Frukost

Julgröt på farmors vis.

Min farmor Johanna kokade gröt i en filt. Hon lindade in kastrullen i tidningar och en filt så att den fick svälla över natten. Jag har vidareutvecklat det hela och använder ugnen. Det är väldigt praktiskt sätt när man ska koka mycket gröt. Idag blir vi 11 till frukost.


Favoritgröt i juletid!

12 port

4 1/2 dl grötris
9 dl vatten
1 1/2 dl mjölk
salt, socker och smör

Koka upp vatten och ris. Koka in vattnet, ca 10 minuter. Häll på mjölken och koka upp. Ställ in grytan med lock på i ugnen. Låt stå över natten, Koka upp gröten och smaksätt med salt, socker och smör.

God Jul!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Avokadosmörgås

Miriam och Erik är på besök i helgen. Mattips går i båda riktningarna och det här kommer från Miriam till oss. En extra nyttig frukostmacka. Grovt bröd, avokado och citronpeppar.

En bra start på dagen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kiwismothie

Kiwi och banan i god förening. En övermogen banan balanseras av den syrliga kiwin. Vitaminer och solsken gör att vinterns kalla grepp släpper taget och orken ökar i takt med antal soltimmar.


Frukostkiwi i vårsolens underbara ljus. Hoppas vi snart kan sitta ute och äta vår frukost.

  • vaniljyoghurt
  • banan, gärna övermogen
  • kiwi

Skär frukten i mindre bitar och mixa med yoghurten.

Ta vara på vårsolen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Amerikanska frukostpannkakor

En favoritfrukost hos familjen Lindén är Amerikanska frukostpannkakor. När barnen kommer hem vill de gärna ha detta till frukost. När Anders och Berit nyligen var på besök fick vi en flaska äkta lönnsirap. Anders hade precis kommit hem från Kanada. Nu smakade pannkakorna ännu bättre!


Senaste loppisfyndet passade bra till den gröna duken och pannkakorna.

4 port

2 ägg
5 dl lättfil
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk socker
1 tsk salt
4 msk smält smör

Gör smeten och stek pannkakorna lika stora som crépes ungefär. Servera med lönnsirap och en klick smör på den varma pannkakan.

En bra god start på dagen!

Mamma Gunillaoch Pappa Torgny

Ananas- och grapejuice

Förra veckan köpte jag en ananas som blev stående. Igår köpte jag härliga Jaffa-grapefrukter. Det blev till juice/smothie i morse. Smaken av ananas-grape är ett minne från tiden i Liverpool när jag drack Lilt-läsk, en för mig ny och spännande smak.

En färsk ananas och tre grapefrukter. Skala och skär ananas i bitar. Lägg bitarna i en mixer. Pressa grapefrukterna och häll över bitarna. Mixa allt. Det blir en härlig fluffig dryck, lite som smothie i konsistensen. Gillar man inte den går det bra att sila och pressa ut den rena juicen.

En bra start på dagen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Croissants

Det är inte alltid det finns en franskt bageri i närheten. Då får man titta in på ICA (i god tid), och köpa en "burk" med croissantsdeg. Det är bara att öppna burken, rulla ut degen och forma sex croissants. De gräddar medan man äter frukost och lagom till kaffet kan man äta färska croissants med lite smör och en klick sylt.


Lättlagade croissants. Doftar och smakar gott, till frukost.


Smakar bäst med en kopp lagom starkt espresso.
Serverade på ännu ett fynd från Solareturen (passade vår servis från samma loppis).

En god start på dagen!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla