Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 66 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 66 Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 85 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 85 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKBase.class.php on line 426 Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 64 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 64 Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 79 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 79 Skaldjur

Skaldjur

Mussel- och räksallad

Ännu ett loppisfynd ligger bakom det här receptet. En bok som heter Livets fester från 1987. Roliga bilder och recept man känner igen.


Även ögonen njuter när maten serveras på en Klässbolsduk!

3,5 dl ris
1 kg räkor med skal
1 brk musslor
1 pkt frusna små ärtor
1 gul paprika
1 röd paprika
1 dl finhackad dill

dressing

2 msk vinäger
2 tsk dragon
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 msk ljus frans senap
1 dl musselspad
1 dl olja

Koka riset. Blanda till dressingen, häll den över det kokta varma riset och låt det svalna. Skala räkor och finhacka paprikan. Tina ärtorna. När riset svalnat blanda ner övriga ingredienser.

Gammalt kan bli nytt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Räksallad med mango, avokado och lime

Detta är en så god smakblandning av fina lätta smaker. Jag tycker att avokado i sig själv är ointressant men tillsammans med andra smaker är den oersättlig.


Salt, syrligt, milt och gott.

2 avokado
1 mango
500 g räkor med skal
10 körsbärstomater
1 lime
1 msk rapsolja
1 tsk honung
1/2-1 tsk sambal olek
1/2 tsk salt

Skala och tärna avokado och mango. Skala räkorna. Klyfta tomaterna. Blanda till dressingen. Blanda alltsammans försiktigt och smaka av. Servera med varmt vitlöksbröd.

Lätt och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Räkmacka

Vi var på västkusten, Havets hus i Lysekil förra helgen och åt räkmacka. Den serverades på en fisktallrik av glas. Jag hittade de här assietterna i souvenirbutiken och kunde inte motstå dem. Smörgåsen smakar lite extra gott på den.


Räkmacka med inspiration från Havets hus.

Thekaka
majonnäs
ägg
räkor
citron
tomat
gurka
dill

Bred majonnäs på smörgåsen. Lägg på ett kokt skivat ägg. Lägg på räkorna och dekorera.


Idag var Gunilla kallskänka och Torgny trädgårdsmästare.

Njut av havets frukter!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Färska musslor

Vi hade Andreas hemma på blixtbesök i helgen. När vi var på Bergvik fick han syn på musslor och ville ha det till lunch. Jag ringde Samuel som bor i Göteborg och som äter mycket fisk och skaldjur. Han sa att det är gott med veteöl och fänkål. Receptet kommer från AoM och är tänkt som buffémat till 14 personer. Vi gjorde hälften och delade på 3.

1 kg färska musslor
1 liten fänkål
3 charlottenlökar
500 ml veteöl
2 msk smör
1 tsk salt
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl persilja

Skölj och skrapa musslorna noga. Släng trasiga och de som inte stänger sig. Hacka lök och fänkål fint. Fräs i smör i 3 minuter. Tillsätt veteölet och koka upp. Lägg i musslorna och koka 3-5 minuter. Ta upp musslorna och släng de som inte öppnat sig. Koka upp spadet och tillsätt crème fraichen och smaka av med salt. Ta ur musslorna och lägg i botten på en skål. Spara några till dekoration. Rör ner persilja och eventuellt en vitlöksklyfta eller två. Häll över spadet och dekorera med en hel mussla. Ät med ett gott vitt bröd.

Pillrigt men supergott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Musselsoppa med veteöl

Vi har besökt Göteborgsbarnen och barnbarnet. Är man på kusten hör det till att äta skaldjur. Denna gång bjöd Samuel och Anna på musselsoppa och vi bjöd på skaldjursbuffé på Fiskekrogen. Samuels musselsoppa förlorar inte på jämförelsen med Fiskekrogens soppa. Receptet är från Tasteline.


Musslor är gott. Inte minst i soppa.

1 kg  blåmusslor, färska

Soppa
5 st  Schalottenlökar
3 st  vitlöksklyftaor
1 st  fänkål, liten
3 dl  vitt vin
7 dl  kycklingbuljong (alt grönsaksbuljong)
3 dl  matlagningsgrädde
2 dl  veteöl, (t ex Falcon Weiss)
3 msk  smör

Tvätta musslorna väl. Kasta de musslor som inte sluter skalet när man knackar på dem. Det kan också finnas musslor där skalet är krossat, de bör också kastas. Skala och finhacka lök, vitlök och fänkål. Fräs grönsakerna mjuka i smör i ca 2-3 minuter. Häll ner musslorna och rör runt ytterligare någon minut. Tillsätt vitt vin, kycklingbuljong samt grädde. Låt musslorna koka upp och puttra i ca 2-3 minuter. Alla musslor ska ha öppnat sig.  Ta upp musslorna. Sila buljongen och häll soppan i en ren kastrull. Koka upp igen och låt puttra ytterligare ca 15 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar. Lägg upp musslorna i en stor skål eller små koppar. Tillsätt ölen och häll soppan över musslorna.

Soppan går bra att förbereda dagen innan. Vid servering värmer man upp soppan och musslorna kan serveras både varma som kalla. Tänk på att slänga de musslor som inte öppnar sig.

Tack Samuel och Anna!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Avocado med räkröra

Ett loppisfynd inspirerade till den här rätten. Lite vardagslyx en torsdagskväll.


Tomaten kommer från eget växthus.

2 avocado
250 g räkor med skal
1/2 dl tinade små ärtor
1/2 burk sparris
2-3 msk majonnäs
2-3 msk crème fraiche
1 msk chilisås
1/2 tsk paprikapulver
några droppar tabasco

Skala räkorna och blanda ihop salladen. Vi fuskade med färdigskalade, inte lika gott.

Torsdags mys är inte helt fel!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny