Kaffebröd

Chokladmuffins

Vi har haft Axel här när mamma har varit i Oslo. Han sov gott inatt i vårat gästrum. Till middag beställde han beställt pytt i panna, så då passar vi på att baka eftersom Findus har gjort pytten.


Choklad går alltid hem. Axel åt, tittade på Youtube och skrattade.

  • 100 g mörk choklad 70%
  • 150 g smör
  • 1 3/4 dl (150 g) socker
  • 2 ägg
  • 2 msk kakao
  • 1 2/3 dl (100 g) vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk kallt kaffe

Smält chokladen i micron, låt den svalna. Vispa smör och socker poröst. Rör ner övriga ingredienser. Fyll 12 mellanstora muffinsformar till 2/3 delar. Låt dem gärna stå i muffinsplåt. Grädda cirka 20 minuter i 180 grader.

  • 100 g choklad
  • ca 2 msk grädde

Smält chokladen i micron rör ner grädden som lenar smaken och gör att chokladen inte stelnar igen.

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mjuk saffranskaka

När jag hämtade Torgny på jobbet i fredags sa Therese (stiftets vänliga och glada ansikte i receptionen) att det saknas en mjuk saffranskaka på hemsidan så här kommer den. Amanda hjälpte mig att baka den.


Adventspyssel med god eftersmak.

200 g smör
1 pkt saffran
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker)

Smält smöret, häll i mjölken och saffranet och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölkblandningen. Häll i en smord rund bakform med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 45 minuter. När kakan svalnat pudra med florsocker.

Saffran är gott och vackert!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kolakaka med kondenserad mjölk

Det här receptet fick jag av Cissi på jobbet. Förföriskt sött och gott. Man kokar en kolasmet med kondenserad mjölk, men man måste vara försiktig det bränner väldigt lätt. Jag fick åka och köpa en ny burk innan det blev bra. Men det var det värt och det tyckte gästerna som fick det till ett afternoon the.


Supersött och gott, men bara en bit!

125 g smör
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
175 g smör
1 1/4 dl socker
3 msk ljus sirap
400 g kondenserad mjölk
200 g mjölkchoklad

Kör den mindre mängden smör tillsammans med mjöl och den mindre mängden socker i en matberedare till en smuldeg. Bred ut och platta till den i en smord form 23x23 cm, eller vik ett bakplåtspapper i den formen. Grädda i 20-25 minuter i 175 grader. Låt den bli kall. Koka en kolasmet av smör, socker, sirap och kondenserad mjölk. Koka på medelvärme 6-8 minuter, rör hela tiden. När kolasmeten svalnat, häll den över mördegsbotten. Låt stå kallt. Smält mjölkchokladen i micro och bred den över kakan. Låt stå kallt. Skär i ca 30 bitar.

Man får unna sig något gott ibland!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Havreflarn

Det här är ett riktigt gammalt recept. Inger Fehn, prästfrun i sjömanskyrkan i London gjorde den här populära kakan till kyrkkaffet. Anledningen till att jag plockade fram det var att det var dags för terminens kaffevecka och min kollega Josefin nämnde att hon gillar havrekex. På så sätt löste hon den vanliga våndan för vad man ska hitta på den här gången.

3 dl havregryn
2 dl socker
½ dl sirap
150 g smält smör
½ dl mjölk
1½ dl mjöl
½ tsk bakpulver

75 g rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
(1 tsk nèskaffe)

Blanda först de torra ingredienserna, tillsätt sirap, smör och mjölk. Klicka ut smeten glest på bakplåtspapper. Grädda ca 8 minuter i 175 grader. Lägg på galler för att svalna. Blanda ihop fyllningen och lägg en klick mellan två flarn. Kakorna kan gärna förvaras kallt.

Trevlig Advent!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Apelsin och mandelmuffins, glutenfria

Här kommer ett recept på glutenfria muffins som är jättegoda och fina att titta på. Jag gillar särskilt den lätta smaken av apelsin.


Luftiga och goda muffins.

2 ägg
1 dl (90 g) socker
rivet skal av en apelsin
1 1/3 dl (80 g) mald mandel
3 msk potatismjöl
1 dl mandelspån
florsocker till garnering

Vispa ägg och socker i 5-10 minuter. Rör försiktigt ner mandel, potatismjöl och apelsinskal. Skeda ner i 12 muffinsformar, strö över mandelflarnen. Grädda ca 22 minuter tills muffinsarna rest sig och är gyllenbruna. Pudra över florsocker strax före servering.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Oreo eller drömkakor

De ser ut som Oreokakor och smakar som drömtårta.


Sött och gott.

1½ dl socker
1 dl kakao
3 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
155 g smält smör
1 lättvispat ägg

fyllning

50 g smör
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla torra ingredienser. Rör ner smöret och ägget. Forma degen till en rulle, låt degen vila kallt en stund. Skär ca 40 kakor eller kavla ut och ta ut med ett litet runt mått. Grädda kakorna 175 grader i 8-10 minuter.

Försvinnande gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny