Pappas specialare

Frukost för mamma

Lördagsmorgon börjar med en mugg kaffe och morgontidningarna i sängen, om de har hunnit komma ;). Sedan vill jag ha en "hotellfrukost" med kokt ägg, sill, rostat bröd, yogurt, skepparhalvor, frukt, pressade apelsiner, espressokaffe, fil och sylt, pankakor, elvismackor eller något annat gott.

Jag älskar frukosten på lördagaarna!

Denna morgon blev det turkisk yogurt med valnötter och akacia honung, elvismackor, färskpressad juice, fruktklyftor och espresso. En bra start på en ledig dag!

Yoghurt med valnötter och honung blev vi inspirerade till på Kreta.

Yoghurt med valnötter och honung blev vi inspirerade till att äta när vi var hela familjen på Kreta 2002. Mamma som inte gillar honung var skeptisk, men Miriam övertygade henne och nu återfinns det på vårt frukostbord då och då.

frukost på hotellet i Chania.     Trötta barn i värmen i Rethymnon.     Härligt svalkande bad i Kretas enda sötvattensjö, Kournasjön.

Ha en bra dag!

Pappa Torgny

Våffelmackor när mamma är borta

På egen hand igen. Inte så ofta, men det händer. Då gäller det att försöka minnas något jag klarat på egen hand tidigare. Vad blir det denna gång? Jonathan är hungrig och jag skall på flugbindningskurs! Våffelmackor kan man ju inte misslyckas med....

Våffelmackan är snabb, god och troligen onyttig.

formfranska, 2 per macka
bregott
lök
ost
tomatpure
oregano
skinka (för Jonathan som inte är vegetarian)

Fram med formfranskan ur frysen, två per macka. Bre bregott på utsidorna av formfranskan och tomatpure på insidan. Lägg på finhackad lök (Jonathan tar skinka istället), ost och krydda med oregano. Lägg ihop mackorna och släng in dem i smörgåsgrillen. Gott och onyttigt!

Den röda smörgåsgrillen har ersatt vårt utslitna våffeljärn.

Vaför heter de våffelmackor och inte varma mackor? Därför att jag använde våffeljärnet först, till det gick sönder. Nu har vi köpt en röd och snygg smörgåsgrill. Helt OK, men inte samma känsla.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny

Fiskpinnar när mamma är hemma

Fiskpinnar finns redan på bloggen. Men denna gång var mamma hemma. Hon hittade en sås på baksidan av paketet. Tänk vad kreativ hon är när det gäller matlagning! Jag har aldrig tänkt på att vända på paketet. Bara öppna det. Det blev fiskpinnar med äppelsås som snabbmat denna onsdag.

Piffa gärna till fiskpinnarna med en god sås!

Äppelsås

1 finhackat äpple
1 dm finhackad gurka
½ finhackad rödlök
2 msk chilisås
2 dl gräddfil
4 msk dill (mammas tillägg)

Blanda såsen. Om ni är osäkra på hur man tillagar fiskpinnar så titta under Pappas specialare ;) Fast denna gången använda jag grillpannan. Här hittar ni även pappas potatismos.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny (och Mamma Gunilla)

Söndagste

Efter prästvigningen i domkyrkan, då Torgny fotograferade, blev det inte så mycket tid över för lunch. Och vädret ute var inte det trevligaste. Färskt bröd på Walinders på vägen hem och rykande varmt te i de engelska kopparna värmde gott och smakade bra.

I vackra koppar smakar te bäst.


God söndag!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Prästvigning i Karlstads domkyrka, fest och glädje.     Biskop Esbjörn med de båda nyvigda prästerna Karolin och Olof.     Biskop Esbjörn med

Potatismos när mamma är borta

Jag har faktiskt ett och annat att ta fram ur bakfickan, när mamma är borta. Eller när hon jobbar sent. En specialitet är potatismos, som är ett måste till stekt strömming. Mamma vill alltid ha kokt potatis till strömmingen. Men sist sa hon: "Jag tar mos också. Du gör så gott potatismos." Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för mig!

Med mycket smör i moset kan man inte misslyckas.

Mos till många (ju mer, desto bättre)

masor av mjölig potatis
en rejäl klick med smör
en stor skvätt ekologisk mjölk
flingsalt (Maldon, eftersom jag sett det göras i Maldon i England)
färskriven vitpeppar
färskriven muskotnöt
lagom mycket allkrydda (piffi eller maestro)

Koka potatisen, stöt den och blanda i alla ingredienserna efter tycke och smak. Moset skall vara ganska fast i konsistensen. Man kan säkert ha andra kryddor också, men då blir det inte mitt mos!

Smaklig måltid!

Pappa Torgny

Tomatsås när mamma är borta

En maträtt som jag faktiskt lyckats med och som Miriam efterlyst på bloggen är min egen tomatsås, till spagetti. Jag fixar ihop lite ingredienser och i sista minuten brukar jag komma på något jag glömt bort.

Torgnys tomatsås med spagetti, en klick crème fraiche, grissini och riven parmesanost.

För fotot har jag lagt upp några av ingredienserna i små glasskålar. Det är bara för kamerna eftersom det blir onödigt mycket disk på det sättet. Som den uppmärksamme kan se saknas honungen och de soltorkade tomaterna på bilden. Det hade jag som vanligt glömt bort.

Några av ingredienserna till Torgnys tomatsås. Gissa vad som saknas :)

Det här brukar jag ha i....
lök
olivolja
gula senapsfrön
krossade tomater
tomatpuré
strimlade soltorkade tomater
flytande honung
curry
salt
peppar

Och så här går det till....
I botten på kastrullen häller jag olivolja. När den blivit varm häller jag i senapsfrön. Efter ett tag lägger jag i lök, curry och tomatpuré. Detta får stå och gotta ihop sig en stund. Så småningom häller jag i de krossade tomaterna och kryddar med salt och peppar. Vid avsmakningen är jag inte riktigt nöjd och funderar ett tag på vad som saknas. Då kommer jag på att jag glömt den flytande honungen. Och säkerligen de strimlade soltorkade tomaterna också.

Tomatsåsen får gärna stå och gotta sig ett tag på spisen.

Vill jag göra en italiensk variant tar jag oregano och italiensk kryddblandning istället för curryn. Då kan jag ha i oliver också, strimlade. Får jag tänka en stund till kan jag nog hitta på flera varianter!
Skall jag bjuda någon lökskyende kompis till barnen kör jag mixerstavne genom såsen, så märks inte löken.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny