Pappas specialare

Kvällsplock

Sent hem på fredagskvällen, efter två dagar i Uppsala. Andreas ville med och handla. Vi plockade upp honom i stan och for till stora affären. Vi gick en runda och plockade kassarna fulla på rutin, under tiden affären tömdes på kunder. Men, vad skulle vi äta i den sena timmen. Det blev kvällsplock. Benjamin var hemma och vi fick en trivsam stund tillsammans över bröd, oliver mm, samt en vitlökskorv till Mamma.
Tips: Häll upp olivolja i en lite skål och doppa brödet i oljan. Såååå gott!

Kvällsgott för oss som gillar oliver och olivolja.

Trevlig helg!

Pappa Torgny

Potatismos när mamma är borta

Jag har faktiskt ett och annat att ta fram ur bakfickan, när mamma är borta. Eller när hon jobbar sent. En specialitet är potatismos, som är ett måste till stekt strömming. Mamma vill alltid ha kokt potatis till strömmingen. Men sist sa hon: "Jag tar mos också. Du gör så gott potatismos." Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för mig!

Med mycket smör i moset kan man inte misslyckas.

Mos till många (ju mer, desto bättre)

masor av mjölig potatis
en rejäl klick med smör
en stor skvätt ekologisk mjölk
flingsalt (Maldon, eftersom jag sett det göras i Maldon i England)
färskriven vitpeppar
färskriven muskotnöt
lagom mycket allkrydda (piffi eller maestro)

Koka potatisen, stöt den och blanda i alla ingredienserna efter tycke och smak. Moset skall vara ganska fast i konsistensen. Man kan säkert ha andra kryddor också, men då blir det inte mitt mos!

Smaklig måltid!

Pappa Torgny

Frukost för mamma

Lördagsmorgon börjar med en mugg kaffe och morgontidningarna i sängen, om de har hunnit komma ;). Sedan vill jag ha en "hotellfrukost" med kokt ägg, sill, rostat bröd, yogurt, skepparhalvor, frukt, pressade apelsiner, espressokaffe, fil och sylt, pankakor, elvismackor eller något annat gott.

Jag älskar frukosten på lördagaarna!

Denna morgon blev det turkisk yogurt med valnötter och akacia honung, elvismackor, färskpressad juice, fruktklyftor och espresso. En bra start på en ledig dag!

Yoghurt med valnötter och honung blev vi inspirerade till på Kreta.

Yoghurt med valnötter och honung blev vi inspirerade till att äta när vi var hela familjen på Kreta 2002. Mamma som inte gillar honung var skeptisk, men Miriam övertygade henne och nu återfinns det på vårt frukostbord då och då.

frukost på hotellet i Chania.     Trötta barn i värmen i Rethymnon.     Härligt svalkande bad i Kretas enda sötvattensjö, Kournasjön.

Ha en bra dag!

Pappa Torgny

Våffelmackor när mamma är borta

På egen hand igen. Inte så ofta, men det händer. Då gäller det att försöka minnas något jag klarat på egen hand tidigare. Vad blir det denna gång? Jonathan är hungrig och jag skall på flugbindningskurs! Våffelmackor kan man ju inte misslyckas med....

Våffelmackan är snabb, god och troligen onyttig.

formfranska, 2 per macka
bregott
lök
ost
tomatpure
oregano
skinka (för Jonathan som inte är vegetarian)

Fram med formfranskan ur frysen, två per macka. Bre bregott på utsidorna av formfranskan och tomatpure på insidan. Lägg på finhackad lök (Jonathan tar skinka istället), ost och krydda med oregano. Lägg ihop mackorna och släng in dem i smörgåsgrillen. Gott och onyttigt!

Den röda smörgåsgrillen har ersatt vårt utslitna våffeljärn.

Vaför heter de våffelmackor och inte varma mackor? Därför att jag använde våffeljärnet först, till det gick sönder. Nu har vi köpt en röd och snygg smörgåsgrill. Helt OK, men inte samma känsla.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny

Fiskpinnar när mamma är hemma

Fiskpinnar finns redan på bloggen. Men denna gång var mamma hemma. Hon hittade en sås på baksidan av paketet. Tänk vad kreativ hon är när det gäller matlagning! Jag har aldrig tänkt på att vända på paketet. Bara öppna det. Det blev fiskpinnar med äppelsås som snabbmat denna onsdag.

Piffa gärna till fiskpinnarna med en god sås!

Äppelsås

1 finhackat äpple
1 dm finhackad gurka
½ finhackad rödlök
2 msk chilisås
2 dl gräddfil
4 msk dill (mammas tillägg)

Blanda såsen. Om ni är osäkra på hur man tillagar fiskpinnar så titta under Pappas specialare ;) Fast denna gången använda jag grillpannan. Här hittar ni även pappas potatismos.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny (och Mamma Gunilla)

Söndagste

Efter prästvigningen i domkyrkan, då Torgny fotograferade, blev det inte så mycket tid över för lunch. Och vädret ute var inte det trevligaste. Färskt bröd på Walinders på vägen hem och rykande varmt te i de engelska kopparna värmde gott och smakade bra.

I vackra koppar smakar te bäst.


God söndag!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Prästvigning i Karlstads domkyrka, fest och glädje.     Biskop Esbjörn med de båda nyvigda prästerna Karolin och Olof.     Biskop Esbjörn med