Göteborg

Våra Utflyktstips Göteborg

Bohus fästning, Kungälvs kyrka och Kongahälla

Länge var Bohus fästning ett riktmärke för oss när vi närmade oss Göteborg på 45:an. Snart var vi framme hos barnen som flyttat hemifrån, och så småningom också barnbarnen. Och så Gunillas farbror Folke Linds tavla med flygande gäss framför fästningen, en av många fågeltavlor som hänger på våra väggar. Sedan vi flyttade till Göteborg har vi besökt Bohus fästning, Kungälvs kyrka och Kungälv flera gånger.


Solen kom från "fel håll", eller så var det bara vi som var tidigt på plats. I kameralinsen blir det mer dramatiskt än det egentligen var.

Läs mer: Bohus fästning, Kungälvs kyrka och Kongahälla

SeminarieParken

I körsbärsblomningens tid brukar sociala medier översvämmas med bilder på de rosa blommorna på översållade träd, som finns på utvalda platser i städerna. I Stockholm är det Kungsträdgården och i Göteborg SeminarieParken. I år har det varit lite blygsamt med bilder. Men någonstans i sociala medier såg vi att det blommade i Seminarieparken. Vi begav oss dit en lördag i corona-tider och där blommade det. Blommorna var lite frostnupna och några knoppar återstod. Men det blommade, om än blygsamt. Vårtecken!


Körsbärsträdet blommar på bar kvist.

Läs mer: SeminarieParken

Näsduksträden i Göteborg

Näsduksträdet i Botaniska trädgården i Göteborg har alltid fascinerat oss. Innan vi flyttade till Göteborg brukade vi försöka hinna med ett besök i Botaniska när vi hälsade på barnen här. Vid något tillfälle fick vi se trädet i blom, men för det mesta var det innan blomning eller så var trädet överblommat.


Näsduksträdet i Japandalen i Botaniska. Länge trodde vi att detta var det enda näsduksträdet i Göteborg.

Läs mer: Näsduksträden i Göteborg

Fjärås Bräcka med Naturum

Sista helgen i mars, mitt i corona-krisen med dess begränsningar, fick vi en solig helg och en obändig lust att komma ut i naturen. Förra året hade vi tagit en promenad i Särö Västerskog och styrde kosan dit. Först högmässa i Askims kyrka, där vi naturligtvis höll armlängds avstånd och satt glest. Sedan körde vi mot Särö. Det visade sig dock att parkeringen var full och flera bilar i kö. Det var inte bara vi som ville ut naturen och njuta av solen. Vi ändrade snabbt resmål och körde mot Fjärås Bräcka, ett par mil bort. Där hade vi varit med två av våra barnbarn en solig sommardag för två år sedan och tänkt att vi skulle återvända. Nu blev det av. Det var fler som kommit på samma tanke, men parkeringen var inte full naturen är rymlig.


Gunilla och Hanna orienterar sig vid de informativa skyltarna vid Naturum Fjärås-Bräcka.

Läs mer: Fjärås Bräcka med Naturum

Skansen Lejonet och Emerantia

När vi hälsade på vår äldsta son som bodde i Stampen under några år så tittade jag ofta längtansfullt på Skansen lejonet, men det gick inte att gå dit för järnvägen och motorvägen låg i vägen.


Att ta sig till Skansen Lejonet är inte helt enkelt. Särskilt som lejonet inte en syns. Men skam den som ger sig; vi gav inte upp utan hittade (cykel-)vägen dit en solig dag sommaren 2018.

Läs mer: Skansen Lejonet och Emerantia