Vegetariskt

Indisk grönsaksgryta

Det blir gärna vegetariskt hos oss. Då passar Indisk mat bra. Det här receptet kommer från en favorit kock, Anna Bergenström och hennes kokbok Nya Annas mat. Det här är slow food, men jag gillar att hacka, skära och lägga i glasskålar när jag har tid.


Goda grönsaker i en "ny" skål från Solareturen.

Det här behövs:

6 medelstora kokta potatisar
1 blomkålshuvud
6 medelstora tomater
2 inte för stora morötter
2-3 msk neutral olja
1-2 msk färsk ingefära i små, små kuber
6 skalade vitlöksklyftor, fint hackade
1 tsk hel spiskummin
½ tsk gurkmeja
½ tsk hela fänkålsfrön
1 tsk hela senapsfrön (gärna bruna)
1 tsk stött koriander
1-1½ tsk salt
knappt 2 dl vatten
½ tsk kajenpeppar (kan uteslutas)
2 dl små gröna ärter
½ tsk garam masala

tillbehör: jasminris och ananas

Förbered grönsakerna. Skala de kokta potatisarna och dela dem i klyftor. Stek dem i olja så att de får lite färg och lägg dem åt sidan. Dela blomkålen i buketter och lägg dem åt sidan. Skålla, skala, grovhacka tomaterna och ta bort kärnorna. Skala och skiva morötterna. Finhacka vitlök och ingefära. Mät upp de torra kryddorna. Börja med att steka kryddorna under omrörning i olja en knapp minut. Tillsätt vitlök och ingefära. Stek ytterligare någon minut. Lägg i tomater, morötter och vatten och koka 6-7 minuter under lock. Vänd ner potatis och blomkål och koka på svag värme 6-7 minuter. Vänd försiktigt ett par gånger. Lägg i ärtorna och låt dem bli varma. Strö över garam masala och servera med jasminris och ananas.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tandori quorn

Det här receptet har jag fått av min svägerska Eva. Vi har ätit det när vi är i Rattsjöberg gjort med fläskfilé. Jag gillade både färgen och smaken. Nu testade jag med quorn och det blev smaskens. Quornet suger åt sig marinaden så att det blir jättegott. Torgny tycker att det smakar Libanon och jag att det smakar Indien. Kan det bero på den gamla sidenvägen (läser just nu en bok om Marco Polo) där östern och medelhavet blandades redan för tusen år sedan.


Underbara smaker från fjärran länder. Ät och njut.

marinad
500 g fläskfilé eller en påse quorn grytbitar
2 krm röd karamellfärg
1 msk paprikapulver
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
2 msk olja (till quornet 2 msk vatten och 1 msk olja)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

yoghurt
sås
2 dl yoghurt
½ dl hackad persilja
1-2 msk citronsaft

pilaffris
3 dl basmatiris
6 dl vatten
1 tsk salt
1 hackad gul lök
1 msk curry
2 msk olja
1 dl gula russin

Blanda marinaden och lägg ner quorn eller fläskfilè. Använder ni quorn så går det att steka på en gång. Köttet bör ligga en timma. Stek i olja. Hacka löken och fräs i curry och olja. Blanda ner övriga ingredienser och koka riset i 20 minuter. Blanda yoghurtsåsen. Ät och njut.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Vegetarisk filé

Lite reklam för Hälsans Kök. Jag hittade en nyhet för mig i frysdisken. Jonathan hade beställt lövbiff och då måste jag hitta alternativ till Torgny. Hälsans kök har numera många olika goda alternativ till kött. Vegetariska grillade filéer fick MVG av Torgny. Jonathan njöt i fulla drag av sin lövbiff.


Skenet bedrar. Det är vegetariskt.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

 

Varm Grönsaksbaguette

Torgny läste goda råd i DN efter jul. Mera grönsaker och bönor. Vi får väl göra ett försök. Det är bra med så många olika färger som möjligt på grönsakerna. Här kommer en variant på vår Dublinmacka. Vi har hittat Skogaholms franska thebaguetter som passar så bra. Brödet blir sprött och gott utan hårda kanter


Vi gillar varianter på varma mackor. Och det får gärna vara rikligt med grönsaker på.

4 baguetter
champinjoner
vitlök
gul paprika
röd paprika
morot
broccoli
körsbärstomater
ost

Sätt på ugnen på 225 grader. Öppna och rosta baguetterna tills de fått lite färg. Skiva och stek champinjonerna i smör och vitlök. Skär lök i klyftor och paprika i stora bitar, stek i grillpanna. Skär morot i tunna skivor och dela broccolin i små buketter. Blanda grönsakerna och lägg på bröden med några skivor ost på. Gratinera i 12-15 minuter. En föjd för ögat och gommen.

Ha en skön söndag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Linsröra

Kusin Simon har blivit vegetarian som Benjamin och Torgny. Från honom får vi goda tips. Här kommer ett som vi åt tillsammans med hummus. Det fungerade utmärkt tillsammans med champinjonfyllning.


Linsröror kan se lite tråkiga ut, men färgen bedrar. Det är jättegott.

1 port

1 dl röda linser
1 vitlöksklyfta
4-5 soltorkade tomater i olja
fetaost
salt och svartpeppar

Koka linserna ca 20 minuter. Vill man ha mild vitlökssmak låt klyftan koka med linserna. Häll bort vattnet och mixa tillsammans med tomater, gärna lite av oljan också och fetaost. Smaka av med salt och svartpeppar. Ät med pitabröd eller Jerusalembröd, receptet finns på Libanesisk mat.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kokosris med grönsaker

Mätt på skinka, sill och lax läste jag Arlas recept i NWT i måndags morse. Jag fick köpa färsk ingefära, resten hade jag hemma. Sedan var det bara att sätta igång att skära och strimla.

1 dl kokosflingor
2 msk smör
3 dl jasminris
1 grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten
1 dl crème fraiche
400 gr strimlade grönsaker, jag hade morot, gul paprika, purjolök och zucchini
2 msk riven färsk ingefära
salt

Fräs kokosen i smör. Tillsätt ris, buljongtärning och vatten. Koka i 20 minuter. Strimla grönsakerna och fräs i olja och ingefära. Blanda ris och grönsaker. Servera med limeklyftor, kikkomansoja och oystersauce. Smakar fräscht efter julmaten.

Nytt och gott!

Manna Gunilla och Pappa Torgny