Övrigt

Ugnsfalukorv

Jonathan äter som sagt inte räkor men han gillar grillade tomater. För att piffa upp falukorven så gjorde jag så här: Skiva och stek falukorv. Strimla eller skiva tomater. Lägg i en ugnsfast form och krydda med salt, svarpeppar och oregano. Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader och koka under tiden makaroner. Jag köpte "Barnens falukorv" från Litells. Den var det mera kött i, så den var godare.

Man är fortfarande barn när man är 13 år

Korv och makaroner funkar på nästan alla barn!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

BLT

I USA går det fort. Där har snabbmatskulturen sin hemvist. BLT (Bacon, Lettuce and Tomato) går fort, det smakar gott men magen blir väl inte alltid så glad. Man får tänka sig för och inte äta sådan här mat för ofta. Det här är en av mina favoriter. Den ska serveras med iskall cola och chips!

Hemskheter från USA. Men gott.

8 formfranska
majonäs
sallad
2 tomater
1 pkt bacon

Knaperstek bacon och låt fettet rinna av på ett hushållspaper. Bred majonäs på fyra skivor av formfranskan. Lägg på salladsblad. Skär tomaten i tunna skivor och fördela på salladen. Lägg det avsvalnade baconet på toppen och lägg över nästa skiva formfranska.

Ät med måtta!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Irländska raggmunkar

Ett recept från DN i helgen. Kan rekomenderas som snabbmat på en vardag. Jag och Jonathan hade bacon och lingon till. Till vegetarianer kan man ha äppelmos eller en fetaostsås (fetaost mixat med crème fraiche). Smakar gott i höstmörkret.

Ibland serveras det kött hos familjen Lindén.

600 gr mjölig potatis
1 3/4 dl vetemjöl
1 1/4 tsk salt
2 dl mjölk
½ tsk bakpulver

Skala och riv potatisarna fint. Pressa ut lite av vätskan. Blanda med övriga ingridienser och stek i smör och olja på medelvärme.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pasta carbonara/salmonara

Mycket handboll nu i familjen Lindén. Det är träningar, matcher och extraträningar. Jonathan tar bussen till Sundsta och Torgny hämtar hem honom med bilen, när han åker från jobbet. När Jonathan kommer hem är han hungrig som en varg och jag är trött efter en intensiv dag på jobbet. Då är det skönt med något som går fort och lätt.

2 kött och 1 fisk

400 gr spagetti
3 ägg
1½ dl riven parmesan
bacon och kallrökt lax

Koka spagettin. Stek bacon och lax, var för sig. Vispa äggen. Rör ner äggen i den varma spagettin. Rör ner parmesanosten och bacon eller lax efter behag. Bacon till köttätarna och lax till vegetarianerna. Servera med strimlad salladskål och ärter, majs och paprikamix från frysen.

Carbonara - pasta med bacon för köttätarna

Salmonara - pasta med lax för

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Patensmörgås

Jonathan är inte så förtjust i sill så han fick en gammal klassiker. Patentsmörgås.

Barnvänlig mat

2 limpskivor
4 skinkskivor
2 ägg

Stek i lite smör. Lägg upp på en tallrik och servera med ketchup.

Snabbt och enkelt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Lövbiff med sting

När pappa är borta kommer köttet på bordet. Det här receptet har jag fått av en gammal dagmammekollega. Det är en god sås som passar till både nöt, gris och kycklingkött. Det fungerar bra med quorn också.

Den här såsen passar till allt slags kött.

4 port.

400 gr lövbiff
2 msk smör
salt
svartpeppar
2 dl grädde
1 dl vatten
½ buljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
1-2 tsk sambal olek
1 msk soja

Skär lövbiffen i strimlor. Stek i smör och krydda med salt och peppar. Blanda ner kryddorna och vitlöken med grädde och vatten. Koka ihop till en sås. Häll såsen över det stekta köttet. Servera med ris eller potatiskulor. Barnen i huset älskar den här såsen.

Libanesiskt ris

4 port
1 dl kort spagetti

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Lillebror Jonathan