Vegetariskt

Blinier

Samuel och Anna ville ha mat men inte julmat. Då fick det bli en av mina absoluta favoriter, blinier. De gick hem. Till och med Jonathan gillar det numera men han vill bara ha hackade rödbetor med gräddfil på sina blinier. Vi andra lyxade oss med lite löjrom.

Familjefavorit!

8 port

50 gr jäst
3 dl lättöl
3 dl mjölk
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
4 dl bovetemjöl (finns i hälsokosthyllan)
4 äggulor
4 äggvitor
150 gr smält smör

Värm öl och mjölk till 37 grader. Smula ner jästen. Blanda ner mjöl, bovetemjöl och äggulor. Låt smeten jäsa i 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till vitt skum. Vänd ner smält smör och vispad äggvita i smeten och stek blinierna på medelvärme.

Tillbehör: hackad saltgurka, ättiksgurka, rödbetor, rödlök, stenbitsrom och gräddfil.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Honung och balsampotatis

Marita, Carina och jag pratar gärna mat på jobbet. Vad hjärtat är fullt av talar munnen..... Det här är ett av Maritas tips. Hon berättade om ingridienserna och jag har hittat på proportionerna. Så det är bara att testa själv så man får fram den smak man gillar.

Söta smaker och mycket gott.

10 potatisar
1 röd paprika
2 röda lökar
20 champinjoner
färska timjankvistar
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
salt och svartpeppar

Grönsakerna är vackrast innan de åker in i ugnen.

Skala och klyfta potatisarna. Skala och klyfta lökarna. Skär paprikan i bitar. Blanda alla grönsakerna med timjankvistarna. Blanda med honung, balsamvinäger, olivoljan salt och peppar. Lägg i en långpanna och stek i ugnen 45 minuter på 200 grader. Höj temperaturen till 225 och låt få färg 5-10 minuter. Använd varmluft om du har det på slutet.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Lyxig rotfruktsgratäng

Till vår (i alla fall Torgnys) stora förtjusning har "kusin" Simon slagit in på den gröna vägen, och blivit vegetarian. Det berättade han i helgen, när vi åt middag hos "farmor" Ingrid. Det här receptet kommer han att gilla. Det lyxiga är osten och grädden!

Allt i en form och ugnen gör jobbet.

2 morötter
1 stor palsternacka
1 liten rotselleri
1 dl grädde
4 dl grönskasbuljong
2 dl riven lagrad ost
ljus redning
4 skivor formfranska
1 dl grädde
rapsolja 
örtsalt och vitpeppar

Täna "rotsakerna" i små bitar. Lägg dem på en plåt med olja, salt och peppar. Rosta i ugnen i 25 min i 225 grader. Dela formfranskan i fyrkantiga biter och häll över 1 dl grädde och lite örtslat  Koka upp buljongen med 1 dl grädde. Red av med 2-3 matskedar ljus redning och koka 3 min. Sänk vämen och rör ner osten så att den smälter. Lägg rotsakerna i en smord eldfast form. Häll över såsen och toppa med brödtärningarna. Sänk värmen till 200 grader och gratinera i 20 minuter.

Smaklig måltid!

Moster Gunilla och Morbror Torgny 

Svampcrêpes

De här crêpesen är jättegoda. De tar lite tid men gillas även av köttätare. Fyllningen går att variera. Jag hade t ex ingen ricottaost så jag tog keso istället. Så är det med den mesta matlagninga att man kan lägga till och dra ifrån lite som man tycker och det brukar bli bra ändå. När det gäller bakning däremot så måste man vara mer noga med rcepten, annars kan det bli "pannkaka". Det är mera kemi och fysik inblandat.

Osten på toppen är pricken över i.

crêpessmet

2 ägg
2 dl mjöl
4 dl mjölk
½ tsk salt
smält smör

fyllning

½ liten zucchini
150 gr frusen hackad spenat
200 gr champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
100 gr ricottaost

riven ost

Hacka zucchini och champinjoner i fina tärningar. Stek var för sig i smör och pressad vitlök. Blanda med övriga ingridienser. Stek crêpesen, låt svalna och lägg sedan i fyllning och rulla ihop. Pensla med smält smör och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 10 minuter.


Men det är insidan som räknas.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Citrongrönsaker

Idag är Jonathan på handboll och Benjamin repeterar "En julsaga" på Värmlandsteater. Vi passar på att frossa i grönsaker, när inte Jonathan är hemma. Han äter på "Gyllene måsen" som Annifey kallar det.
Den här rätten gjorde Maud Onnermark i TV för några år sedan. Den finns i min handskrivna receptsamling så det är ju inte exakt som orginalet men gott blev det.

Gott och grönt med smak av citron.

4 -6 portioner

1 squash
1 aubergine
1 gul paprika
1 röd paprika
1 ask körsbärstomater
3 små gula lökar
1 citron, skal och saft
½ dl olivolja
salt och svartpeppar

Skär alla grönsaker i jämnstora bitar. Lägg i en stor kastrull. Blanda olja och citron. Häll över grönsakerna. Koka upp försiktigt och koka 5-10 minuter beroende på hur mjuka grönsaker man vill ha. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med couscous och yoghurt smaksatt med vitlök.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Fylld aubergine

Ännu ett försök att använda trattisar. Torgny är som Josef i Egypten och har samlat torkad svamp som räcker i nästan sju år om inte jag kommer på lite fler recept än soppa och varma smörgåsar. Det här är min variant av ännu ett Arla recept. Jag blandade i trattkantareller, fetaost och lite körsbärstomater. Både Torgny och Benjamin tyckte att det var gott. Jag gjorde en dressing av vitlök och crème fraiche.

En mycket smakrik röra, toppad med vitlökscreme fraiche

Vegetariskt är gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny