Libanesiskt

Israelisk sallad

Den här salladen fick vi i Jerusalem. Den är enligt Simon (systersonen som bott där) standardsallad. På bussarna kunda man se reklam för ett specialredskap för att skära tomater och gurka i små, mycket små tärningar.

Fint skuren sallad ska de´ va´!

2 tomater
½ gurka
1 charlottenlök
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
salt
citronpeppar

Allt skäres i mycket små (!) tärningar. Blanda och krydda. Vill man ha salladen mindre blöt ska man ta bort innanmätet på både gurka och tomat och bara behålla det fasta "köttet".

Fräscht och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Baklawa

Den här kakan är sydlänskt sockerdrypande och ska intas i små bitar tillsammans med arabiskt kardemummakaffe. Men efter en Libanesisk buffé är det pricken över i. Jag har blandat tre olika recept och kan dessutom rekommendera Leilas på recept.nu. Här kommer min variant som är syrligt fräsch tack vare aprikoser.

Baklawa, väldigt sött och mycket gott!

kakor
100 gr smör
60 gr finhackade pistagenötter
60 gr finhackade valnötter
70 gr finhackade aprikoser eller 100 gr mandelmassa
1 dl socker
1 äggvita
filodeg

sockerlag
½ dl vatten
1 dl strösocker
2 msk flytande honung
1 - 2 msk citron
1 tsk rosenvatten

Baklawan skall vara lagom stor i bitarna, eftersom de är mycket söta.

Koka upp sockerlagen och låt det svalna. Smält smöret och låt det svalna. Hacka nötter och aprikoser fint. Vispa äggvitan och blanda ner nötter, aprikoser och socker. Lägg nu ett filodegsark på tvären och pensla tunnt med avsvalnat smör. Lägg på ett ark till och pensla det. Lägg på en sträng med fyllning rulla ihop degen och lägg på en plåt med plåtpapper. Rullarna ska inte vara för tjocka. För att bevara filodegsarken smidiga lägg över en fuktig handduk, inte blöt! Grädda i 180 grader 25-35 minuter. De ska vara gyllenbruna. När de är klara ta ut dem och skär baklawan i fingerlånga bitar och häll sedan över sockerlagen. Låt dem svalna. När det är dags för severing, hacka pistagenötter och strö över. Bered er på en smakupplevelse!

Lycka till!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pitabröd

Jag längtade efter libamat och köpte frusna falafel, men jag ville inte ha det köpta pitabrödet. Det är så torrt. Miriam har lärt mig att göra eget pitabröd. Inte så svårt som man kan tro. Det går dessutom att fylla med allt möjligt gott, t ex skinka, räksallad, isbergssallad och tomater. Ett utmärkt utflyktsbröd.

Vegetariskt, nyggigt och jätte gott!

25 gr jäst
6 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa minst en timme. Dela degen i 20 bollar. låt dem vila i 10 minuter. Sätt på ugnen på 275 grader och ställ in en plåt. Kavla ut bollarna till till ca 1 cm tjocka kakor. Lägg dem på den varma plåten och grädda 5-8 minuter. De ska svälla upp.

Samklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kabis - Inlagda grönsaker

Runt medelhavet gillar man grönsaksinläggningar. Ett bra sätt för husmor att ta tillvara och så smakar det ju gott i värmen med salta saker. Den här har en annorlunda färg tack vare rödbetor.

Inlagda grönsaker

6 vita majrovor
2 morötter
litet blokålshuvud
8 vitlöksklyftor
2 rödbetor

Lag till 1 kg grönsaker

125 ml rödvinsvinäger
1 msk grovt salt
( 2 msk socker)
250 ml vatten

Skala och dela grönsakerna i mindre bitar. Halvera vitlöksklyftorna. Koka lagen (sockret är mitt tillägg för det blir lite mildare då, svensk smak). Låt lagen kallna och häll den över grönsakerna. Låt stå i 2 dygn. Förvara i kylskåp.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Jerusalembröd

När vi var i Jerusalem i våras köpte vi bröd som såg ut som det här brödet. Jag har inget recept så jag improviserade. Jag är så förtjust i deras brödkrydda Zater som man har till. Man doppar en bit bröd i olivolja eller hommous och lite av kryddan. Den finns att köpa i orientaliska affärer.

Den här formen och ungefär den här smaken hade brödet i Jerusalem.

2 bröd

2 dl vatten
25 gr jäst
½ tsk salt
3 msk olivolja
vetemjöl
sesamfrö

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olja och salt. Blanda ner mjöl till en fast deg. Låt det jäsa i 30 minuter. Dela degen i 2 delar och rulla ut till rundlar. Pensla med vatten och strö på sesamfrön. Låt jäsa 20 minuter. Grädda i 225 grader 1 12-15 minuter.

Kryddan finns i orientaliska butiker.

Den heliga staden.
Undertecknad i Jerusalem maj 2008

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tabooleh - Persiljesallad

Den här salladen måste vara bra för folk med blodbrist. Persiljan är full av järn och citronen hjälper till att ta upp det i blodet. Salladen är populär till lunch i mellanöster tillsammans med bröd och hommous. Jag längtar tillbaka!



400 gr bladpersilja
500 gr tomat
1 gul lök
3 msk bulgur
1 citron
olivolja
salt
sumak (röd finmalen krydda från mellanöstern, smakar syrligt och säljs på Willys eller orientaliska äffärer)
mynta

Finhacka tomaterna och blanda med bulgur som suger upp vätskan från tomaterna. Skölj, torka och finstrimla persiljan. Finhacka löken och blanda med kryddorna. Blanda alltsammans och häll över olivolja och citron.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny