Libanesiskt

Djej wo batata - Kanelkyckling med poatais

I helgen firade vi 70 Benjamin och jag (19+51). Det gjorde vi med Libanesisk mat. Jag har gått kurs i höst och nu tillagde vi (jag och Katarina) våra favoriter. Det tog två dagar att laga, men det var det värt. Stort tack Katarina! Utan din hjälp hade det inte blivit så många rätter och så gott. Jag börjar med det som blev allas favorit (utom vegetarianerna).

Diverse libanesisk mat

4 port

1 kg kyckling
800 gr fast potatis
grillkrydda
mald kanel
1 kanelstång
5 lagerblad
salt
rapsolja

Värm ugnen till 250 grader. Skölj kycklingen och dela den i mindre bitar. Krydda rikligt med grillkrydda. Dofta över mald kanel. Lägg kycklingen i en smord djup eldfats form. Ställ in den i ugnen. Skala och skiva potatisen under tiden. När potatisen är klar ta ut formen sänk tempraturen till 200 grader. Lyft ur kycklingen, lägg potatisen och kryddorna i botten. Lägg tillbaka kycklingen ovanpå. Ställ tillbaka i ugnen. Stek i 40-50 minuter till och vänd kycklingen efter halva tiden. Den här gillade som sagt alla mellan 6 år och 80 år.

Kanelkyckling med potatis

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Falafel

Det finns goda falafel att köpa färdiga eller som mix. Här kommer receptet när man har lite mer tid för matlagning. Alla smakar dock gott och är dessutom nyttiga!


Hemgjorda falafel är bäst!

Falafel

3 dl kikärter som blötlagts över natten
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 knippe persilja

Låt de blötlagda kikärtorna rinna av väl. Blanda allt i en matberedare. Låt smeten stå och torka 3-4 timmar. Gör 25 valnötsstora bollar, stek eller fritera dem i olja.

Gott och nyttigt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Baba ghanoush

En typisk medelhavsrät. Vi fick den rdan på planet till Israel. Fräscht och syrligt. Finns numera att köpa på saluhalen i Hötorgshallen i Stockholm. Men vi bor i Karlstad så vi gör vår egen.

Hummus med olivolja och en israelisk krydda zatar samt Baba ghanoush och vitt bröd med sesamfrö.
Hummus till vänster och Baba ghanoush till höger.

1 stor aubergine
1 msk tahini
1 vitlöksklyfta
citronsaft
salt och svartpeppar
hackad persilja och olivolja
(1 finhackad skinnfri och kärnfri tomat, detta är inte med i orginalreceptet men så fick jag salladen på flyget på väg till Israel)

Grilla auberginen i grillpanna tills skalet är brunt och skrynkligt. Det tar en stund. Gröp ur och finnhacka innanmätet och pressa ut överflödig vätska. Blanda i mixer med kryddor och citron, det ska smaka syrligt av citron. Blanda ner finhackad tomat för färg och smak samt dekorera med olivolja och hackad persilja.

Smaklig måltid!

Mamma Gunila och Pappa Torgny

Libanesiskt ris

Vi har varit i Israel på semester och förälsakt oss i maten där. Den är till stor del lik den libanesiska och jag har gått en matlagningskurs i "Libamat". Här kommer en rad recept inspirirade av Israel och Libanon.

Ris med mandel, russin, gröna linser och lök, färgat av gurkmeja.

Guldgult ris

4 port.

4 dl basmatiris
7½ dl vatten
1-2 tsk gurkmeja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
2 gula lökar
½ dl flagad mandel
(½ dl gula russin)
1 dl gröna linser

Koka riset med kryddor och salt. Stek löken mjuk i olja. Tillsätt mandel och russin mot slutet av kokningen. Koka liserna för sig och blanda med riset när det är klart. Lägg upp riset på ett stort fat och lägg den stekta löken ovanpå.

Gott för vegetarianer!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Israelisk sallad

Den här salladen tar tid att göra, och kräver en vass kniv och flinka fingrar. Men det är mödan värt.

Israelisk sallad

1 gurka
4 stora röda tomater
1 röd lök (eller en färsk gul, smaken ska vara mild)
olivolja
saften av 1 citron
salt och peppar

Gröp ur gurkan och finhacka den och jag menar finhacka! Finhacka tomaterna och låt dem rinna av i en sil. Det går också att ta bort kärnorna men då får man ta en extra tomat. Finhacka löken. Blanda allt och smaksätt med olja, citronsaft, salt och peppar. Det ska smaka lite syrligt men inte surt.

Flinka fingrar har vi!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Lebaneost

Detta recept har jag fått av min systerson Simon som är en stor Israelvän.  Där äts osten till både frukost och lunch.

Lebaneost består av Yoghurt och gräddfil.

2 l yoghurt naturell
3 dl gräddfil
2 tsk salt

Häll allt i ett filter och låt rinna av 6-7 timmar. Rör smidigt och smaksätt med peppar, vitlök, gräslök eller annat du gillar. Den är också god naturell.
Detta serveras till frukost med hackad gurka, tomat, lök och olivolja på valfritt bröd. I Israel är det oftast ljust bröd. Jag hoppas få äta det när jag kommer dit nästa vår.

Ha en bra dag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny