Skaldjur

Lime och chiliräkor

Ville bjud på något nytt och gott när Miriam och Erik var här. Det här är min variant av ett arlarecept. Grönsakerna hade jag hemma. Det finns inget rätt eller fel, så ta vad ni tycker om eller har hemma.


Gott, men kan gärna vara lite starkare (tycker Torgny).

1 kg räkor
2½ dl ris
5 dl vatten
2 msk hummerfond
1 gul lök
1 pkt saffran
2 lime
1 tsk sambal olek
broccoli
paprika
1 burk valfria bönor
salt och vitpeppar

Tina och skala räkorna. Koka riset i vatten och hummerfond. Hacka den gula löken och fräs den med smör och saffran på medelvärme (en underbar doft sprider sig). Dela grönsakerna och stek dem lätt i en wookpanna. Stek räkorna i sambal olek och skalet från en lime. Blanda alltsammans i en stor gryta och låt det bli genomvarmt. Smaka av med saften från 1 lime och salt och peppar. Servera med limeklyftor. Det här är en mild variant, så vi hade lime pickles till.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Räkmacka

Efter en intensiv vecka blir det inte så avancerat. Det låg tomater och citroner innanför dörrarna på Willys. Dom tog jag och i fiskbilen på väg ut blev det ett halvkilo färska räkor. Hem till datorn och googla ingredienserna. Jag landade på en ny mat sajt, Matklubben.se. Kul! Här kommer min variant på bild. Jag lade salladen på smörstekt bröd och garnerade med ärtskott. Passade jättebra till räksalladen.

Citron, tomat och räkor.

½ kg räkor
3 tomater
1 liten finhackad lök
1 msk raps- och liniolja med citronsmak
1 tsk citronskal
saft av en citron
1 msk chilisås
1 msk honung
några droppar tabasco

Blanda ingredienserna till marinaden. Skala räkorna och lägg i marinaden tillsammans med skinn och kärnfria tomattärningar. Låt dra en stund. Stek formfranska i smör. Lägg upp räkor utan marinad på brödet. Dekorera med valfritt grönt.

Trevlig helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Skaldjurscrépes

Vi har storfrämmande från Göteborg. Samuel och Anna är här. De ska äta julbord med Annas föräldrar i morgon. Vi får rå om dem ikväll. Det här blir inte så mäktigt, men gott. Lite omständigt men väl värt besväret.

Pankaka e´ gött!

pannkakor

200 gr frusen spenat
3 ägg
3 dl mjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 msk smält smör

skaldjursfyllning

150 gr majonäs
1 tsk dijonsenap
170 gr surimi
170 gr kräftstjärtar
2 äggvitor

Tina spenaten och blanda till pannkakssmeten. Stek pannkakor. Blanda majonäs med senap, hackade kräftstjärtar och surimi. Vispa äggvitorna och blanda försiktigt. Lägg ungefär 2 msk fyllning på varje pannkaka. Rulla ihop och pensla med smält smör. Gratinera i 10 minuter i 225 grader.

Mysigt att ha barnen hemma!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Räkcoctail

Efter en dagstur till Uppsala väntade Gunilla och detta fredagsmys på mig. Skönt att komma hem och gott att äta.

Räkcoctail - lika gott som vackert.

4 portioner

ca 500 g oskalade räkor
6 finhackade körsbärstomater
1 finhackad charlottenlök
1 msk limejuice
1 tsk worchestershire sauce
1 lime i klyftor
smaksätt med salt och tabasco

Hacka, blanda och servera kall med gott bröd till.

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Räkwook

Snabbmat om man använder färdigpillade räkor Annars få man ge det lite tid när räkorna tinar. Tallriken är ett av våra många loppisfynd.

Wook är alltid gott, inte minst om räkor är inblandade.

räkor eller kyckling
nudlar
wookgrönsaker
Diverse olika såser

OBS! Tillaga ingredienserna var för sig.
Tina wookgrönsakerna. Koka nudlarna enligt instruktion. Krydda och stek kyckling eller räkor på valfritt sätt. Blanda ingridienserna och wooka en portion i taget. På det sättet blir det inte så blött. Servera med en favoritsås, vi har flera favoriter.

Ibland är det inte lätt att välja mellan favoritsåserna.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Nudelwook

I fredags när Jonathan tränade handboll hann vi både simma och handla på Willys. På Willys fick vi provsmaka nudelwook. Vi föll för frestelsen och köpte ingredienserna. Färdig sås, nudlar och frusna wookgrönsaker. Det fick bli söndagsmiddag åt oss som äter kött, tillsammans med kyckling. Till vegetarianerna fick jag leta fram ett asiatiskt recept från Anne Cheng.

Nudelwook för icke köttätare. Räkor och äggröra.
Benjamins och Torgnys vegetariska wook.

2 port

250 gr räkor
2 ägg
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
2 msk limejuice
2 msk fish sauce
2 tsk farinsocker
rapsolja
nudlar
wookgrönsaker
1-2 tsk sesamolja

Blötlägg valfri mängd nudlar. Skala räkorna. Gör äggröra av äggen. Stek finhackad chili och vitlök i olja. Blanda i fish sauce, limejuice och farinsocker. Koka wookgrönsaker, valfri mängd. Smaksätt nudlarna med sesamolja, men var försiktig med mängden. Den är smakrik! Blanda ner nudlar, räkor, äggröra och wookgrönsaker. Låt allt bli varmt och servera med oyster sauce eller sweet chilisås.

Fuskmat med Blue dragons färdiga sås.
Kycklingwooken. Lättlagat med Blue dragons färdiga sås.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny