Om Oss

Vegetarisk mat

Den som läst på vår matblogg har kanske förstått att mycket av det vi lagar är vegetarisk mat eller åtminstonne utan kött. Det beror på att jag, Torgny, varit vegetarian sedan 1978, tre år innan jag träffade Gunilla. Dock är jag inte vegetarian i strikt bemärkelse. Jag äter fisk, ägg och mjölkprodukter. Men kött har jag inte ätit sedan 1978.

Tunnt skivad morrot är jättegott i saladen.

Det hela började när jag gjorde vapenfri värnplikt inom civilförsvaret och kommunen i Katriheholm några år innan. Där bodde vi, 15 killar, kollektivt under veckorna. Bland oss fanns några vegetarianer och jag bestämde mig då för att bli vegetarian. Motiven var solidariska och önskan om matproduktion utan djurindustri (sk MUDIMUMS). Eftersom jag bodde hemma var det inte läge att börja direkt. Men efter att ha haft eget hushåll i några månader och levt på makaroner, pulvermos, hamburgare och falukorv i olika kombinationer tröttnade jag och handlade grönsaker istället. Det blev en grönskastallrik och på den vägen har det fortsatt.

Sötpotatis, potatis, lök och fetaost blir dubbelpotatis.

Gunilla fick ta mig och alla mina matidéer i ett paket. Och hon tog det på ett bra sätt. Med åren breddades vår matlagning och när barnen växte upp kom köttprodukter in i vårt kök. Men fisk och vegetariskt har alltid varit dominerande i vår matlagning. Och till min stora glädje har en av sönerna sedan några år tillbaka valt att vara vegetarian, dock något strikate än vad jag är.

Pappa Torgny

Gunilla och Torgny

Vi är medelålders matintresserade fembarnsföräldrar i Värmland. Inte infödda, men inflyttade för snart 25 år sedan. Idag, 2009, är de tre älsta barnen utflugna. Två är bosatta i Göteborg och en pluggar i Preston, England. Vi gillar att laga mat tillsammans, duka fint och ordna kalas, gärma med tema. Gunilla lagar och Torgny assisterar så att det blir lätt och roligt.

Gunilla och Torgny med de fem barnen med respektive
Jonathan, Benjamin, Erik och Miriam, Gunilla och Torgny,
Anna och Samuel, Andreas sommaren 2008.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Hur det började

September 2007 sa vår mellanpojk Andreas: "Du skall starta en blogg, morsan". Först var jag skeptisk. Jag känner mig inte som en typisk bloggare som har synpunkter på allt. Men Andreas övertalade mig eftersom barnen skulle ha nytta av att lätt komma åt familjerecept och tips från mamma. De brukar ringa och fråga efter recept.

Jag började med att lägga ut gamla favoriter och det som barnen brukar fråga efter, t ex mormors soppa och potatis och farmors fiskpudding. Så småningom blev det nya recept och nu har jag nytta av den själv. Efter ett tag började Torgny ta fram kameran och fotografera både tillagningen och det färdiga resultatet. Ofta hör vi "stopp, jag skall fotografera först" när alla är hungriga och vill hugga in på maten.

Nu tänker vi redan när vi handlar om det är något som passar för bloggen. Och det är roligt att duka fint och med olika porslin för att det skall se trevligt ut. Vi går på seconhand och letar porslin från vår barndom. Man blir lite nostalgisk med åren.

Julen 2009 började vi föra över recepten till en hemsida. Med över 400 inlägg fungerar en hemsida bättre när man skall sortera och söka bland recepten.


Andreas, Åsa, Katarina och Benjamin vid köksbordet
dukat med nostalgiskt porslin och libanesisk mat.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny