Pasta

Laxpasta

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Vi hade tänkt göra sushi i helgen men tiden räckte inte till. En tisdagkväll tar det för lång tid och inga stora pojkar som gillar det är hemma. Då gör man något enkelt. Avocadohalvor med räkor och sås. Av laxen gör vi pastasås. Snabbt, enkelt och gott.

Snabbt och gott med laxpasta och räkor med avocado.

2 port

200 gr kallrökt lax
1 gul lök
2 dl crème fraiche
dill
salt och peppar
smör

Stek löken på svag värme tills den är glansig och mjuk. Tillsätt laxen i bitar. Värm laxen, tillsätt créme fraichen. När allt är varmt krydda och tillsätt dillen strax före servering.

Räksås

1/3 majonäs
2/3 crème fraiche
chilisås
pepparot
salt

Samklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Torgnys pasta

I jobbet så går Torgny på restaurang då och då. Sen kommer han hem till mig och talar om hur god mat han fått. På så sätt har han lärt mig att göra pastasås på ett nytt sätt. Man börjar med att gå till grönsaksdisken och köpa de grönsaker man tycker om. T ex tomater, zucchini, aubergine, lök, broccoli, sockerärtor, paprika i alla färger, champinjoner eller annan god svamp, morötter, blomkål osv.

Här är skurna grönsaker färdiga för woken. Snabbt, enkelt och gott. Gästerna bör sitta vid bordet och pastan vara kokad när man wokar grönsakerna.

När man kommer hem med 5-6 olika grönsaker skär man dem i jämstora bitar och wokar dem var för sig. Det viktiga är att de har spänst och färg kvar. När alla grönsaker är stekta blandar man dem försiktigt och servera med färsk pasta crème fraiche, rostade pinjenötter och nyriven eller hyvlad parmesan. Detta är lika gott som vackert.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tonfisklåda med bacon

För att göra Jonathan glad (som älskar kött) gör jag en liten tonfisklåda med bacon på toppen. Det faktiskt orginalreceptet från farbror Stefan.

En klassisk familjerätt, här utvecklad för köttätare.

Lägg rå bacon i bitar på toppen eller blanda ner med övriga ingridienser.

Vad gör man inte för sina barn!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Saffranspasta med lax

På fredagar simmar vi när Jonathan tränar handboll i sporthallen, När vi kommer hem är vi hungriga som vargar. Då måste matlagningen gå fort men det ska vara gott också. Det här receptet  skapades idag på skottdagen 2008.

Läckert gult och med gröna ärtor. Smaskens!

4-5 port

500 gr valfri pasta (stora bitar)
800 gr lax skuren i kuber
Santa Maria seafood & fisk krydda
salt
2,5 dl grädde
2 pkt saffran
1 fiskbuljongtärning
rivet skal av 1 apelsin
1 pkt små frusna ärtor 

Koka pastan. Stek laxen kryddad med Santa Maria och salt. Koka ihop en sås med grädde, saffran, fiskbuljong och apelsinskal. Tina ärtorna i pasta när den är färdigkokt. Blanda ner lax och sås. Njut av anblick och smak.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tonfisklåda

Med det här receptet har jag fått fiskhatare att äta tonfisk! Den passar också bra som matlåda till jobbet.

En favorit i matlådan på jobbet.

4 portioner

2 gula lökar
1 msk smör
2 burkar tonfisk i olja
2 dl grädde
3-4 msk tomatpuré
salt och peppar
400 gr spagetti
valfri riven ost
(bacon)

Koka spagettin, bryt den i bitar innan du lägger den i kastrullen.
Fräs löken i smör. Tillsätt övriga ingredienser. Koka såsen i 5 min. Blanda spagettin och såsen och lägg i en eldfast smord form. Häll lite riven ost på toppen. Gratinera 20-25 min i 175 grader. Om man vill och inte har en vegetarian i huset kan man ha ett paket stekt bacon i såsen. Så var det i original receptet.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny