweet chilisås med majonnäs. Enkelt och gott.


Gott från kusten på en duk från Klässbols i Värmland. Det bästa från vår nya och vår gamla hembygd.

Läs mer: Skaldjurssås med sweet chili

Vit sparris med räkor

Vårprimörer är så gott. Har inte ätit vit sparris förut men fick tips i fiskaffären när vi köpte räkor. Det slank med några färska jordgubbar också. Härligt att våren är här!


Sparris och räkor, det behöver inte vara svårare än så...

Läs mer: Vit sparris med räkor

Krabblåda

Nu när vi flyttat till Göteborg (och alla barnen flyttat hemifrån) njuter vi av färsk fisk och skaldjur! Det här är ett gammalt recept som min systers svärmor Ingrid brukade bjuda på när hon bjöd till födelsedagsfest. I Värmland blev det frusen torsk och burkkrabba. Ny kan vi lyxa oss med färska råvaror.


Det smakade precis som vi mindes krabblådan, så receptet återskapades korrekt!

Läs mer: Krabblåda

Lussemusslor

Här kommer ett recept från prästen Maria Hallén med maken Ingemar, via Lena Sewall och NWT. Vi testade i veckan efter Lucia och tyckte de var goda. Extra roligt eftersom vi känner både Lena , Maria och Ingemar.

"Maria berättade att hon i många år gjort Lussemusslor till Lucia. Det lät ju roligt och i år gjorde jag slag i saken och bad att få receptet. Maria gjorde Lussemusslorna första gången 1986. Själv gjorde jag en halv sats under Nobelkvällen och festade på Lussemusslorna medan jag tittade på Nobelfestligheterna på tv:n i köket. Väldigt enkla att göra var de och väldigt goda! Jag prövade tre varianter. En med musslorna på orostat bröd, en med musslor på bröd som jag först rostat ca 5 minuter i 250 graders ugnsvärme och slutligen en med musslorna på smörstekta brödskivor. Alla var goda men den med smörstekt bröd var absolut godast!"


Finstämda smaker som fungerar året runt.

4 portioner
200 g musslor i vatten
0,5 dl klippt dill
4 skivor formbröd
2 ägg
1 dl majonnäs

Så här gör man:
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt musslorna rinna av ordentligt. Blanda dem med dillen.
Lägg blandningen på brödskivorna.
Blanda gulorna med majonnäsen.
Vispa vitorna hårt och vänd ner dem.
Toppa musslorna med ägg- och majonnäsblandningen.
Gratinera i 5–7 minuter.

Adventshälsningar!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny