Vegetariskt

Auberginebakelse

Lite tidsödande med väl värt besväret. Man får pyssla om auberginen lite så att den inte blir så besk i smaken.


Allt går att tillaga i ugnen.

Citronpotatis

1 kg potatis, gärna mandelpotatis
1 pressad citron
3 msk olivolja
2 kvistar med rosmarin
salt och svartpeppar

Skala och dela potatisen. Blanda med övriga ingredienser. Stek i ugnen ca 45 minuter i 225 garder.

Tomatsallad

4 tomater
1 msk olivolja
1 tsk honung
½ tsk salt
nymald svartpeppar
½ msk rödvinsvinäger

Skär tomaterna i bitar och blanda med övriga ingredienser. Salladen kan serveras kall eller varm. Jag föredrar varm och då ställer man in den i ugnen tillsammans med potatisen.

Auberginebakelse

2 aubergine
2 mozzarella
olivolja
salt

Skiva auberginen, salta och låt den stå i 15 minuter. Skölj och torka skivorna. Pensla med olja och stek i grillpanna 5 minuter på varje sida. Skiva mozzarellan och varva med aubergine. Ska gratineras i 10 minuter i 225 grader.


Det tar lite tid men det smakar fantastiskt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ugnsrostade rotfrukter med tomat och lök

Här kommer ännu en variant på ugnsrostade rotsaker. Det här bjöd Marita på i skolan. Passar bra i dessa dagar när jag vill att maten ska sköta sig själv.


Vackra höstfärger i långpannan.

palsternacka
morötter
kålrot
gul lök
gul paprika
körsbärstomater
olivolja
salt och peppar

Dela i lite större bitar. Häll på olja, salt och peppar. Rosta i 200 grader 45-60 minuter. Servera med smörslungad spenat. Smält smör, pressa ner en vitlök och blanda ner spenat.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Italiensk grönsakslasagne

Vi har haft Samuel och Anna på besök i helgen. Jag har alltid uppskattat att vara tillsammans med mina barn, men efter Hans hastiga bortgång så blir varje stund tillsammans ännu mera värdefulla. Vi var hos Annas föräldrar, Anders och Berit på fredag kväll och åt en fantastisk fisksoppa. På lördagen umgicks vi och lagade god mat, Italiensk grönsakslasagne. På söndag tog vi med Anders och Berit och visade trattkantarellerna vid Högemon. Vi har sällan sett så många och så fina. Sedan gick vi hem och rensade 5 korgar med svamp. Jag gjorde en god svampcarbonara som kommer senare i veckan.


Grönsaksröran innan den hamnar i lasagnen.

6 pers

1 stor squash (450 g)
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olja från soltorkade tomater
1 burk soltorkade tomater (290 g)
1 påse bladspenat (100 g)

½ dl vetemjöl
1 l mjölk
200 g riven parmesanost
2 msk pressad citron
1 tsk salt
2 krm svarpeppar

lasangeplattor

Hacka squash, lök och vitlök och stek i oljan från tomaterna. När de är mjuka rör ner strimlade tomater och bladspenat. Ställ åt sidan. Blanda mjölet med lite mjölk. Koka upp på medelvärme och tillsätt resten av mjölken lite åt gången. När såsen kokat upp låt den koka i tre minuter. Ta såsen från värmen och tillsätt ost, citron salt och peppar. Varva grönsaksröra, ostsås och lasangeplattor i en smord eldfast form. Gratinera i mitt i ugnen 20-30 minuter på 225 grader.

Tack för en trevlig helg Samuel och Anna, härligt att få rå om er lite.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Rotsakspytt och blandsvamp

Hösten är här, lite för tidigt vädermässigt. Men jag gillar rotsaker som kommer nu. Palsternacka har en god och säregen smak. Den fanns med i förra veckans potatistårtan och ger den här pytten sin egna goda smak. Katarina kom med en korg med blandsvamp, gul kantarell, trattkantarell och svart trumpet. Vi stekte i smör och det blev så gott. Tillsammans skulle det kunna serveras på en Nobelmiddag med lite pynt på. Så Svenskt, välsmakande och vackert.


Torgny är bra på att finhacka.


Katarina är bra på att hitta svamp.


Tillsammans blir det underbart välsmakande.

2 palsternackor
3-4 morötter
6-8 potatisar
2 msk olivolja
ca 1 tsk salt och nymald svartpeppar


Skala och finhacka rotsakerna, morötterna lite mindre eftersom de är hårdast. Blanda med olivolja salt och svartpeppar. Lägg rotsakerna på en plåt med silikonpapper och rosta i 200 grader 45-60 minuter. Om man gillar kan man tillsätta lite örtkrydda, det får inte vara för mycket för då försvinner rotsakernas egen smak. Jag har fått en örtkvarn att ha i frysen, av lillebror Göran. I den har jag en blandning av sommarens örter som jag kan mala över olika grönsaksrätter. Det blir pricken över i.

Njut av vad hösten ger!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tomatbulgur med grillade grönsaker

Sommarens sista grill på altanen. Vi hittade sparris och majs på Willys igår så det fick bli till middag idag. Solen lyste in på altanen när jag kom hem från jobbet (första dagen efter Hans bortgång, kollegerna och barnen tog väl hand om mig). Vi grillade grönsakerna och njöt av höstsolen.


Sommarens sista grill?

2 port

1 bulgur
2 dl vatten
1 krm salt
1 ask körsbärstomater
2 msk olivolja
2 tsk honung
1 tsk balsamvinäger
örtsalt och svartpeppar
grillad sparris
parmesanost
pinjenötter
majs

Klyfta tomaterna (de sista från växthuset), blanda med olja, honung, balsamvinäger, örtsalt och svartpeppar och grilla i ugnen 20-30 minuter i 200 grader. Koka bulgur i 8 minuter. Blanda ner tomaterna och toppa med grillad sparris, pinjenötter och parmesanost.


Gott, nyttigt och vackert.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Grekiska plättar

Nu är det tid för squash. I Coop Mersmak hittade jag ett recept på grekiska plättar. Jag gjorde dem tillsammans med pitabröd (recept på brödet finns under fliken övrigt/libanesiskt).


Maten upplagd i loppisfynd, som vanligt.


Plättarna.

900 g squash, grovt riven
2 ägg
200 g fetaost, smulad
2-2½ dl vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl dill, hackad
olivolja

tzatziki

2 dl grekisk yoghurt
gurka
vitlök
1 krm salt
mynta

Skala gurkan och skär i mindre bitar. Blanda med övriga ingredienser. Låt gärna stå en stund.

Riv squashen, blanda med salt och låt rinna av. Krama ur vätskan och blanda med övriga ingredienser. Stek i olivolja. Klicka ut med en matsked i stekpannan. Stek 4 minuter på varje sida, medelvärme. Servera med sallad, tomat, tzatziki och pitabröd.


En bra munsbit mellan gräsklippningen och grävningen (Torgny).

God lördag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny