Pappas specialare

Kräftdipp

Visst är det gott med kräftor, även om de är utländska och frysta. Då är det gott att ha något att dippa kräftstjärtarna i. Idag hade vi köpt några paket kräftor och Gunilla bakade ost och svamppaj samt vinbärspaj. Jag frågade om vi inte skulle ha en dipp till kräftorna. Ja, sa Gunilla. Gör en! Hoppsan. Jag fick några goda råd och rörde ihop majonäs, ganska mycket pepparrot, dill och salt i en skål. Det blev jättegott.

Jag blandade ihop lite olika saker. Och det blev jättegott!

Prova själv!

Pappa Torgny

Mamma kom hem ...

... för vi längtar efter dig!
Bortresta i helgen och Mamma i Stockholm. Det blev ingen veckohandling, så nu börjar det bli tomt i kyl och frys. Mamma gillar sådant. Att få skapa maträtter av det som finns i förråden. Minns ni tv-programmet "Här är ditt kylskåp". Kocken Jan-Boris Möller besökte kända människor och lagade mat av det som fanns hemma. Det har inspirerat mamma till många goda maträtter. I Mammas frånvaro skulle jag välkomna Jan-Boris. Men jag fick klara mig på egen hand. Det blev nödhandling till middag och frukost. Mamma kommer med tåget 22.15 ikväll!

Fyra artiklar för att klara middag och frukost. Imorgon blir det Willys med Mamma.

Men jag lovar att tvättstugan skall vara tömd!

Tvätt efter helgens resa till Farmor. Jag lovar att fixa det!

Pappa Torgny

Fars fulvin

Uppmuntrad av svågern Stefan har jag några år bryggt eget vin. Så kallat fulvin, till skillnad från finvin som inhandlas på systembolaget. Fulvinet har blivit en trevlig tradition, om än hånad av många. Grumligt och med smak av jäst påstår en och annan nära familjemedlem. Men traditioner är inte till för att brytas och det är trevligt att hälla upp ett glas vin på helgkvällarna när matlagningen är en del av umgänget hemma i köket. Dessutom kan det med fördel användas i matlagningen också.
Vid söndagens grillning bjöd jag på fulvin, upphällt i en karaff.  Och Andrea, som gästade oss tillsammans med Andreas, uttryckte att hon tyckte det det var både gott och lättdrucket och tittade förvånat på mig när jag sade att det var egen bryggd. En seger för fulvinet!!

Upphällt i en karaff från Gengåvan smakar och ser fulvinet bättre ut.

Välkommen i familjen Andrea!

Pappa (och svärfar) Torgny

Nödproviant när mamma är borta

Gunilla har haft övernattning på Korpen, inför sommarens läger. En natt utan sömn. Det blir en tuff valborgsmässoafton. Igår kom Andreas hem och roppade glatt inanför dörren: "Jag är fattig och hungrig". Men ingen tröstande mor fanns till hands. Bara en cynisk far som hänvisade till kyl och frys. Till Andreas stora förvåning var det ganska tomt. Det fick bli stekta ägg med lök och en ekologisk 3,5:a.
Idag är det min tur att söka genom kyl och frys. Det blir nödproviant till Benjamn och mig. Mamma Gunilla, vi längtar efter dig!

Snacka om snabbmat!

Vårrullar (mammas hemgjorda är mycket godare)
Nudlar (Benjamin sa att det passade till vårrullarna, men han är ju student)
Oyster sauce (mitt val)
Thai sweet chilisås och soya (Benjamns val)
Tomater och gurka (ett måste för vegetarianer)

Det gick faktiskt att äta och det såg riktigt trevligt ut.

Med induktionsspis och automatisk micro går det rasade fort!

Pappa Torgny

Couscous till mamma

Idag hade Gunilla fullt upp med att packa för Korpenlägret, så jag tog mig an middagsutmaningen. Lite tomt i kylskåpet är det, men jag gjorde som Gunilla. Jag rotade runt och hittade några möjliga ingredienser. Couscous står det på paketet hur man tillagar. Wookgrönsaker blir perfekta i vår automatiska micro. Och falafel är bara att steka, om man hittar dem i frysen. Den stora utmaningen är dressingen. Visserligen förväxlade jag nog volymerna på couscous och vatten. Såg lite tort ut så jag hällde i extra vatten. Slutprodukten var ätlig, rent av god. Och dessutom gick det snabbt och var vegetariskt.

Falael är jättegott, inte bara för vegetarianer.

Dressingen blev crème fraiche med mango chutney och curry. Det gillar jag!

Ta det lugnt!

Pappa Torgny, som klarar sig bättre och bättre i köket.

PS.
Jag har fortfarande lite svårt för att förstå att t ex 1 dl torr couscous eller 1 dl torra makaroner blir en lagom portion. Jag dubblar alltid och tar i lite extra, eftersom det ser så lite ut. Å andra sidan blir det matlådor av det överblivna.

Guacamole

Det är inte lätt att vara dyslektiker. Särskilt inte när det handlar om maträtter. Tänk så många märkliga ord och stavningar det finns, guacamole till exempel. Men gott är det.
Vad gör man med två väl mogna avocado (det är inte lätt att stava det heller)? Rör ihop en guacamole och doppa nachoschipsen i. Vilken lycka att det fanns två goda öl i kylen också. Så blev det lite guldkant på onsdagskvällen, efter en låååång arbetsdag. Fruktsaladen gav lite extra energitillskott.

Visst kan man njuta av en vardagskväll.

Jag gillar att göra guacamolen i en stor mortel. Det blir en trevligare konsistens, till skillnad från om man gör den med mixerstaven. Man känner innehållet i röran.

avocado
salsa
citronsaft
flingsalt
nymalen peppar

Njut av vardagen!

Pappa Torgny