Matbröd

Axels scones

Mitt i allt det sorgliga bestämde vi oss för att göra något av dagens datum 10.10.10. Axel och jag hade bakat scones på fritids så det fick bli ett afternoon the. Familj och vänner kom och lät sig väl smaka och Axel fick mycket beröm för sin insats.


Den glade bagaren Axel.

8 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk socker
50 g smör
2 dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser med smöret till en smulig blandning. Häll i mjölken men inte allt på en gång. Blanda ihop till en hanterlig smet. Dela i fyra delar och lägg på plåt. Platta till kakorna och skär ett kors så att det blir fyra bitar. Nagga med gaffel och grädda 12 minuter i 225 grader. Avnjuts med ost och marmelad. Ska det vara engelskt får det gärna vara ett chokladkex också, Oreo tyckte alla barn om.

Do you want a cup of the, som man säger i de engelska deckarna.

Yes we do Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Vitlöksbrytbröd

Jag letar ständigt recept. På nätet, i böcker, tidningar och från vänner och arbetskamrater. Dagens recept kommer från NWT som har ett eller flera recept varje dag. Ofta enkla och lättlagade. Det här är från 13/8 och tar lite mera tid. Men det är värt besväret. Passar bra till en god soppa i höstmörkret, som smyger sig på så sakteliga.

Det är så gott som det ser ut!


Fördegen

12,5 g jäst (1/4 paket)
2 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl special (180 g)

Huvuddegen

12,5 g jäst (1/4 paket)
1,5 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl special
1 msk olivolja
1 tsk honung
1 tsk salt

Fyllnig

100 g kesella
20 g mjukt smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 nypa salt
hackad persilja eller färska örter

Blanda fördegen på morgonen. Blanda i övriga ingridienser utom salt och arbeta degen i 10 minuter i assistent. Tillsätt saltet och arbeta in det. Låt degen jäsa 1 timme till. Baka ut 12 minibaguetter. Lägg dem på plåt med plåtpapper och jäs 30 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader med en eldfast form med vatten på botten. Gör i ordning fyllningen. Lägg den i en plastpåse. Snitta brödet ganska djupt och spritsa ner fyllning i skåran. Ställ in brödet och sänk värmen till 230 grader. Grädda 20-25 minuter.  Låt bröden svalna på galler.

Snitta brödet med en kniv.     Med en plastpåse, med snitt i ena hörnet, spritsas fyllningen i brödet.     Jämna fyllningen med en gaffel, så blir det snyggt också.

Kransen med vitlöksbaguetterna svalnar på ett galler, redo att brytas för att njutas av. Vänta inte för länge!

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sabbatsbröd

Mat är viktigt på många sätt, inte minst för att hålla samman familj och vänner. Sabbatsbrödet har hållit samman judarna i årtusenden och genom förföljelser. Jag har blivit ombedd att baka brödet och jag har aldrig gjort det förut. Men det var en rolig utmaning. Brödet är fyrflätat och kan man inte det så googlar man fyrfläta och får fram instruktioner.


Sabbatsbröd i Farmors förningskorg.

1 kg mjöl
2 pkt jäst
1 msk salt
2 msk socker
1½ dl olivolja
5 dl ljummet vatten
ägg
vallmofrö

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och olivolja. Häll i mjölet och knåda degen i 5 minuter. Låt degen jäsa 20-30 minuter. Den jäser snabbt med så mycket jäst men det behövs för att det är så mycket olja i degen. Dela degen i 8 bitar. Knåda inte degen utan rulla ut dem till längder som är lite längre än plåten. Gör två fyrflätor och lägg dem på längden på plåten. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Låt dem jäsa i 20-30 minuter. Grädda 20-25 minuter i 225 grader mitt i ugnen. Låt svalna på galler med en handduk över.


Vi åt brödet med hummus , Simons krydda (charissa) och oliver.

Shabbat shalom

Gunilla och Torgny

Grissini

Vi tycker mycket om italiensk mat i vår familj. I somras var vi Italien och njöt där av Roms sevärdheter och deras goda mat. Mest av allt gillar vi pastarätter och till det äter vi gäna grissini. De här gjorde jag idag och de blev jättegoda.

Egen bakag grissini smakar gott till pastan.

3 dl vatten
50 gr sötjäst
½ dl olja
1 ägg
2 tsk salt
1 msk socker
10-11 dl vetemjöl special
1 ½ tsk bakpulver till utbakningen
mjölk att pensla med

Gör degen och arbeta den väl i maskin eller för hand. Jag smaksatte degen med vitlökspulver och örtsalt. Låt degen jäsa i 40 min. Knåda in bakpulver tillsammans med lite mjöl. Dela degen i 50 eller 100 bitar. De tjocka blir grissini och de smala kallas torinesi.  Rulla tunna eller tjocka stänger och låt dem jäsa på plåten. Pensla dem med mjölk och strö på flingsalet eller sesamfrön och grädda sedan de smala i 10 min i 225g gr och de tjocka 20-25 min i 175 gr. Förvara dem luftigt.

Degkluttarna rullas för hand ut till långa och tunna stänger.    Pensla med mjölk och strö sesamfrön före gräddningen.     Låt grissinin torka luftigt.     Förvara och servera gärna grissinin i ett höganäskrus.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ostbullar

Ostbullar är mitt alldeles egna recept. Ett bra sätt att ta vara på gamla ostskalkar.


Klassiker hos familjen Lindén. Jonathan älskar det här brödet.

5 dl mjölk
25 gr smölt margarin
1 pkt sötjäst
1 tsk socker
1 tsk salt
1 msk oregano
1½ dl riven ost, gärna lagrad
10-12 dl vetemjöl special (det går bra med vanligt vetemjöl, men "special" har mer gluten och ger ett luftigare bröd)

Smält smör och värm mjölk till fingerljummet. Smula ner jästen. Tillsätt övriga ingridienser. Degen ska bli fast och smidig. Låt jäsa i 30 min. Dela degn i två delar och rulla ut till längder som rulltårta ungefär i tjocklek. Skär i 1,5 cm tjocka skivor och lägg med snittytan ner på bakplåtspapper. Jäs i 30 min. Grädda i 225 g i 12-15 min.

Salami, ost och skinka eller ost och aprikosmarmelad är jättegott på det här brödet.  

Man kan också baka ut degen till 16 gifflar och pensla med smäl tsmör och pressad vitlök. Passar bra att servera till sallader av olika slag.

Hembakat bröd är gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mormor Iris vita matbröd

Ett bröd som vi brukar baka till fest och som passar till det mesta är Mormor Iris vita bröd. Det är älskat av hela släkten.

Färskbakat vitt bröd förgyller alla måltider.

5 dl vatten
1 pkt jäst
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt mjöl tills det blir en blir fast deg, har du assisten låt den gå i 4 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 4 minuter. Låt degen jäsa i 30 min. Baka ut till 3 limpor. Låt jäsa i 30 min. Grädda i 275 gr. i 8 min. Stäng av ugnen låt brödet stå kvar ca 20 min. med ugnsluckan på glänt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny