Lätt och Snabbt

Tonfisksallad

När Miriam och jag gick på IKEA strax före Hannas födelse för att titta på babysaker snubblade vi över vackra papperstallrikar med matchande mugg och servett. Det köpte vi för att ha på utflykt i Danmark. Vi använde dem när vi åkte till Ribes vikingacenter. Ett Eldorado för mig som historieälskare. Dessutom börjar mina stora barn att se med blidare ögon på fornlämningar. De har sett många !!! stenar i sina dagar.


Urd, Skuld och Verdandi väver livets tråd, utanför Vikingacentret i Ribe.


Andreas begrundar tidiga analoga textmeddelanden.

Det var inte svårt att välja utflyktsmat. Tonfisksallad som alla äter blir det självklara valet, dessutom är den lätt att göra.

3 dl ris
6 dl vatten
1/2 tsk salt
3 burkar tonfisk i olja
1 liten påse frusna ärter, majs och paprika
gurka
tomat
4 kokta kalla ägg

Koka ris med vatten och salt. Blanda ner de frusna grönsakerna i det varma riset så att de tinar och riset kallnar. Blanda ner tonfisken med oljan, den ger god smak. Lägg i en lämplig plastburk. Tärna gurka och tomat och lägg i en separat burk. Ta med äggen skalade och dela dem på plats. Servera med färdig Rhode Island sås eller något annat du gillar. Sprättlätt och gott!


Extra gott att äta på fin tallrik med matchande mugg.


Mamma Gunilla utspisar hungriga utflyktare.

Utflykt är trevligt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Matjessill i dill

Det känns ovant att laga mat till två personer. Idag var jag sugen på matjessill och dill och så gjorde jag den här sillsalladen för två.


Grönt är skönt, och matjessill är gott!

1/2 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
1/2 dl grovt hackad ättiksgurka
2 stora matjessillfiléer
5 kokta kalla potatisar

Skär i bitar och blanda, smaka av med salt och vitpeppar.

Härligt med försommar och sill!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Smørrebrød

Vi testade att göra våra egna smørrebrød, när vi var i Danmark. Inspirerad av bilderna på de olika rörorna som de säljer köpte vi pålägg och pynt till det härliga danska rågbrödet. Brödet är viktigt för att det ska smaka rätt, men det finns att köpa här i Sverige också. Smørrebrød ska egentligen ätas till lunch men eftersom vi ville ha en "lille en" fick det bli till middag. Wienerbröden köpte vi tidigt på morgonen när ungdomarna sov gott och serverade till frukost(förmiddags)kaffet.


Mamma Gunilla bjuder in till middag i Danmarkshuset.

danskt rågbröd
skinka
salami
löksill
remouladsås
mimosasallad
legymsallad
salladsblad
gurka
tomater
färsk dill
råa lökringar
kapris
majonnäs smaksatt med curry

Dela brödet i halvor, smöra och lägg på allt du tycker om. Sill och remouladsås med lök, dill och kapris blev vår favorit.


Pålägget skall dölja brödet.


Här är Mamma Gunilla poppis!

Mamma Gunilla  och Pappa Torgny

Champinjonomelett med parmesan och sparris

Fina färska champinjoner och sparris fick bli till snabblunch på påskafton.


Korslagda sparris, för kameran.

4 ägg
2 msk vatten
1 krm salt
nymald vitpeppar
20-25 skivade medelstora champinjoner
2 msk smör
1 dl grädde
1/2 dl riven parmesanost
salt och vitpeppar

Vispa ägg med vatten , salt och peppar. Stek i smör. Börja med ganska hög värme och sänk sedan till medel. Dra in den stelnade omeletten mot mitten av pannan med en gaffel. Håll på tills det inte finns någon rinnig smet kvar. Mamma Iris kallade detta för fransk omelett. Skiva och stek champinjonerna tills all vätska är borta. Tillsätt smör och grädde. Låt koka en stund. Häll i parmesanosten, rör om och häll över omeletten. Grilla sparrisen i grillpanna. Servera med smält smör och flingsalt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ajvarlax

Lite tomt i kyl och frys inför semestern. Då skapar man av det som finns. Skolmat sa Andreas och jättegott sa Jonathan.


Lättlagat och gott.

4 fiskfiléer vitfisk eller lax
4 dl crème fraiche
1/2 burk avjvar relish mild
1 tsk paprikapulver
salt och vitpeppar

Tina fisken. Blanda crème fraiche med ajvar relish och paprikapulver. Lägg hälften av såsen i en smord eldfast form. Lägg på fisken och krydda med salt och peppar. Häll på resten av såsen. Skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Koka under tiden riset. Klart!

Bäst av allt var att Jonathan tyckte om det!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Club sandwich

Club sandwich tycker jag är ett ganska säkert kort när man går ut och äter någon gång då och då. När jag såg på TV häromkvällen gjorde en TV kocken sådana, då tänkte jag att det kan väl jag också. Det kunde jag, Jonathan och Miriam tyckte att det blev jättegott.


Gott på en pinne.

  • 12 skivor formfranska
  • 2 kycklingiléer
  • 1 pkt bacon
  • majonnäs
  • 2 stora tomater
  • isbergssallad
  • 1 rödlök

Stek kycklingfiléerna och låt dem svalna. Dela baconbitarna på mitten och stek dem knapriga. Låt fettet rinna av på hushållspapper. Skölj salladen och dela bladen i stora bitar. Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Skiva tomaterna tunt. Rosta formfranskan. Bred majonnäs på formfranskan. Till varje smörgås går det åt tre skivor. Lägg fyllning på två av dem. Sallad, tomat, lök, bacon och kyckling. Lägg sista skivan med majonnäs neråt. Dela i trekanter och stick en grillpinne igenom. Om man vill kan man ha pommes frites till men då måste man vara jättehungrig!

Torgny fick en vegetarisk variant och då bytte jag ut köttet mot en vegetarisk squashburgare. Receptet finns under vegetariskt: squashburgare med fetaost.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny