Kaffebröd

Sockerkaka med hallon och lime

Ett av mina matexperiment. Jag såg en förpackning med sockerkaksmix som smakade citron och hallon. Jag gick hem och tittade vad jag hade hemma. Det blev lime och ett halvt paket frusna hallon. Sockerkaksreceptet är från Sju sorters kakor. Man kan inte experimentera med bakning på samma sätt som med matlagning. Kemin måste stämma.

Bärig sockerkaka

200 gr smör
2½ dl socker
3 ägg
3½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
skal och saft från en lime
ca 100 gr hallon

Fyra grabbar testade och gillade denna efterrätt.

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner hallon och lime. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Grädda i en smord och bröad sockerkaksform i 175 grader i 50 min. Servera med hallonglass.

Sött och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kladdkaka

På begäran av kusin Lars kommer här ett recept på kladdkaka. Lars har alltid gillat min mat även när den varit annorlunda. Det uppskattar jag i min tur.

Kladdkaka till Alla Hjärtans Dag.

2 ägg
3 dl socker
1 kryddmått salt
1½ tsk vanilinsocker
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gr smält smör.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Smörj en bakform. Är det teflon räcker det med smör, annars ska det vara ströbröd också. Rör ihop ägg, socker, salt, vanilinsocker och kakao. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det. Tillsätt till sist det smälta smöret och häll det i bakformen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och svalna. Den ska sjunka ihop och bli kladdig. Servera med vispad grädde och pudra kakan med florsocker.

Lycka till Lars

Faster Gunilla

Snabblagade vaniljbullar

Ett gammalt recept från mina gömmor. När jag jobbad på Holkens fritids med Carina hade vi få barn och tid att baka. Det här är en bra utflyktsbulle som belöning när man gått en bit. Det är lika mycket smör som i ett wienerbröd men mycket enklare att göra.

Utflyktsbullar med känsla.

Deg
6 dl vetemjöl
1 msk socker
125 g smör
3/4 dl mjölk
50 gr sötjäst
2 ägg

Fyllning
100 gr smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

ägg och pärlsocker

Smula ner smöret i mjöl och socker. Lös upp jästen i mjölken och vispa ner äggen. Blanda ner smeten i mjölblandningen. Baka ut 24 bullar. Jäs i 25 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Ha en bra dag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Gorån

Det sker inte många impulsköp hos familjen Lindén. Men ibland händer det. När vi sprang hos Rickardssons och ordnade allt för köket föll mina ögon på gorånsjärnet. Janne, försäljaren med rötter i Norge, uppmuntrade köpet eftersom man äter mycket gorån i Norge och han hade ett likadant järn. Gorånen kan ätas som dom är, med sylt och grädde. Eller formas till en skål att äta glass ur, t ex till silverbröllopsfest.

Forma gorånen till en skål och servera med glass. Passar bra till silverbröllop!

1½ dl socker
1½ dl mjöl
1½ dl potatismjöl
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
150 g smält smör

Vispa ägg och socker. Blanda ner mjöl och vaniljsocker. Rör ner smöret + ev lite mer vetemjöl.

Rullade passar gorånen bra med sylt och grädde.

Go´ efterrätt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Semlor

Det här receptet fick jag hos en fd grannfru på Kronoparken, Susanne. De var så goda så jag bad genast om att få receptet. Det är bakpulvret som är "hemligheten".

Semla, en bra inledning på fastan.

25-30 bullar

5 dl mjölk
150 gr smör
75 gr sötdegsjäst
½ tsk salt
1½ tsk kardemumma
1 dl vit baksirap
1+1 ägg
3 tsk bakpulver
16-17 dl vetemjöl

Smält smöret och värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt övriga ingredienser och ett ägg, utom bakpulvret och ca ½ dl mjöl. Låt degen jäsa 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet knåda in bakpulver blandat med mjöl. Forma önskat antal bullar. Jäs bullarna i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225-250 grader i ca. 10 minuter.



Fyllning
200 gr mandel
4 bittermandlar
200 gr florsocker
1-2 msk marsanpulver
mjölk

Topping
florsocker

Mal mandeln och blanda med övriga ingredienser samt mjölk till en lagom tjock smet. Jonathan gillar inte mandelmassa, så han tar marsankräm som fyllning istället. Pudra hela härligheten med florsocker.

Gott till kaffet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Julkakor

Här kommer fyra av familjen Lindéns kakrecept. Övriga syskon är duktigare och bakar fler kakor, men vi lagar nog hellre mat. Men till jul vill vi ha lite kakor att bjuda på.

Torgny i full fart med att forma eldforsnötter i en sked.


Mandelkyssar

200 gr sötmandel
200 gr florsocker
1½ äggvita
gelé

Mandelkyssar är lika goda som en kyss!

Skålla och mal mandeln. Blanda med äggvita och florsocker. Klicka ut på plåt. Lägg en lite klick gelé i en grop i varje kaka. Grädda i 200 grader i ca 8 min.

Toras spritsar

Mors

280 gr smör
115 gr socker
300 gr vetemjöl
15 gr mandel

Mandeln males och blandas med övriga ingridienser. OBS, ta inte allt mjöl på en gång. Det ska man aldrig göra när man bakar. Mjöl har olika kvalitet. Låt degen vila. Spritsa och forma ringar. Grädda i 200 grader ca 10 minuter.

Eldforsnötter

200 gr smör
200 gr socker
300 gr vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1½ tsk bikarbonat

fyllning: jordnötssmör

I förgrunden ligger eldforsnötterna i halvor på svalning.

Smöret smälts och får brynas tills det luktar kola och är ljusbrunt. Passa noga, men det blir så mycket godare. Låt smöret svalna. Blanda med övriga ingridienser. Kom ihåg, inte allt mjöl på en gång! Låt degen vila. Forma kakorna i en halvstor sked. Grädda ca 12 minuter i 175 grader. Före servering breder man jordnötssmör mellan halvorna, som läggs ihop. Originalet har sylt, men vi vill vara originella.

Chokladkakor

200 gr socker
½ msk vaniljsocker
3 msk cacaopulver
300 gr vetemjöl
200 gr smör
1 ägg

äggvita
pärlsocker

Chokladkakorna toppas med pärlsocker.

Blanda de torra ingridienserna. Knåda ner smör och ägg. Låt degen vila. I orginal kavlas degen och kakor tas ut med pepparkaksmått. Vi gjorde det enkelt och tog ut kakorna i vår assistent. Pensla med äggvita och strö på pärlsocker. Grädda 175 grader ca 10 minuter.

Farfar Eric med sin samling av pepparkaksmått.     arfar Eric och Farmor Margaretha bjuder in till julkaffe i prästgården Tumbo julen 1981    

Trevlig julfika!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny