Vegetariskt

Rotsaksgratäng

Svinnsmarta palsternackor (prisnedsatta varor med kort datum på Willys) blev till en god rotsaksgratäng. Svinnsmartlådan innehöll flera grönsaker så det blev även soppa och grönsaksomelett, så vi bjöd äldste sonen med familj på spontanmiddag.


Våra gratängformar från 50-talet börjar bli slitna. Denna form hittade vi på seconhand nyligen. Gammal, men som ny.

Läs mer: Rotsaksgratäng

Veggie nuggets

Det fanns en kock på Dömle stiftsgård som brukade göra grönsaksbiffar av överblivna grönsaker som Torgny uppskattade. De var olika varje gång och alltid goda. Så det finns inget rätt eller fel och Susannes grundrecept från Go’ kväll är bara att blanda och mixa.


Torgny glömde att skära sallad, så det fick bli strategisk improvisation för fotot. Vi serverade våra nuggets med bulgur.

Läs mer: Veggie nuggets

Manakish

Vår kompis Katarina gjorde FN-tjänst i Libanon på 80-talet. När hon kom hem därifrån lärde hon oss Jallamacka som man gör med Libabröd (finns på Willys). Här är en god variant som fanns med i senaste numret av Allt om Mat, 18 2019.


Ett tips är att platta till tomaterna så att de svalnar fortare så att man inte bränner sig.

Läs mer: Manakish

Vegofärs med paprika

Tre lådor med grönsaker och frukt att göra något med. Det blev Tex mex-tema. Av fyra väl mogna avokado blev det guacamole, och paprikan fick pigga upp vegofärsen.


Även isbergssalladen kom från svinnsmartlådan, och mycket gott blev det.

Läs mer: Vegofärs med paprika

Biffar på betor

Vi åt lunch på Focus-restaurangen häromdagen. Torgny åt strömming och jag rödbetsbiff med honungsglaserade morötter. Det här är mitt försök att efterlikna det. Jag använde gula och röda polkabetor.


Betorna intogs med bulgur och en fräsch sallad.

Läs mer: Biffar på betor