Vegetariskt

Squashburgare med fetaost

Ännu ett recept från AoM. Till Andreas förtret äts det en hel del vegetariskt hos oss. När jag serverade de här burgarna med ljummen potatissallad och polkabetor sa han uppgivet "Vegetarisk mat är tyvärr god". Bättre betyg är det svårt att få.


Burgarna ligger på ett fat från Farmor. Hon städar i sina samlingar.

20 biffar

2 stora potatisar
3 ägg
2 squash (500-600g)
½ tsk salt + ½ tsk salt
200 g finriven fetaost
½ dl finhackad persilja
½ dl ströbröd
olivolja till stekning

Koka potatisen. Låt den svalna lite, pressa potatisen. Finriv squashen och blanda med en ½ tsk salt. Låt stå 5 minuter i ett durkslag. Pressa ut så mycket vatten som möjligt med handen. Blanda alla ingredienser och låt smeten stå i 5 minuter. Klicka ut smeten med en matsked i en medelvarm stekpanna med olivolja. Stek 4-5 minuter på varje sida. Servera med bönsallad eller varm potatissallad med vinägrettdressing.

En god dressing är créme fraiche, finhackad soltorkad tomat, plus lite spad, örtsalt, svartpeppar och finhackade örter.

Godare än vad köttätare tror.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Black bean sauce

Igår när vi skulle på teater fick vi laga maten snabbt. Det blev en färdig sås från England. Vi åt den här rätten när vi beställde take away från Fish and chips shopen i Boreham. Vet inte om den finns här men man kan byta ut såsen mot japansk soja och lite ingefära.

 

grön paprika
1 morot
1 gul lök
½ påse quorn, typ kyckling
black beans sause eller 3-4 msk japansk soja och ½ tsk mald ingefära

Strimla grönsakerna och stek i olja. Stek quorn för sig. Blanda quorn och grönsaker och tillsätt sås. Smaka av med salt och peppar. Servera med jasminris.

Fort och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Risonisallad med halloumi

En regnig dag i Skåre plockar jag fram ett soligt grillrecept ur arkivet. Ett gott alternativ för vegetarianer att tillaga på grillen. Receptet kommer från AoM men jag lade till lite egna grönsaker.

3 dl risoni
1 röd paprika
1 squash
( körsbärstomater, champinjoner, vårt tillägg)
salt och svartpeppar
rapsolja
2 pkt halloumi
2 msk pressad citron
2 msk olivolja

Koka risonin enligt anvisning. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Tillsätt olivolja och citron. Smaksätt med salt och svartpeppar. Skär grönsakerna i bitar och pensla med olja och grilla, eller stek i olja i stekpanna. När grönsakerna är klara blanda ner i risonin. Halloumin grillas eller steks och läggs på toppen.

Solen kommer tillbaka!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Grillad Portobello

Vi njuter av Samuels inglasade altanbygge, en sådan här solig men kall vår. Samuel har dessutom kommit hem välbehållen från sin USA-semester, efter att ha varit inaskad i en vecka i LA. Tack och lov! Vi firar med att grilla. Portobellon är god att grilla, rödlöksmarmelad är mycket godare än det låter.


Ett alternativ för vegetarianer som vill grilla.


Det är härligt på altanen där solen värmer.

2 personer

1 stor portobello
1 msk smör
1 rödlök
1 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
1 krm salt
svartpeppar
2 msk olivolja
körsbärstomater

Skär rödlöken i skivor. Stek den i smör utan att den får färg. Tillsätt vinäger och honung. Låt det koka till marmeladkonsistens på medelvärme. Skär foten av svampen. Dela den på mitten. Pensla den med olja. Grilla den 4-5 minuter på var sida. Salta och peppra. Grilla körsbärstomater uppträdda på spett. Smaken i en grillad tomat är så intensivt god! Låt den bara svalna en stund för de blir rödheta.

Smaklig grilltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tian (grönsakslasagne)

Den här rätten tar tid men är väl värd besväret. Jag hittade receptet i SvD när vi läste tidningen till frukost på Mösseberg. Det lät så gott när jag läste det och det stämde när jag tillagat den. Jag plussade på antal lökar, paprika och mängden örter.


Tillagas i rund eller fyrkantig form med löstagbar kant.

1 aubergine
1 squash
3 (2) paprikor
3 (2) gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 tomater
2 dl riven parmesanost
olivolja
½ dl hackade färska örter
salt och svartpeppar

Skiva aubergine och squashen, dela paprikan i stora bitar. Pensla med olivolja och grilla dem eller stek i olivolja. Hacka löken i stora bitar och stek den mjuk. Pressa i två vitlöksklyftor. Lägg grönsakerna i en springform, aubergine, squash, salt och peppar hälften av osten de hackade örterna, paprika, lök, salt och peppar och resten av osten. Toppa med skivade tomater och 2 skivade vitlökar. Tryck till lätt och ställ i ugnen på 175 garder i 50 minuter. Den kan ätas både varm och kall. Passar bra med grillat kött eller tillsammans med ett gott bröd eller ljummen fransk potatissallad.


Katarina hade med årets första kantareller som vi stekte i smör och lade upp i vårt senaste loppisfynd.

Njut av markens gröda!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Annas stekta ris

Ännu ett recept från "Nya Annas Mat". Jag gillar stekt ris och provade den här varianten. Lite pyssel men värt besväret.

 

3 dl jasminris
4½ dl vatten
olja
½ liten purjolök
½ röd paprika
1 stor vitlöksklyfta
1 gul lök
1 påse quornstrimlor
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
2 msk fisksås
2 ägg

Skölj och koka riset utan salt i 15 minuter. Ta det från värmen och låt stå 15 minuter till. Lägg det på en plåt och låt det svalna. Fluffa det med en gaffel. Finhacka alla grönsaker. Stek vitlök och lök i olja, tillsätt kryddor, paprika och quorn. Stek tills allt är varmt. Tillsätt riset lite i taget. Smaksätt med fisksås. Höj värmen lite och gör en grop i riset. Häll i de vispade äggen och låt det stelna någon minut. Rör försiktigt så att äggen stelnar och blanda sedan med riset. Strö över finstrimlad purjolök. Servera med mango chutney. Till och med Jonathan åt!

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny