Kaffebröd

Kolatårta

Vi hade Simon på besök och bjöd på libanesisk mat. Till efterrätt skulle det vara något sött och gott men baklawa hade jag inte tid med. Det blev Lena Sewalls julaftonsrecept från NWT. Jag är säker på att libaneserna skulle godkänna den, med ett stänk av rosenvatten.

Nytigt och gott. Perfekt för vegetarianer. Tack för det Simon.

8-10 perosner

mandelbotten

5 äggvitor
2,5 dl socker
2 hg mald mandel

kolasmet

1,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
50 gr smör
1+1 dl grädde
½ tsk vaniljsocker

topping

3 dl vispgrädde
kakaopulver

Söt, sötare, sötast!

Vispa äggvitorna. Rör ner socker och mandel. Grädda i 175 grader 30-35 minuter. Blanda sirap, socker, 1 dl grädde, salt och smör. Koka på ganska hög värme i 10-15 minuter. När den är kolabrun häll i den sista grädden och koka upp. Låt kolan svalna och rör ner vaniljsockret. Häll kolasmeten över mandelbotten och låt stå svalt en stund. Vispa grädden, lägg på tårtan och sikta över kakopulver.

Förföriskt gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Cocostoppar

Vägen till mannens hjärta går genom magen. När jag träffade Torgny 1981 och kom underfund att han gillade cocos bakade jag de här kakorna. Det funkade och nu har vi varit ihop i 28 år. Numera gör jag dem inte så ofta, men de här kakorna fick Torgny med sig till kaffeveckan på jobbet.

Cocos har alltid varit Torgnys favorit i kakor och chokladbitar.

50 gr margarin
2 ägg
1½ dl socker
200 gr cocos
mörk blockchoklad

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alltsammans och klicka ut 35 små eller 10 stora kakor. De små gräddas i 175 grader i ca 12 minuter och de stora 20 minuter. När de svalnat doppa dem i smält blockchoklad.

Gott till kaffet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tigekaka

Det här är min variant på Lena Sewalls tigerkaka från NWT. Jag bytte ut margarin mot smör och gräddmjölk till pressad apelsin.

Tigerkaka - en klassiker bland bakverk.

Tigerkaka

200 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pressad apelsin
2 strukna msk kakaopulver

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i smeten tillsmmans med pressad apelsin. Ta 2/5 del av smeten och blanda med kakao. Varva smeten 1 5 lager ljus underst och överst. Dra försiktigt med gaffel. Grädda 175 grader i nedre delen av ugnen i 50 minuter. Lägg över bakpapper och grädda ytterligare 15 minuter.

Baka en kaka och bjud en gäst!
Njut av det söta och gemenskapen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Äppelkaka och äppelmuffins

Här kommer ett succérecept. Samuel som inte gillar efterrätter åt två bitar av äppelkakan! Det är ett recept från Allt om mat.

Varsågod! En härlig äppelmuffins.

Smeten

12 dl dinkelsikt (jag tog 3 d fullkornsdinkel och resten vetemjöl)
4 dl socker
2½ tsk bakpulver
1 påse mald kardemumma (17 gr)
300 gr rumssvarmt smör
3 ägg
6 dl mjölk

Topping till långpannan

3 skivade äpplen
½ dl kokos
½ dl råsocker
1 msk kanel

Muffins

2 rivna äpplen
1 msk krossad kardemumma
1 skivat äpple

Blanda de torra ingridienserna och klicka ner det rumsvarma smöret till en smulig smet. Blanda ner ägg och mjölk och rör tills smeten är slät. Välj om det ska bli äppelkaka eller muffins. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Lägg på toppingen. Skall det bli muffins, riv 2 äpplen och blanda ner i smeten. Fyll 9-12 stora muffinsformar. Toppa med äppelskivor och krossad kardemumma. Båda sorterna gräddas 25-30 minuter i 200 grader.

Äppelkaka med vaniljsås. Klassisk och gott.

Väl värt besväret!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Saffransgran

Saffransbröd kan bli torrt och trist men inte Korpens saffransgran. Den brukar vi göra till vår basar. I år hinner vi inte men hemma gjorde jag den till Benjamins och mitt födelsedagskalas.

Perfekt när det kommer många gäster.

2 granar

5 dl mjölk
1 pkt sötjäst
1 dl socker eller 1 dl vit sirap
½ tsk salt
1 pkt saffran
100 gr smält smör
11-13 dl mjöl

1 ägg
pärlsocker

Bollarna blir en gran. Jag lovar!

Gör en bulldeg som vanligt men blanda ner saffranet i degvätskan innan mjölet tillsätts. Degen ska vara blank och en aning kletig, inte fast som till matbröd. Låt degen jäsa 30 min. Dela degen i två delar. Dela varje klump i 16 delar och rulla till bollar. Lägg bollarna i ett granmönster. Först en boll och så två, tre och så vidare. Längst ner lägger lägger man en boll till granfot. När granen jäst 30 min penslas den med vispat ägg och pärlsocker. Grädda granarna i 225 gr ca 12-15 min.

Lycka till!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Påskmuffins

När jag läste det här receptet blev jag sugen, men eftersom vi inte äter sötsaker så ofta låg det i bakhuvudet några veckor. Men ett gyllene tillfälle dök upp när vi skulle ha gäster på kvällen och jag skulle ha med fikabröd till jobbet dagen därpå. Därför fick det bli dubbel sats. Jag hade inte citron hemma, så det blev apelsin istället och av saften gjorde jag glasyr tillsammans med florsocker och rumspempererat smör. Succén var given både hemma och på jobbet.

Gör dem gärna stora. Då blir njutningen större.

Receptet på Påskmuffins

Ät och njut!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny