Lätt och Snabbt

Jallamacka

Det här receptet har jag fått av Katarina som gjort FN tjänst i Libanon. Där kunde man köpa jallamacka på gatan. Jalla betyder skynda på arabiska.

Klart för att göra jallamacka. Snabbmat - Jalla Jalla.

4 port

4 Orientaliska tunnbröd, Liba bröd
smör eller ajvar relish
1 gul lök
skinka
ost
tomater
oliver
soltorkade tomater m.m

Bred smör eller ajvar relish på brödet. Lägg på den fyllning du vill ha. Rulla ihop och fäst ihop med en tandpetare. Värm  i ugnen 10-15 minuter i 175 grader. Har man kombiugn kan man använda microeffekt också. Då blir löken mjukare.

Dags att rulla ihop mackan när du lagt på det du vill.     Försegla rullen med en tandpetare och in i ugnen.     Klart att äta, men tomaterna är varma!

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Smörrebröd

I första hand är vi anglofiler. I andra hand är vi daner -- danmarksälskare. Lika dålig som maten är i England, lika bra är den i Danmark. Vi har varit där många gånger, med och utan barn. Något vi särskillt njutit av är ett smörrebröd på Skagen om hösten, då inga andra är där. Vid ett tillfälle åt Torgny smörrebröd i Köpenhamn. Där fick man göra dem själv, vid bordet. Det passar särskilt bra eftersom han inte äter kött. Passar bra som helglunch när man har tid att pyssla och njuta.

Liten brödskiva och massor med godsaker på toppen = danskt smörrebröd.

rågbröd
smör
sill
remouladsås
rödlök
kapris

Svarta Sara (en mycket god ost som känns igen på doften)
sallad
gurka
tomat

Bröd och pålägg blir smaskiga smörrebröd med doft av Danmark.

Dela brödskivorna i halvor. Lägg upp dem och påläggen på serveringsfat. Var och en gör sitt eget smörrebröd vid bordet. Serveras gärna med dansk öl.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Dublinmacka

Det här är en lunchrätt som jag fått inspiration från mitt besök i Dublin 2005 tillsammans med Katarina. Vi var där en trevlig långhelg. Det här vara första dagens lunch. Den kallades Hot New York sandwich. Där fick vi en halv baguette med grillade grönsaker och cheddarost. Här hemma så fyller jag en hel barkis så att det räcker till några fler. Så gjorde man på 70-talet och fyllde barkisen med allt möjligt. Gott och enkelt.

Stekta grönsaker i barkis
Så här läckert ser det it innan osten läggs på och allt går in i ugnen.

5 port

2 barkis
stekt paprika
stekt svamp
stekt squash
halverade sockerärtor
babyspenat
halverade körsbärstomater
riven ost

Skär toppen av barkisen. Gröp ur den. Torka den i ugnen 5 min. Stek grönsakerna var för sig och blanda sedan alltsammans. Lägg röran i barkisen och lägg ost ovanpå. Lägg locket bredvid. Gratiner i 225 grader 12-15 min. Man kan naturligtvis ta de grönsaker man själv gillar. Men det är bra att förbereda det som ska stekas var för sig så att det inte blir för blött och mjukt.

På Irland smakar en Guinness som bäst.
Gunilla i Dublin 2005, njutandes en äkta Guinness.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny