Göteborg

Våra Utflyktstips Göteborg

Svankällan våtmarkspark och Jämmerberget

Lördagens utflyktstips hittade vi i GP. ”Många trevliga promenadstråk att upptäcka i Göteborg”. ”Håll gärna avstånd i coronatider. Men sitt för guds skull inte inne och tryck. Göteborgsområdet kryllar av fina promenadstråk att upptäcka.” Det håller vi med om och av 15 tips kunde vi bocka av 11 på en gång. Nu bockar vi av Svankällan också.


Svankällans våtmarkspark överraskade inte som fågellokal vid vårt besök, men en fin promenad fick vi.

Läs mer: Svankällan våtmarkspark och Jämmerberget

Drottning Hackas grav

Göteborgs äldsta byggnadsverk ligger på Hisingen och är 5 000 år gammalt. Det är en stendös som ligger i Svensby i Säve. För oss var den okänd ända tills Torgny läste Kristian Wedels kåseri i GP onsdagen den 22 april. ”Den måste vi titta närmare på.” Det blev en passande utflykt i coronatider. Vi var självfallet ensamma där.


Drottning Hackas grav är Göteborgs äldsta byggnadsverk.

Läs mer: Drottning Hackas grav

Brobacka, med ekhage och jättegrytor

En ekhage med mattor av vitsippor och ett gammalt soldattorp, natur- och kulturstig med stengärdsgårdar, träd och blommor samt en skalgrusbank, vindlande stigar och trappor till ett fyrtiotal jättegrytor och en utsiktsplats på Vårräkneberget med milsvid utsikt över Mjörn samt en minnessten över slaget mot danskarna 1566. Dessutom massor med informationstavlor, bord och bänkar samt en tillgänglighetsanpassad toalett. Allt detta och mer därtill bjuder Brobacka naturreservat nordväst om Alingsås på.


Torgny på botten av den största jättegrytan, 18 meter i diameter.

Läs mer: Brobacka, med ekhage och jättegrytor

Klippan med Färjenäs

På södra sidan av Göta älv, vid inloppet till Göteborg, straxt öster om Älvsborgsbron ligger Klippan. Här låg Gamla Älvsborgs fästning eller Älvsborgs slott. Från 1300-talet till 1600-talet var fästningen en betydelsefull befästningsanläggning vid Göta älvs utlopp.


Klippan, vid Älvsborgsbrons södra fäste, en plats med mycket historia och många makalösa byggnader.

Läs mer: Klippan med Färjenäs

Ramhultafallet, en sevärd ”kringla”

Vi läste nyligen i GP om Tobias Rönnqvist som kör mycket bil i jobbet och har satt upp ett mål för sig själv att stanna vid varje sevärdhet han passerar. Så fort han får syn på en skylt med ”kringla-symbolen” stannar han till. Vägmärket för sevärdhet är den fyrklöverliknande symbolen ”heraldisk knut”, som också återfinns i Riksantikvarieämbetets logotyp (och på tangentbordet hos oss med Mac-datorer).

Eftersom vi själv gärna söker upp sevärdheter när vi är ute och reser, eller reser för att söka upp sevärdheter som vi hört talas om eller läst om blev vi genast inspirerade till en utflykt.


Toppen av Ramhultafallet är en vacker och spännande plats, med 64 meters fallhöjd nedanför krönet.

Läs mer: Ramhultafallet, en sevärd ”kringla”

På vår gata i stan – Jakobsdalsskogen

Hemma på min gata i staaaaan, som Stina i Saltkråkan sa. Hemma på vår gata i stan finns det en fin liten skog som är precis lagom för en hundpromenad eller en vårpromenad när solen tittar fram. Det är inte vilken skogsdunge som helst. Den består av gamla ekar, och bokträd, gamla stengärdsgårdar och en husgrund, mattor av vitsippor och mindre bestånd liljekonvaljer.


Gläntan i skogen där livet började återvända efter hjärnskakningen ...

Läs mer: På vår gata i stan – Jakobsdalsskogen