Pappas specialare

Omelett när mamma är borta

Mamma jobbade sent i slutet av förra veckan. Ni som känner mig vet att jag är en bra köksassistent, men inte så bra på egen hand. Jag hittade ägg och en påse champinjoner i kylskåpet. Visst kan man göra omelett med det?!


Jag är duktig på att använda kniven i köket.

Knäcka ägg är jag bra på. Tillsätt en skvätt vatten och en skvätt mjölk, salta och peppra. Sedan är det bara att steka. En panna för omeletten och en panna för champinjonerna. Som jag har förstått det är det bra att steka svamp i smör, eller hur?


Observera de färska tomaterna. Jag vet att det skall vara grönsakerna till maten.

Det räckte till mamma också, och jag fick godkänt!

Pappa Torgny

PS Jag har fler "När mamma är borta recept" under min egen kategori "Pappas specialare" under "Övrigt"

Chipbutties

Nu när Andreas flyttat till England börjar våra egna minnen från Englandstiden komma tillbaka. Ett smakminne som plöttsligt poppade upp var chipbutties. Snabbt, fett och gott. Första gången jag åt det var hos Erik och Lynne i S:t Helens, utanför Liverpool. Vi köpte chips i Chipyn. Sedan behövdes bara formfranska och smör.

Bäst blir det med riktiga Engelska chips. Flottigt!

Eftersom det inte går att köpa riktiga chips här i Sverige använder vi strips. Fritera eller stek "chipsen". Smöra två skivor formfranska och lägg chipsen mellan och klämt till. På Engelskt vis kan man skvätta lite vinäger på, också. Sedan är det bara att äta och "dribbla".

Njutbart och kladdigt!

Ät, njut och glöm inte att tvätta händerna efteråt.

Pappa Torgny

Potatisbullar när mamma jobbar

Ledig dag och lite avkoppling. Men det snöar så det blev snöskottning i stället. Igår stekte jag strömming och gjorde potatismos. Eftersom jag är dålig på beräkning blev det massor med gott potatismos över. Det passade bra, för jag gilla potatisbullar.


Snabbt, gott och hemlagat.

Rör ner ett ägg i potatismoset. Forma runda bullar, vänd dem i ströbröd och stek på medelvärme. Servera med äppelmos (eller lingon om du gillar det).
Hemgjort potatismos, hemgjort äppelmos och hemgjort ströbröd. Känns bra!

Nu skall jag ut och skotta igen. Ha en bra dag!

Pappa Torgny

PS Jag passar på att lyssna på "min" musik när jag är ensam hemma.
Dagens tips: Lhasa De Sela. Melankolisk, men bara så bra. Finns på Spotify.

Dagens skörd

Idag blir det kantareller till middag. Jag hade en extra ledig dag och begav mig ut i skogen för att ladda baterierna och se vad skogens skafferi erbjöd. Det blev en lååång promenad och rikligt med "gula och trattisar". När jag kom ut ur skogen var jag så hungrig att jag darrade. Det blev ett besök på snabbbatsstället i staden och ett sms till Gunilla: "Tänk ut ett svamprecept till middagen!".
Vi får se vad det blir!?

Detta är rikedom! Plocka och äta kantareller.

Pappa Torgny

Mamma var trött så hon fick ta nätet till hjälp. Pasta och kantareller

Italien möter Sverige!

Det smakade riktigt gott. Vi blandade inte kantareller med löken och vitlöken, utan lade dem på toppen. Mer svampsmak och vackrare.

Dukning när mamma är borta

Det är inte ofta det står kastruller på bordet hos familjen Lindén. Vi vill att det skall vara snyggt och trevligt uppdukat. Då smakar maten bättre och umgänget vid bordet blir (kanske) lite trevligare. Och så vill vi använda alla våra loppisfynd. Men idag är Gunilla på "bokmöte" och jag fixade maten till Jonathan och mig. Det blev pasta med tomatsås och kastruller på bordet. Det är OK, ibland! För det är trist att jobba ensam i kökt.

Ser inte så bra ut, men Jonathan och jag blev mätta i alla fall.

Trist men gott!

Pappa Torgny

PS. Jag glömde det där med grönsaker till. Mamma behövs här hemma!

Pappas fiskelycka

Många gånger har jag fått syrliga kommentarer efter mina fisketurer. "Fick du ingen fisk pappa?" etc. Idag började mamma jobbet kl 06.30 och då passade jag på att ta mig en tidig tur till Svarttjärn. Där låg det dimma över den stilla tjärnen. Några kantareller växte efter stigen, enstaka hjortron och massor med blåbär. Gröngöligen hördes ödsligt över vattnet. Lommen flög några varv över huvudet på mig. Ett sträck med gäss formerade sig i höjden. Det var stilla och vackert, nästa så det räckte. Men det är ju alltid kul att få fisk och det fick jag. Tre öringar på kilot och däröver nappade, utöver en handfull abborrar. Det blir till middag i kväll och två i frysen!
Men var var alla barnen som brukade komma och möta mig i dörren? Jag fick rensa dem i tysthet i köket!

1,0, 1,1 och 1,2 vägde öringarna.

Fånga dagen (och fisken)!

Pappa Torgny

PS
Så här blev det. Ungsstekt med citronpeppar, salt och citronklyftor. Serverad med sallad, pressad potatis och citronsås.

Egentligen behövs bara citronpeppar som krydda.