Efterrätter

Mandalaya

Första gången jag åt den här efterrätten var på lillebror Görans 25 års dag. Mamma Iris ordnade kalas åt honom på Bonderud. Jag minns inte maten men efterätten glömmer jag aldrig. Fatet som den ligger på är från min farmor Hanna. Precis samma fat som efterätten ligger på i kokboken där receptet står, En rätt efter från sockerbolaget. Många vackra inspirerande bilder och efterrätter.

Ett glas cointreau till är pricken över i!

4 saftiga apelsiner
1 l färska jordgubbar
1 dl vatten
3 msk strösocker
3 msk Grand Marnier eller Cointreau

Garnering
1 dl vispgrädde
4 msk riven mandelmassa

Tvätta apelsinerna och ciselera skalet. Koka strimlorna i en lag av vatten och socker i fem minuter. Låt kallna. Skär apelsinerna i skinfria klyftor och skiva jordgubbarna. Tag undan några apelsinskalstrimlor till garnering och blanda resten med sin lag, jordgubbar och likör. Låt salladen stå och kallna några timmar. Vispa grädden och blanda med mendelmassan.

Sött och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Himmelska hallon

I Allhelgonatider kom jag att tänka på änglamat. Men jag hade inga skorpor hemma och så gillar inte pojkarna lingonsylt heller. Det fick bli en variant på min favoritefterrätt från 80-talet, fromage. Istället för jordgubbar blev det hallon. Den blev faktiskt himmelskt god!

En del saker smälter i munnen och fyller den med välbehag.

300 gr frusna hallon
1 dl socker
3 ägg
3 dl grädde
5 blad gelatin
björnbär

Lägg gelatinbladen i blöt. Dela äggulor från äggvitor. Vispa äggulor och socker lätt och luftigt. Gör samma med grädde och äggvitor. Mixa hallonen. Smält gelatinet i micron. Rör ner lite av hallonen i det smälta gelatinet. Man måste jämna ut temperaturen annars blir gelatinet trådigt. Tillsätt lite åt gången tills alla hallonen är nedblandade. Blanda sedan ner de andra ingridienserna och rör försiktigt. Häll i en form klädd med plastfilm, lättare att få ut. Låt fromagen stå kallt i några timmar. Dekorera med tinade björnbär

Sött, fluffigt och änglagott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Äpplekaka med limesås

Jag är ingen stor fan av Lidl. Jag avskyr deras reklam med den elaka tanten. Men när jag ska handla extra mycket frukt så åker jag dit. De har alltid fina frukter och grönsaker och vårat kalasgodis. Chokladdragerade jordnötter i alla de färger. Gör sig bra i en fin skål.
När jag handlade nu senast hade de dessutom svenska äpplen. En sån skillnad. De doftar. Standaräpplena på Willys är tjockskaliga och doftlösa. Så här kommer en äppelkaka till. Jag hittade receptet i min Scrapbook från England när jag letade efter crepés receptet.

Äpplekaka med limesås. Nytt och gott.

Äppelkaka

150 gr smör
1½ dl vatten
2 ägg
2 dl socker
6 bittermandlar
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

4-6 syrliga äpplen
1 dl råsocker
2 tsk stött kardemumma
1½ msk kanel

Limesås

1 dl vatten
½ dl socker
1 lime
2 dl crème fraiche

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i botten på en bakform, inte springform eller klä den med bakpapper. Häll i lite smält smör, äppelklyftorna och kryddorna. Stek i ugnen. Under tiden vispa ägg och socker. Smält smöret häll i vattnet och koka upp. Blanda mjöl, riven bittermandel och bakpulver. Häll smör/vattnet över äggen. Rör ner mjölblandningen. Häll smeten över äpllena och grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Obs temperaturen.
Koka upp vatten och socker. Riv skalet av limen och häll i hälften i sockerlagen tillsammans med fruktköttet. Koka i 12 minuter. Sila sockerlagen och låt den svalna. Blanda med crème fraichen. Toppa med resten av limeskalet. Mycket god variant till vaniljsås.

Sött, surt och gott.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Yoghurtglass

På 80-talet dök det upp en massa köksamskiner. Bland annat glassmaskin. Vi har en i förrådet. Det är lite kletigt att göra egen glass, så det blir inte så ofta. Men nu har Jonathan önskat sig det ett antal gånger, så idag blev det äntligen av. Det blev jättegott, så har man lite plats över så är en glassmaskin inte så dumt att ha.

Den gör inte glass till så många. Men gott blir det.

300 gr frusna bär
1 dl socker
3 dl yoghurt

Mixa bär, socker och yoghurt. Mixa i glassmaskinen 30 minuter.

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Fransk äppelkaka

Samuel och Anna är i Paris den här helgen. Vi tar oss inte dit men vi kan äta lite franskt ändå;) Tarte Tatin är lite pyssligt men väl värt besväret. Jag halverade receptet och gjorde det i små formar, men en gjutjärnspanna är perfekt att göra orginalreceptet i.

I en vacker form smakar det extra gott.

Fyllning

6-7 äpplen
50 gr smör
1,5 dl socker

Deg

2,5 dl vetemjöl
100 gr smör
2 msk socker
2 äggulor

Sätt ugnen på 200 grader. Gör pajdegen och låt den vila i kylen. Skala och klyfta äpplena. Smält smör på medelvärme. Tillsätt sockret. När det smält höj värmen lite och rör om tills det är ljusbrunt. Lägg i äppelkyftorna. Stek äppelklyftorna på medelvärme i 15 minuter. Rör försiktigt. Kavla ut degen mellan smörpapper och lägg den på stekpannan. Grädda i 200 garder i 15 minuter och 150 grader i 20 minuter. Servera med vaniljvisp.

Franskt men gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny (Anglofiler)