Libanesiskt

Stekt pitabröd

Jag letade efter ett recept på pitabröd som passade till en valnöts och paprikaröra. Båda recepten kommer från systrarna Eisenman, brödet från min kokbok här hemma och röran hittade jag på nätet. Ett lustigt men gott sammanträffande. Alla gillar vi libamat :-) Idén att steka brödet kommer från nätet, det ska ju egentligen göras i ugnen och då puffar det upp sig.


Pitabröd serverat på loppisfynd.

25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk honung
2 msk olivolja
12-13 dl vetemjöl

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och honung. Blanda ner mjöl till en smidig deg. Låt degen jäsa i 1 timme. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8 bitar till ugnen eller 12 bitar till stekpannan. Rulla dem till bollar och kavla sedan ut dem tunt. Grädda ca 8 minuter i 250 grader i ugnen eller stek dem 3-4 minuter på varje sida i stekpanna eller grillpanna.


Brödet fick härlig färg i grillpannan.

Libamat är gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tillbehör till hummus

Serveringstipset kommer från min systerson Simon som jobbar på Israelisk restaurang i Stockholm. Man lägger upp hummus i skålar med olika toppingar. Fungerar fantastiskt bra och får hummusen att se lite mer aptitlig ut.


Hummus är favorit bland libamaten. Och den går att variera med olika topping.

Topping 1

pinjenötter
olivolja
citron

Rosta pinjenötterna i lite olivolja och pressa över lite citron.

Topping 2

köttfärs
pinjenötter
sju kryddor, kryddblandning från orientalisk affär
salt
olivolja

Rosta pinjenötterna i lite olivolja och ta dem ur stekpannan. Stek köttfärsen och krydda. Blanda ner nötterna. När köttfärsen är ljummen lägg den i en grop i hummusskålen.

Topping 3

gullök
champinjoner
vitlök
olivolja
salt och vitpeppar

Hacka och stek löken i olivolja. Skiva champinjonerna fint och stek tillsammans med löken tills vätskan försvunnit. Pressa ner en liten vitlöksklyfta. När svampen svalnat lite, lägg den i en grop i hummusskålen.

Ät med pitabröd eller Jerusalembröd, recepten finns på Libanesisk mat.


Vänner på libamat-middag. God mat och trevligt sällskap är en bra kombination!

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Hummus

Den är lite trist i färgen men smakar härligt när man får den i munnen. I mellanöstern äter många hummus både till frukost, lunch och middag. Man kan köpa färskt bröd på gatorna från morgon till kväll och hummus är himmelskt gott till det.


Hummus är favorit i familjen Lindén.


1 burk kikärtor
1 msk tahinipasta (sesampasta)
1-2 vitlöksklyftor
saft av ½ citron
½ tsk spiskummin
2 krm salt och svartpeppar
1-2 msk vatten

Mixa allt tillsammans. Smaka av med de olika kryddorna. Den blir godare om den får stå över natten.

Gott, gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pitabröd

Jag längtade efter libamat och köpte frusna falafel, men jag ville inte ha det köpta pitabrödet. Det är så torrt. Miriam har lärt mig att göra eget pitabröd. Inte så svårt som man kan tro. Det går dessutom att fylla med allt möjligt gott, t ex skinka, räksallad, isbergssallad och tomater. Ett utmärkt utflyktsbröd.

Vegetariskt, nyggigt och jätte gott!

25 gr jäst
6 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa minst en timme. Dela degen i 20 bollar. låt dem vila i 10 minuter. Sätt på ugnen på 275 grader och ställ in en plåt. Kavla ut bollarna till till ca 1 cm tjocka kakor. Lägg dem på den varma plåten och grädda 5-8 minuter. De ska svälla upp.

Samklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Zaterbröd

Vi fick flera tv-kanaler när vi drog in fiber i huset. Det hjälpte inte mycket. Vi är så gamla och blasé att vi nästan bara tittar på nyheter eller SVT-play numera. Men det finns ett undantag. Travel chanel har roliga program. Där skickar de kockar jorden runt att laga och smaka mat. Vilket drömjobb! Häromdagen såg det ett program från Libanon och där gjorde de en variant på det här brödet.


Nygräddat zaterbröd och libarester från helgen!

Zaterkrydda, finns i orientaliska affärer
olivolja
libabröd

Blanda olivolja med zaterkrydda till en smet. Bred det på brödet och värm i ugn 175 grader i ca 5 minuter. Man kan också kavla ut pirogdeg och grädda dem lite längre. Det blir ännu godare. Sådan här äter man till frukost i mellanöstern.

Prova gärna!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny