Skaldjur

Nykokt kräftspad

Miriam och Erik beställde kräftor som fredagssupé när de kom upp i helgen. När Benjamin flyttade till Stockholm ville han ha kräftor sista kvällen hemma. Inte oss emot. Vi gillar skaldjur. För att piffa upp smaken på de djupfrysta  kinesiska kräftorna kokar vi egen lag. Denna lagen hittade vi i Allt om mat.


Rött och gott.

Till 1 kilo kräftor

2½ liter vatten
½ dl salt
1 tsk strösocker
1 dl ljust öl
1 klyftad gul lök
rejält med krondill utan stjälkar eller 2 msk dillfrön.

Koka ihop alla ingredienser under lock 5 minuter. Låt lagen kallna och häll den över de tinade kräftorna. Låt stå kallt minst 2 timmar före servering. Sila av spadet.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Friterade räkor

Miriam hade önskat sig friterad banan och då passade vi på att fritera räkor också. I min ungdom bodde jag i Haga och gick och åt på Tain Loon någon gång i veckan, med Carina. Jag åt alltid samma mat. Tre små rätter: biff och champinjoner, fläsk i currysås och friterade räkor med sötsur sås. Alltid lika gott. Numera vet jag att det inte är någon äkta kinesisk maträtt. Men det gör inget, jag älskar den sötsura såsen. Vi köper Uncle Bens färdiga sås, jag har inte hittat något recept som är lika gott som den.


Jag spetsade Uncle Bens sötsura sås med färsk ananas.

Frityrsmet

2 dl mjöl
1 dl vatten
1 ägg
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk olja

Rör ihop vatten, salt och ägg. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i vätskan. Observera, vispa inte för då blir det blåsor i smeten när man friterar. Rör ner oljan. Doppa räkor, fisk, kyckling, bananer eller annat du gillar. Fritera tills det är gyllenbrunt. Servera med jasminris, sötsur sås och wokgrönsaker. Benjamin minns maten från sin barndom och "fjortisen" Jonathan sa med förvåning i rösten att det var gott.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Gratinerad havskräftor

Lördag morgon ser vi på Time Team på 9:an och läser tidningen. Klockan åtta visar de Anne mad på kanal 1. En bra start på dagen. Danska Anne lagar mat med teman från hela världen. Igår var det Spanien. Vi frestades att testa hennes gratinerade "jomfruhummere"


TV kan vara lärorikt och inspirerande.

havskräftor
bladpersilja
basilika
vitlök
olivolja
lite citron
lite flingsalt

Krossa blad och kryddor i en mortel. Klipp en lucka i kräftstjärten. Lägg lite smet på varje kräfta. Gratinera i 225 grader i ca 5 minuter.

Gott från havet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Räkbomb

Fredag kväll gillar vi sådant som går fort att göra men ändå är gott. Det här receptet har vi fått av Katarina.


Bomben är den som ligger mitt bland räkorna.


4 port

200 gr philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 finhackad rödlök
svartpeppar
50 gr löjrom
500 gr räkor med skal
10 skivor formfranska

Blanda philadelphiaost och crème fraiche försiktigt med rödlök och lite svartpeppar. Om man rör för mycket blir det rinnigt. Då kan man ha det som dressing istället. Lägg röran i en liten skål klädd med plastfilm. Låt stå en stund i kylskåpet. Lägg bomben på ett serveringsfat med löjrom på och räkorna runt omkring. Dekorera med gräslök. Servera med nyrostat bröd skuret på diagonalen. Den här gången halverade jag receptet och lade hälften av blandningen i en kaffekopp. Havskräftan var ett impulsköp vid fiskbilen.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mussellåda

Ett gammalt recept som kommit till heders. De stora pojkarna i familjen gillar musslor. Vi har varit i musslornas hemland en gång, tillsammans med Katarina och ätit på belgiskt vis. En stor gryta med färska kokta musslor och massor av pommes frites till! Det går det bra med burkmusslor för då behöver man inte tänka på att det ska vara ett R i månaden (svårt med färskhet i sommarvärme).


Under ytan döljer sig en smak av hav.

1 burk musslor 225g
3 dl ris
6 dl vatten
1 tsk salt
½ dl hackad dill
2 msk smör
2msk mjöl
1½ dl mjölk

Koka riset med vatten och salt. Smält smör och rör ner mjöl. Häll i mjölk och musselspad. Låt såsen koka i 5 minuter. Hacka musslorna och dillen. Ta såsen från värmen och rör ner musslor och dill. Lägg riset i en smord eldfast form. Häll såsen ovanpå. Om man vill kan man toppa med skuren formfranska som är blandat med lite smält smör. Det blir krispigt och gott. Gratinera i ugnen ca 20 minuter i 225 grader. Råriven morot är sött och gott till.

Lättlagat!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Apelsin- och koriandermarinerade räkor med grönsaksnudlar

Ibland ögnar jag igenom rubrikerna på DN och Aftonbladet i mobilen. Detta recept låg mellan rubrikerna på Aftonbladet, och det frestade mig. Aftonbladet har i sin tur hämtat det från Tasteline. Eftersom Gunilla jobbade sent förberedde jag maten, men lät henne (för säkerhets skull) lägga sista handen vid den. Dessutom måste allt "timas" för att bli gott. Skala, hacka, skära och diska är jag bra på, men "timingen" är inte min starka sida. Hur som helst, det blev jättegott.


Moroten, paprikan och squashen kan gärna finstrimlas mer än jag gjode denna gången.

Receptet hittar du på Tasteline.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny och Mamma Gunila